mandag 11. juni 2012

D-5

5 dager igjen til Nordmarka Skogsmaraton. Jeg veksler mellom spent sitring og en følelse av at dette ikke er stort større enn en langtur fra Sognsvann med Treningscamp. Da jeg skulle løpe i Berlin var det for det første min maratondebut, dessuten innebar det flyreise, fri fra jobb, pakking, ukjent by og ukjent løype osv. Jeg kjenner at det er helt greit å skulle løpe neste maraton på hjemmebane. Jeg har løpt store deler av løypa før, jeg kjenner startområdet, jeg slipper å konkurrere med tusenvis av andre om pastamåltid på restaurant dagen i forveien, jeg slipper å bli skyflet gjennom en særdeles kommersiell salgshall for å hente startnummer (jeg vet ikke engang hvor jeg skal hente startnummer denne gangen, så avslappet er jeg). Jeg skal bare legge fram klær fredag kveld, ta t-banen opp lørdag morgen, og så plukkes opp av familien etter en fem timers skogstur eller noe sånt. Ikkeno' pes! Når Jack Waitz anbefaler folk som løper maraton på fire timer å ta jevnlige gåpauser (sikkert flere som leste dette i Kondis?), kan vel jeg gå i de verste bakkene, for å unngå for høy puls for tidlig. Jeg slipper å løpe sikksakk som jeg måtte gjøre i Berlin, og jeg kan høre på musikk uten å risikere å bli nedløpt bakfra. I tillegg skal det regne, så da slipper jeg jammen stekende sol også.

Etter sutreinnlegget mitt forrige uke tok jeg meg sammen og dro ut på en siste ganske-lang langtur (egentlig kjempelang, men alt blir jo litt skrudd når man trener til maraton). Planen var minst 22 km i Bærumsmarka via Fossum. Jeg endte opp med å løpe akkurat den samme turen som jeg løp tidligere i våres sammen med Tone & Co., da store deler av skogsveien fortsatt var dekket med råtten snø. Denne gangen var underlaget lett og fint, selv om det ikke er til å stikke under stol (fornøyd, Hanne?) at det stort sett bare går oppover i ganske mange kilometer. Men jeg hadde bestemt meg for å finne godfølelsen, og da kommer den som regel. Tilbaketuren gikk kjempefint, men jeg kjente at selv de minste bakkene begynte å bli tunge etter 22 km. Så jeg tror på ingen måte det kommer til å bli lett på lørdag, jeg vet at den siste mila (minst) kommer til å bli fryktelig tung, men det er helt greit så lenge jeg lar tid være tid.


Langturen satt i beina resten av uka. Jeg dro på Treningscamp onsdag kveld, men bare det å løpe ned dit i rolig tempo var en prøvelse. "Intervallene" gikk i 5.30-tempo, og selv da måtte jeg bite tenna sammen... Beina var fortsatt tunge da jeg løp hjem fra Blindern lørdag ettermiddag, men av en eller annen merkelig grunn kviknet jeg til i bakken mellom Makrellbekken og Hovseter. Det var absurd, men utrolig deilig, og jeg tok det som et tegn på at beina vil løpe skogsmaraton! Den følelsen ble bekreftet av søndagens kort-langtur (13 km) med Tone. Totalt 57 km forrige uke, avslapning de nærmeste dagene, og jeg er klar nok. Gleder meg!

17 kommentarer:

 1. Jeg gru-gleder meg! Til forskjell fra deg har jeg ikke løpt helmaraton tidligere og aner rett og slett ikke hva jeg går til! Vi får bare la det stå til og få det gjennomført!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er veldig godt forberedt, Anne-Brit! Du har mange langturer bak deg, og er en tøff dame. Det kommer til å gå kjempebra :D

   Slett
 2. Ingenting iveien med innstillinge ihvertfall. Det er jo vidunderlig å glede seg til en maraton, og som du sier er det jo bare en liten femtimers i skogen. (forrige gang jeg hadde en femtimers i skogen rakk jeg bare 15km, bare sånn til sammenlikning -)

  Det gleder meg også at du opererer med ulike langturbegrep. Kort langtur, nokså lang langtur osv. Jeg som bygger Roma for nt-gang, har nå satt i gang med superkortlangtur (under 10), og kort langtur planlegges til neste uke (ca 11). Det er bra med fleksible begreper.

  Hør på Jack!

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden vi nesten alltid bare løper langturer, er det godt å ha et godt nyansert begrepsapparat, ja :) Mini-langtur kan kanskje brukes for mindre enn 5 km?

   Slett
 3. Veldig positivt at du har funnet godfølelsen. Du har helt rett innstilling - slik det kommer frem her. Det er klart det blir tøft, men du kommer sikkert til å få en flott tur også. Og følelsen etterpå, DEN er verdt alt sammen! Veldig snart nå....gleder meg til å lese fortellingen om løpet ditt. (c:

  SvarSlett
  Svar
  1. Snart, ja... Må si jeg gleder meg til å ha kommet så langt at jeg sitter på sofaen og skriver løpsrapport ;)

   Slett
 4. Kjenner meg litt igjen i de følelsene du beskriver. Man du har alt rett i til å glede seg til maraton. Det blir slitsom, men for en følelse ved målstrekken. Jeg løvde på det i en uke. Og din maraton er skikkelig tøff. Lykke til!!! Vil gjerne heie på dere, men beina orker ikke Nordmarka akkuratt nå

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg veldig godt! Takk :)

   Slett
 5. Det er godt å lese at vi er flere i samme båt.
  Tror dette er en super måte å maratondebutere for min del. Klokka får tikke fort eller sakte, tar det som en tur i skogen. Det gjelder å være forberedt på det som kommer, fysisk og ift. gode og tunge tanker. Og der er du godt forberedt! Og selvklart er det lov å gå, men da av de rette grunnene. Og bare i oppoverbakkene?

  Vet heller ikke hvor startnummer skal hentes...?

  Vi sees på lørdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi sees på lørdag! Eller på Oslo sportslager torsdag eller fredag ;)

   Slett
  2. "tar det som en tur i skogen" Anna er god!!!

   Slett
 6. Du er klar! Hvile og karbo denne uka. Kan anbefale mer sjokoladebanan;)Gleder meg også til rapport:)

  SvarSlett
 7. Det høres ut som om du har helt riktig innstilling og at du er klar. Lykke til! Det blir spennende å lese hvordan det går.

  SvarSlett
 8. Hei! Tanker og innstilling før løpet er åpenbart på rett plass! Og ja: det er absolutt lov å gå litt i motbakkene. Gjorde en liten beregning av en slik taktikk selv for et par uker siden (mens jeg ennå vurderte påmelding), og ble gledelig overrasket over hvor lite tid man faktisk taper i forhold til å løpe hele veien. Og med en bedre opplevelse som konsekvens kan noen minutter ekstra absolutt være verdt det.
  Siste værmelding tyder på at dere får gode forhold også, så dette blir bra!
  Lykke til!! :-)

  SvarSlett
 9. Lykke til med skogsmaratonen til helgen ! Tipper at det kommer til å gå fint.

  SvarSlett

 
Blogglisten