tirsdag 9. november 2010

Alternativ trening - eller kunsten å stå på rulleski

Alternativ trening er ikke akkurat det jeg liker best. Det jeg liker best, det er jo å løpe. Men i høst har det i flere perioder vært fornuftig - og nødvendig - å ty til andre treningsformer. Jeg har innsett at hvis jeg skal kunne fortsette med løpingen, er jeg nødt til å variere med alternative aktiviter som stimulerer kondisen uten å belaste beina på samme måte. Treningsprinsippene i Run less, run faster-boka passer meg sånn sett perfekt. De anbefaler nemlig at man kombinerer tre løpeturer med (minst) to økter alternativ, aerob trening som ikke belaster beina. Sykling, svømming og roing anbefales (men ikke ellipse- og stepmaskin). Fordelen med dette er at man får trent mer med mindre belastning. Ulempen er at to av ukas økter må gjøres i basseng eller på helsestudio - jeg synes det krever mer tid og planlegging enn å bare knyte på seg joggeskoa. Men jeg er ganske sikker på at beina mine ikke tåler så mange km som tradisjonelle maraton-treningsprogram baserer seg på, så jeg har absolutt tenkt å følge dette opplegget fram til Berlin neste høst. Det blir mange nok km likevel, for all del - ca. 50 i uka, grovt regnet - men det er mindre enn f.eks. Grete Waitz legger opp til. Jeg regner med at jeg kommer til å svømme en gang i uka, og enten gå på spinning eller bruke romaskin den andre gangen.

Maraton-treningsprogrammet går over 16 uker, jeg starter altså med det i juni. De siste tre månedene før oppstart av programmet anbefales det å løpe ca. 40 km i uka. Nå ligger jeg vel på 25-30, så etter jul får jeg gradvis øke mengden. Forhåpentligvis går det bra. Inntil videre tar jeg det med ro.

Her fins en nettbasert versjon av treningsopplegget jeg referer til.

Det står ingenting om skigåing som alternativ treningsform i boka. Det er kanskje også belastende for beina, men i hvert fall på en annen måte enn løping, så jeg tok omsider mot til meg og innviet rulleskiene mine. De måtte jo nesten prøves før snøen kom... Det var mye som kunne gå galt på jomfruturen, og helt knirkefritt gikk det heller ikke. For det første klarte jeg ikke å skifte til asfaltpigger. Det ante meg at damen i butikken ikke hadde peiling da hun sa at det "er bare å skifte", for det er det nemlig ikke. Derfor måtte jeg stake med snøpigger, og det kan jeg nå fortelle dere at ikke er spesielt effektivt. Vel nede på gang-/sykkelveien i Frognerkilen oppsto problem nr. to: Å få på seg disse skiene. Jeg forbannet både han som hadde solgt meg ski med defekte bindinger, og denne stakkars damen igjen som hadde solgt meg støvler som ikke passet til bindingen. Til jeg forsto at man måtte løfte på en klaff... Aaah, det er tydeligvis mange år siden jeg var aktiv i Fredrikstad skiklubb! Men omsider kom skiene på, og jeg kunne begynne rullingen. Det gikk uendelig sakte, og jeg så sikkert helt latterlig urkomisk ut der jeg stavret meg bortover mot danskebåten. Hele to ganger holdt jeg på å gå skikkelig på trynet - først festet staven seg i et kumlokk, deretter snublet jeg i en sten. Men jeg brakk ikke noe! Dessuten var det nesten morsomt - med et stort forbedringspotensiale. Så hvis jeg bare får ordnet meg noen staver med asfaltpigger, skal jeg nok sakte men sikkert komme meg opp i joggetempo om ikke annet... (Jammen godt snøen er på vei!)
Bambi på glattisen!

13 kommentarer:

 1. Jøsse navn :-)
  - men jeg har lurt lenge på dette med rulleski kjøpet, det er jo ikke sånt oss 'vanlige' kunne funnet på. Nå kom lyset på, Fredrikstad Skiklubb?, en forhenværende barnestjerne som gikk seg vill men nå staker seg innbitt tilbake? (hoho)

  Det var sikkert glimrende underholdning men jeg er like fult in awe, slitsomt og farlig.

  (Den boka skal jeg kjøpe.)

  SvarSlett
 2. Ha ha, jeg har to mislykkede idrettskarrierer bak meg; én i Fredrikstad skiklubb og én i Trosvik fotballklubb. Det er to gode historier som jeg sparer til jeg går tom for emner på bloggen :-) Men kort fortalt, vi hadde overhodet ikke snø i Fredrikstad på 90-tallet og det eneste vi gjorde var å hoppe med skistaver i oppoverbakke - og å stå bittelitt på rulleski. I kretsmesterskapet gikk jeg klassisk når de andre skøytet og kom 7 min bak nestsistemann på 3 km. Så rulleskikjøpet var nok et uttrykk for min hang til selvpining!

  SvarSlett
 3. Du er tøff!!


  Ski er super kondistrening, det belaster nok leggmuskulaturen, men ikke på samme måte som løpingen. KJØR PÅ!!

  SvarSlett
 4. Tenker det var orden på leggmusklene i gamle dager da - oppoverhopping med skistaver :-)

  Selvsentrert digresjon:
  Oppdaget nettopp at havregrøten jeg spiste til middag (og som smakte litt rart) bestod av 50% gamle havregryn.
  8 ÅR GAMLE.
  - hypokonderen har nå overtatt og google kan fortelle meg at småfugler dør av mugg i gamle havregryn - og jeg spiste MYE, mer enn vanlig, med ekstra kanel fordi den smakte så rart.
  (hmmm, tror jeg må google litt mer).
  - gleder meg til fotballhistorien.

  SvarSlett
 5. Det ser jo faktisk GØY ut! Men skjønner det er lurt å ta jomfruturen med en instruktør, hvis jeg noensinne skulle finne på å prøve :)

  SvarSlett
 6. Ha ha ha (- lever du fortsatt?!?)

  Det hørtes utrolig ekkelt ut, spesielt det med småfuglene, men jeg har vokst opp med farmasøytforeldre som alltid har blåst av holdbarhetsdatoer og har fôret oss på utgått mat (men kanskje jeg burde sende dem noen google-tips? Man ser jo også hvordan det har gått med meg...) Kanskje litt portvin kan desinfisere muggen, evt. sterkere saker?

  SvarSlett
 7. Marit: Ja, det er nok best, jeg er inne på tanken selv :P (Men ja, jeg tror det kan bli ganske gøy når man får det ordentlig til!)

  SvarSlett
 8. Kult!! Tror nok skigåing teller som alternativt - er jo ikke belastende slik som løping er - bare himla god trening. Hørte/leste et sted at man ved skigåing bruker nesten alle kroppens muskler. Det er jo ganske fascinerende. KJenner litt for mye på frykten mht rulleski, men vil egentlig veldig teste det ut. Snart... (c;

  SvarSlett
 9. Ja, jeg så at du har meldt deg på Skimaraton (27 km)! Jeg skulle melde meg på hele distansen, men ble så provosert av den høye prisen at jeg lot være. Ser at halve distansen er billigere, så kanskje...?!

  Jeg tror nok heller ikke at skigåing kan være så farlig, i hvert fall ikke med min treningsmengde ;)

  SvarSlett
 10. Skigåing er fin kondisjonstrening. Jeg går litt på ski om vinteren som avveksling fra joggingen. Fint med litt variasjon synes jeg. Jeg er så heldig å ha fine lysløyper like bortenfor der jeg bor. Lysløypene er også fine å jogge i når det ikke er snø. Jeg synes skigåingen belaster beina mye mindre enn joggingen. Jeg holder meg imidlertid til ski med smørning under og ikke med hjul under. Har aldri prøvd rulleski,

  SvarSlett
 11. Kult at du fikk prøvd ski før snøen kom da Astrid; jeg var litt bekymret for at du ikke ville rekke det hehe ;-) Ski er helt klart en fin alternativ treningsform, mer skånsomt enn løping. Og, du får trent mange muskelgrupper samtidig. Genialt spør du meg!!

  Skimaraton.....ja, nå er det fulltegnet på den lange distansen så jeg vurdere å melde meg på den korte. Litt furten for at både Birken og full distanse på skimaraton er fulltegnet men det nytter jo lite å furte! Kult om det er flere som blir med, jeg har aldri gått skirenn så det blir jo en opplevelse i seg selv; hvis jeg bare får somlet meg til å melde meg på før den korte også blir full-booka :-)

  SvarSlett
 12. Rulleski ser både gøy og vågalt ut:) Men ellers tenker jeg at all trening er med på å gjøre bra for kroppen jeg. Ski ute om vinteren er nydelig. Hvite vidder inn til en stue med varm kakao og nystekte vafler:) Det er noe annet enn regnsvart asfalt og brustne gatelys det:)

  SvarSlett
 13. Det var et fint bilde, Marit... :) Ja, ski er tingen om vinteren, jeg gleder meg faktisk til det kommer snø, selv om det kompliserer joggingen litt!

  SvarSlett

 
Blogglisten