tirsdag 21. mai 2013

Ryeløpet 2013

Jeg må skrive dette blogginnlegget nå, med løpet friskt i minne. Hvis jeg venter en dag eller to, kommer det til å høres slik ut:

"Det var en flott dag i Kongeskogen. Blide arrangører, koselig å stå i dokø, masse løpevenner, litt slitsomt å løpe men jeg gjorde så godt jeg kunne og mer kan man ikke kreve. Jeg er tilbake neste år! Love løping, love Ryeløpet!"

Nei, æsj. Jeg hadde følgende chat-utveksling med min bror i morges:


Astrid NomeAstrid Nome
Hvorfor er du ikke med på ryeløpet, igjen?
TorfinnTorfinn
Hater det løpet.
Alt for slitsomt.
Astrid NomeAstrid Nome
He-he! Feiging!
TorfinnTorfinn
Jepp!

Joooda, jeg visste at 5 km er tungt, og jeg hadde et visst minne om at Kongeskogen er bittelitt kupert. Men ikke så ille, vel? Jeg skulle i hvert fall løpe i 4.50-tempo, og hadde jeg kommet under 24 minutter ville det vært enda bedre. Hallo! Jeg spiste center-sjokolade og en rett-i-koppen-kopp havregrøt til middag på jobb, og tenkte at det var perfekt. Fint vær, hyggelige kollegaer, naboer og løpevenner før start. Fortsatt er alt fryd og gammen. Jeg ble bittebittebittelitt negativ da jeg måtte stå lenge i dokø og nesten ikke rakk å varme opp - dessuten lå startnummerene i en skikkelig anarkistisk rotehaug - men hallo, Ryeløpet koster 150 kr. Man kunne tisset i skogen og man kunne hentet startnummeret på Løplabbet. Fortsatt fryd og gammen, sol og vakker Paradisbukt.

Men så går startskuddet. Og jeg har stilt meg aaaalt for langt bak. Sist jeg løp, i 2010, var det bare noen senete sprekinger og meg som løp. Nå var det stappfullt, og jeg burde ha skjønt at det ville bli kaos i den første oppoverbakken. Jeg regnet med at det bare var bruttotid på dette løpet; og av en eller annen grunn klarte jeg å starte min egen klokke etter startskuddet - men før jeg passerte startstreken. Deretter gikk det i sneglefart oppover, og det tok i hvert fall en kilometer før jeg kunne løpe fritt. Da skjønte jeg at det ville bli vanskelig å ta igjen det tapte, så de derre sub-24-tankene var bare å glemme. Kanskje jeg heller burde fokusere på å... komme i mål? Det var så tungt! Det føltes som om jeg løp i 3.50-tempo, mens klokka viste 5.30. Dusteklokke. Dustesol, dustevarme, dusterøtter, dustebakker. Det eneste positive var vel egentlig at jeg for en gangs skyld klarte å presse meg. Jeg følte at jeg gjorde grimaser hele veien, og ved bakken i Huk-svingen holdt jeg på å kaste opp. Seriøst. Hva gjør man da? Tørker seg rundt munnen og løper videre? Eller kaster startnummeret og henter seg en banan? Jeg funderte på det noen sekunder til den verste kvalmen hadde gitt seg.

Vent, én positiv ting til. Jeg klarte faktisk å plukke folk i oppoverbakkene! Jeg er helt overbevist om at det kommer av alle bakkene jeg har slitt meg oppover sammen med Ingrid som aldri sakker farten uansett.

Min egen klokke viste 25.06. Den startet jeg minst ti sekunder før jeg passerte start, så en slags moralsk pers ble det i hvert fall (og sub-25). Den offisielle tiden vet jeg ikke enda, men den er sikkert på over 26 min. Hvis jeg skreller av minst 20 sekunder for køløping, blir det ikke så ille likevel. Hvis man da ikke ser på snittiden på garminfila, som bare viser 4,75 km og dermed 5.17 min/km. For en nedtur.

Og. Herregud. Så vondt!

Bilder lånt fra Ryes facebook-side22 kommentarer:

 1. Huff og huff, jeg små-ler.... men ikke vondt ment altså, ler kun fordi jeg kjenner meg sååååå igjen i alle dusteriene du ramser opp!! ;-) Ryeløpet er tungt og selv om løypa er noe kortere enn 5km så hjelper det liksom ikke: noen racertid får i alle fall aldri jeg i dette løpet!! MEN: det er likevel et veldig koselig løp og det hjelper på humøret! Godt levert Astrid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare le i vei! :) Ja, det er et koselig løp, og etter en god natts søvn er jeg ikke så misfornøyd lenger!

   Slett
 2. herlig, see you again next year;)

  SvarSlett
 3. 25,21 Astrid, det er mer enn godkjent tid. MEN, har du enda ikke lært at du skal stå lenger fremme????? Ahhhh. Hva skal jeg gjøre med deg?

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg lærte i går...!

   Slett
  2. Ja, herregud, Astrid, skal du aldri lære!!
   (jeg som nå er utlært hadde garantert stilt meg i gruppa for de som skulle under 19).

   Slett
  3. Hehe! Sammen med lysluggene på 12 og de tynne, senete. Offensivt skal det bli!

   Slett
 4. Høres ut som et tøft løp. Selv om det ikke ble sub 24 så var det uansett meget ba innsats og tid. :) Synd du ikke skal løpe Fornebuløpet. Jeg hadde tenkt å bruke deg som hare på Fornebu, siden du er i litt bedre form enn det jeg er i for tiden. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg skulle gjerne vært med der altså - den løypa må jo være flatere! Men det blir iFormløpet i steden.

   Du får bli med på Ryeløpet neste år ;)

   Slett
  2. Ja den er garantert flatere enn Rye løpet. Har løpt 10 km en gang på Fornebu og 5 km to ganger. Fem km er rimelig flat. Synes å huske at det er en liten bakke etter rundt en km, ellers er det ikke noe stigning og snakke om. Jeg løp 10 km første året den ble arrangert og da var litt bakker her og der, men løypen er lagt om nå og jeg er litt usikker på hvordan den er nå. Noen store tunge bakker er det helt sikkert ikke. Det er varmen som har vært utfordringen de tre gangene løpet har vært arrangert. I år har jeg bestilt 10 grader og overskyet vær. :)

   Slett
  3. Da blir det nok en skikkelig bestetid, uansett!

   Slett
 5. Let´s look on the bright side: du kom deg ihvertfall mer eller mindre levende i mål... ;)
  Gratulerer!

  SvarSlett
 6. Her går jeg inn i en aldri så liten finværstreik, du vet en sånn der man bare ligger i senga fordi det plutselig har blitt sommer, og man plutselig husker hvor lite man liker det - OG når jeg kommer tilbake finner jeg at i har alle masseproduserte flotte joggeturer - men også løpt løp. Spurtløp. I blant annet Kongeskogen.
  Jeg skjelver bare ved navnet, for jeg vet akkurat hvor bratt det er, jeg måtte tross alt GÅ den gangen jeg løp KK-mila.
  Dere som løper 5km inni der er GALE!

  SvarSlett
  Svar
  1. Finvær? Det er jo leenge siden det var sol! (Forøvrig helt enig. Det var gøy på lørdag, men søndag allerede var jeg *dritt* lei stekende sol.)

   Jeg vet! Hadde bare fortrengt hvor GRUSOM Kongeskogen er!

   Slett
 7. Gratulerer med vel gjennomført løp. Jeg tilhører dem som har ekstremt mye respekt for de korte distansene. Som du skriver får det følger om man må løpe i kø i 20 sekunder. Sånn er det ikke når man løper langt. :-)

  SvarSlett
 8. Grattis ....du e spreke og skriver artig.....kasta du opp? Herlig.....løper te ein spyr .... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida, heldigvis ikke, bare nesten :)

   Slett
 9. He,he artig å lese! Hvorfor i all verden gjør vi oss selv så vondt at vi stiller opp i løp gang etter gang? Det må være fordi vi egentlig synes det er litt gøy - innerst inne!

  SvarSlett
 10. Jeg tror også vi liker det, utrolig nok, innerst inne...

  SvarSlett

 
Blogglisten