lørdag 30. april 2011

Råskinnet 2011

Jeg gruet meg skikkelig før start i dag. Hva i alle dager gikk jeg til? Hvor slitsomt kom det til å bli, og ikke minst, hvor ubehagelig! Jeg har jo hele tiden tenkt å ta det humoristisk, men det virket litt skummelt likevel. Så stresset var jeg, at jeg ikke klarte å bestemme meg for hvor påkledd jeg skulle være på overkroppen. Heldigvis satset jeg på t-skjorte –  og det var et godt valg i det fine været.

Treningscamp er blitt sponset med drakter fra Adidas!
F.v. Andreas, Anna, Marianne, Hilde og meg. Foran: Caroline og Ingrid

Før start traff jeg Andreas, Anna, Marianne og Hilde fra Treningscamp. De tre første stilte seg ganske langt fram i startfeltet, mens Hilde og jeg var litt mindre ambisiøse og satset på å ta det som en hyggelig treningstur – og helst komme i mål på under halvannen time. Jeg regnet med at det ville bli lett som en plett, vi skulle tross alt bare løpe 8 km!

Det startet greit, og den første vassingen i Sognsvann føltes bare morsomt surrealistisk. Hva får oss til å gjøre slike tåpelige ting? Det var god stemning og folk var hyggelige og hjelpsomme – passet på at du ikke fikk grener slengt i ansiktet osv. (men jeg hørte at det gikk litt tøffere for seg lengre fram i feltet). Jeg la meg bak Hilde – alias “Stifinner’n” – som hadde et utrolig overblikk over terrenget og benyttet enhver anledning til å ta en snarvei og suse forbi folk (bortsett fra den gangen det gikk fryktelig galt og hun plumpet ut i myra til livet). Jeg så ikke opp en eneste gang, og hadde antagelig løpt til Kikut hvis noen foran meg dro i den retningen.

Det var ikke plagsomt mye køløping – uansett er det vanskelig å løpe veldig raskt i et sånt terreng. Jeg var redd for å skli på en rot, redd for å få noe i øyet. Det føltes litt som en intervalløkt, egentlig; noen partier fikk pulsen veldig høyt opp automatisk (som da vi løp oppover en særdeles bratt bakke, det må vel ha vært unnarennet alle snakket om på forhånd), mens det i andre perioder var utfordrende nok å følge med på hvor man satte foten. Etter den bratte bakken traff vi Anna som hadde tråkket over (håper det blir bedre veldig raskt!), og mange andre led nok den samme skjebnen.

Hele tiden tenkte jeg faktisk at dette er gøy, dette må jeg gjøre hvert år, helt til jeg plumpa ut i en dam og fikk isvann til livet – og fullstendig stive bein etterpå. Enda stivere ble de da vi måtte ut i Sognsvann for andre gang. Her dunket jeg kneet mot en stor stein under vann og klarte nesten ikke å gå en liten stund. Hvordan i alle dager skulle jeg klare å kreke meg fram til mål? Heldigvis hjalp det å høre speakeren, og snart så vi 7 km-skiltet. Takk og lov, en km med stive bein og vondt kne får vel gå. Og det gikk – så vidt! Vi klarte akkurat å komme under 1,5 time (tenk at man kan bruke så lang tid på 8 km!), og lykken ble komplett da vi fikk t-skjorte og saft. Alle som hjalp til å arrangere, før, underveis og etterpå, var veldig hyggelige og blide. Råskinnet får toppkarakter av meg! 


9,33 km står det her, men...

Savner du gnåling om leggen? Ikke kjent noe ennå, bank i bordet! Myr og gjørme er nok tingen.

tirsdag 26. april 2011

Jubileum!

I dag, mens jeg sto på ellipsemaskinen, fikk jeg det plutselig for meg at det måtte være ca to år siden min første joggetur i nyere tid. Da jeg kom hjem sjekket jeg gamle e-poster og fant ut at det faktisk er nøyaktig to år siden i dag! Søndag 26. april 2009 kreket jeg meg rundt et stykke på Bygdøy, og hadde det helt forj**lig i det som føltes som en evighet. Det var en fransk venninne, Adeline, som fikk lokket meg med, og jeg ser av e-postene mine at jeg ikke var realitetsorientert i det hele tatt på forhånd. Jeg hadde jogget én gang de siste ti årene, og ikke trent noe annet overhodet, likevel mente jeg at "det går nok bra", "jeg har løpt endel tidligere" osv. Da vi startet spurte Adeline om vi kanskje skulle holde oss i Frognerparken, men jeg bruste med fjæra og ville absolutt til Bygdøy. 7 km kupert terreng, ha ha, hva er vel det? Jeg måtte selvfølgelig gå allerede i den første bakken, opp fra Bygdøy Sjøbad holdt jeg på å svime av, og ved Paradisbukta måtte vi vende hjem. Jeg har aldri følt meg så dum noen gang... Men heldigvis hadde jeg ikke vett til å stoppe der, og det ble noen flere turer med Adeline i løpet av sommeren 2009. I september løp jeg 10 km på Oslo Maraton, brukte godt over en time og var så sliten at jeg nesten ikke greide å gå resten av dagen... Deretter begynte jeg å løpe intervaller med Treningscamp, blogge, og resten vet dere.


Den første joggeturen får meg til å tenke på en artikkel av Amby Burfoot i den svenske utgaven av Runner's World som jeg koste meg med i påsken. Han er en tilhenger av løpe-gå-metoden, der man f.eks. løper i ni minutter og går i ett. Jeg tror jeg hadde fått en litt mer behagelig start på joggingen hvis jeg hadde fulgt et slikt opplegg, og tror at mange kan ha glede av det. Pappa, som nettopp har blitt pensjonist og nå har god tid til å bevege seg, leste artikkelen med stor interesse, og jeg håper han prøver seg!

Jeg løp bare 3 km (18 min) på tredemølle i dag, og sto så 45 min på ellipsemaskin. Kjente ikke noe til leggen, heldigvis, men 3 km er jo heller ikke rare distansen. Det blir spennende å se hvordan det føles på lørdag, etter Råskinnet.

Jeg regner med at det ikke bare er jeg som har spist mye godteri i påsken! I dag startet vi med et nytt regime her i huset - i hvert fall i dag - som består av mer sunn mat og mindre godteri (og ikke noe potetgull overhodet!). Dagens sunne middag ble faktisk kjempegod: torskefiletbiter dampet på oppskåret og frest paprika og purre, med kikerter og fullkornspasta.


lørdag 23. april 2011

Gjenoppstandelse

Da snakker jeg ikke om morgendagens religiøse markering - men om den gamle kjenningen i høyreleggen. 8 ukers løpefri og 8 ukers gradvis opptrapping til 2 ukentlige økter og 8 km som lengste distanse har tydeligvis ikke holdt. Torsdag kveld fikk jeg vondt i leggen igjen, etter å ha løpt to runder (à 3 km) rundt Mosvannet i Stavanger.

Fine løpsmuligheter i Stavanger - her Mosvannet (ca 3 km)

Jeg har brukt litt tid på å fordøye det. Det er selvfølgelig ikke en menneskerett å få løpe mye, men jeg blir litt oppgitt likevel - jeg har gledet meg sånn til å starte oppkjøringen mot maraton i september, men nå tviler jeg på om det går. Kanskje jeg må være fornøyd med å få løpe en gang eller to i uka.

Jeg tenker fortsatt å løpe Råskinnet neste lørdag, men Sentrumsløpet er jeg fryktelig usikker på. 10 km på asfalt høres ut som en dårlig idé...

God påske, håper dere koser dere i finværet!

fredag 15. april 2011

Terminlista 2011

I går var jeg hjemme med en syk fireåring som viste seg å ikke være syk likevel. Det har sine fordeler, spesielt når det er behagelig temperatur og deilig å sitte ute i mild vårsol. På vei ut i hagen fant jeg Kondis' terminliste i postkassa. Perfekt timing! Jeg satt i en hel time og krysset av alle løpene jeg skal/vil delta på i år - den lista ble laaaaang, og gjengis her:
  • Lørdag 30. april: Råskinnet (påmeldt!)
  • Lørdag 7. mai: Sentrumsløpet (påmeldt!)
  • Lørdag 14. mai: Holmenkollstafetten (påmeldt for Treningscamp og ILOS/UIO!)
  • Tirsdag 24. mai: Ryeløpet (påmeldt!) 5 km i Kongeskogen/Paradisbukta på Bygdøy. Veldig hyggelig, lite løp i vakker natur. Rimelig (100 kr for Kondis-medlemmer).
  • Søndag 29. mai: Skaubygdaløpet (påmeldt!) 21,1 km i skogen på Nesodden. Terrengløp, kupert. Rimelig (200 kr).
  • Tirsdag 7. juni: Rett til værs (kanskje) 4 km motbakkeløp. Rimelig (40 kr).
  • Lørdag 18. juni: Blomstermila (påmeldt!) 10 km i Drøbak.
  • Fredag 24. juni: St.Hansgaloppen (kanskje) 14,5 km - om kvelden. Rimelig (125 kr for Kondis-medlemmer)
  • Tirsdag 2. august: Sellanrå opp (kanskje) 3 km motbakkeløp. Rimelig (40 kr).
  • Lørdag 3. september: Halvtraver'n (sikkert, men ikke påmeldt ennå) 15 km terrengløp, kupert.
  • Tirsdag 6. september: Sørkedalsløpet (kanskje) 11 km terrengløp. Rimelig (200 kr).
  • Søndag 25. september: Berlin Maraton (påmeldt!)
  • Lørdag 1. oktober: Oslos Bratteste (sikkert, men ikke påmeldt ennå) Wyllerløypa opp, én uke etter maraton, det blir bra!
  • Søndag 9. oktober: Fredrikstadmarka rundt (sikkert, men ikke påmeldt ennå) 20 km terrengløp. Rimelig (150 kr).
  • Lørdag 15. oktober: Furumomila (kanskje) 10 km. Rimelig (200 kr).
Andre forslag?

De færreste av disse løpene går på asfalt, og det er nøye gjennomtenkt. Jeg ble veldig glad da jeg leste Marius Bakkens uttalelse i Aftenposten i dag om at man kun trenger tre turer på asfalt den siste måneden før et maratonløp. Jeg kommer helt klart til å unngå asfalt så mye som mulig framover.

I går løp jeg min lengste tur så langt - 8 km på tredemølle, 50 min 30 sek. Jeg løp rolig og forsøkte å holde meg rundt 160 i puls (78 %). Jeg tror det er viktig at jeg holder pulsen lav på endel av øktene, nettopp for å tvinge tempoet ned og spare beina litt. Dessuten føltes det godt! Men jeg observerte noe underlig: Hver gang jeg lot meg rive med litt, glemte at det er kjedelig på mølle og koste meg med musikken, begynte jeg å bevege meg veldig opp og ned. Og samtidig hoppet pulsen opp med 5-10 slag. Kanskje det er litt å tjene på å løpe framover i stedenfor?

I morgen skal jeg være med på lørdagstur med Treningscamp - endelig! Jeg snur nok ganske raskt, men det skal bli hyggelig å være med litt uansett.

En vakker dag havner jeg her


onsdag 13. april 2011

8 ting du ikke visste

Jeg har blitt utfordret av Silja og Lille søster til å fortelle 8 ting om meg selv. Fins det overhodet noe i mitt liv som jeg ikke allerede har brettet ut for offentligheten? Flere har valgt å holde seg til treningsaspektet, men det er rett og slett umulig for min del - på det punktet vet dere vel absolutt alt. Omtrent.

1) Jeg har en fortid som freaker. Svarte klær, palestinaskjerf, røkelse og yin&yang, det var meg. Høytsvevende samtaler om Kafka med dype blikk ned i rødvinsflasken. All fysisk utfoldelse ble selvfølgelig ansett som under min verdighet, så her la jeg nok grunnlaget for en noe trang komfortsone den dag i dag.

2) Grunnen til at jeg valgte å menge meg med Natur&Ungdom-freakene framfor håndballjentene, var selvfølgelig bare mitt manglende idrettstalent. "Astrid må jobbe mer med ballen" sto det i alle karakterbøkene mine, og det gidder man jo selvfølgelig ikke da. Men i en kort periode spilte jeg faktisk midstopper på Trosviks fotballag for jenter 14 år. Og i min første kamp scoret jeg lagets første mål noensinne, slik at vi faktisk bare tapte 11-1. Jeg ble båret på gullstol og behandlet som en helt i resten av min korte fotballkarriere. Jeg har ikke truffet ballen verken før eller siden.

3) Fram til jeg flyttet til Frankrike som 17-åring spiste jeg kun én ting: kneippbrød med lettmargarin. Det kan kanskje forklare litt av hvert...

4) Jeg er en ihugga tilhenger av Sagaen om Isfolket. Mellom høstferien og vinterferien i 7. klasse leste jeg alle de 47 bøkene. Det stemte dårlig overens med den kvasiintellektuelle båsen jeg hadde plassert meg selv i, men jeg har hele tiden forsvart seriens kvaliteter. Spennende bøker har også en verdi, om de er aldri så mye masseprodusert! Jeg lovte meg selv at jeg skulle kjøpe hele serien da jeg ble voksen, og det har jeg nå gjort :-)

5) Jeg elsker David Bowie og var på konserten i Frognerbadet da han fikk en kjærlighet på pinne i øyet. Det var ikke meg!

6) Jeg har i flere år slitt med alvorlig flyskrekk, noe som kunne satt en stopper for løp i både Tromsø og Berlin. Tur etter tur satt jeg helt paralysert og stirret i gulvet, helt sikker på at jeg skulle dø. Nå har det fullstendig sluppet taket, og jeg plages ikke av annet enn at man ikke lenger får mat inkludert i billettprisen. Fantastisk deilig!

7) Jeg er en avvent dataspill-junkie. Den tiden jeg nå bruker på å trene og blogge (minst), brukte jeg før på å spille The Sims. Jeg skal aldri, aldri mer bli bitt av den basillen, selv om jeg innimellom er i faresonen når jeg spiller Tetris på bussen.

8) Jeg er kjent som en stille og forsiktig person, men blant gamle venner er jeg "ho med kjøttøksa".   Familien kjenner seg vel i grunnen også bedre igjen i den siste beskrivelsen.

Utfordringen innebærer i tillegg å overbringe stafettpinnen til andre bloggere. De fleste har vel blitt utfordret allerede - men jeg vil uansett gjerne benytte anledningen til å takke alle de inspirerende bloggene jeg følger daglig! Så med min manglende koordinasjonsevne spiller jeg ballen videre til de av dere i blogglista mi som føler seg kallet.

søndag 10. april 2011

Fredrikstadløpet 2011

Løpssesongen 2011 er i gang! I dag merket jeg hvor mye jeg har savnet disse løpskonkurransene, og jeg gleder meg til fortsettelsen...

Sommerfugler i magen!

Oppladningen til løpet var så som så. Det siste døgnet besto av vinduspussing, montering av persienner, prøving av vårsko hos XXL sammen med tusen andre som også hadde fått den briljante ideen, rydding og atter rydding før det var å kaste på seg danseskoa og dra på fest. Jeg kjørte vannvogna mesteparten av kvelden og vi dro hjem uhøflig tidlig, men jeg var likevel skikkelig trøtt og sliten i morges. Å løpe føltes veldig lite naturlig, og spesielt 5 km. I tillegg var jeg redd for å få vondt av å løpe raskt (alt er relativt) på asfalt. Men før start traff jeg både Janicke og Anna, og Marianne, Vemund, Torfinn og Hanne fra Treningscamp (Anna skimtet jeg såvidt underveis), og gleden av å være med på et løp igjen tok over for nervøsiteten.

Start - Vemund i lyseblå t-skjorte

Hanne og jeg startet mer eller mindre sammen. Hun sa på forhånd at hun skulle ta det med ro, men jeg måtte ta i for å holde følge fra start (og for å holde målsetningen på ca 5 min/km). Det var tungt, jeg ble så anpusten. En femkilometer er kort, men mer enn lang nok til at man rekker å tenke masse negative tanker. Jeg trener og trener, hvorfor blir jeg ikke i bedre form? Hva er hemmeligheten til alle disse folkene med halvmaratonnummer på brystet som fyker forbi meg uten den minste anstrengelse, mens jeg sliter meg halvt i hjel? Argh, den hersens sola! Og hvorfor tok jeg på meg langermet trøye? Etter vending ved min gamle ungdomsskole, med minner fra fæle gymtimer strømmende på, hva er det jeg driver med, hvem tror jeg at jeg er, hadde jeg bare lyst til å gå. Men så, og det er jo femkilometerns velsignelse, var det bare tusen meter igjen. Beina var lette og fine, og jeg bestemte meg for å puste og pese så langt det holdt. Så høyt pustet og peste jeg at andre løpere snudde seg og heiet på meg (temmelig flaut å tenke på det i ettertid). Så innspurten i Gågata sto i hvert fall til godkjent. Jeg løp inn til 25.20 (har ikke sjekket offisiell tid som nok er endel dårligere siden jeg sto helt bakerst i startfeltet).

Det er på tide å starte intervalltreningen for fullt - og jeg gleder meg enda mer til jeg kan løpe halvmaraton! Leggen gjorde overhodet ikke vondt, og det er dagens beste nyhet.


Fredrikstadløpet over for denne gang!



mandag 4. april 2011

12-ukerspremie

Jeg blir aldri for gammel til å glede meg over premie! Da jeg meldte meg inn på Sats i januar startet samtidig en kampanje der man skulle få en overraskelse ved å trene to ganger per uke i tolv uker. Jeg har ikke hatt store problemer med å få mine nødvendige stempler, og denne helgen fikk jeg premien min:



Håndkle og svettearmbånd med nøkkellomme - veldig praktisk! Jeg er strålende fornøyd og gleder meg til neste kampanje :-)

Forrige uke ble litt i overkant intens på treningsfronten. Intervaller tirsdag, Bodypump og joggetur torsdag, spinning lørdag, Pulse og Core søndag... Jeg merker at når jeg trener så mye som fem ganger i uken blir jeg matt og tom for energi. Sikkert et godt tegn på at jeg bør holde meg til 3-4 økter. Samtidig må jeg gradvis venne kroppen til å trene mye fram til Berlin maraton. Jeg tenker å følge 3+2-programmet til First (som beskrevet i "Run less run faster"-boka - med 3 løpeøkter og 2 alternative økter per uke). Hemmeligheten er vel mye rolig trening, der har jeg antagelig et lite forbedringspotensiale... Og så bør jeg kanskje kompensere med litt ekstra mat, så jeg slipper å gå helt ned i kjelleren med et konstant sug etter noe søtt. Litt vanskelig å finne den riktige balansegangen der! Spiser dere ekstra i perioder med mye trening, mer enn et glass melk eller en banan etter endt økt?

fredag 1. april 2011

Angst

Det startet natten etter intervallene. I en halvdøs så jeg nakne føtter slå hardt mot svart asfalt, fort, fort. Skadelig, skadelig. Intervaller i 15 km/t, hva er det jeg driver med? Sovner igjen, våkner om litt. Jeg har litt vondt i høyre legg, har jeg ikke? Bare litt? Jeg klemmer og klemmer langs innsiden av beinet. Sovner igjen. Våkner om litt. Og jeg har tatt initiativ til felles løpetrening på jobben - i overimorgen? Jeg som nettopp har løpt intervaller, og løp på asfalt for to dager siden? Herregud, er det mulig.



Jeg har sjelden fylleangst lenger, men nå har jeg opplevd noe nytt - intervallangst? Løpt-for-fort-og-for-hyppig-for-tidlig-angst? Ikke vet jeg, men hele onsdag og torsdag følte jeg på imaginære smerter i høyre legg. Og så skal det også sies at det var særdeles dumt av meg å legge de siste løpeøktene så tett - jeg hadde beregnet så fint at det ble to økter per uke, men kroppen vet selvfølgelig ikke forskjell på uke 12 og 13, og i realiteten ble det fire økter på åtte dager. Fullstendig idiotisk, og jeg har gått rundt og slått meg selv i hodet med et balltre i tre dager nå. Gårsdagens økt var nemlig helt umulig å komme seg bort fra - jeg har utbasunert på instituttet at det er fellestrening hver torsdag, og da kan jeg ikke bare melde avbud første gang. To kollegaer har vært på Løplabbet og investert i nye joggesko for anledningen, takket være mitt initiativ... Det er det jo nesten verdt å risikere beinhinna for.  Heldigvis tok vi det veldig rolig, så jeg tror og håper at det har gått bra, tross alt. Selv om jeg fortsatt kjenner noe, bittelitt, hvis jeg klemmer ordentlig hardt, lukker øynene og konsentrerer meg alt jeg kan.

Ingen løping før neste torsdag. Her rykkes det tilbake til start!

Tror det får bli potetgull og portvin i kveld, for å dempe angsten...
 
Blogglisten