tirsdag 31. august 2010

Status

I går kveld hadde jeg time hos idrettsmassør. Diagnose: senebetennelse i begge legger. Han kjente tydelige hevelser, både på innsiden og i en ring rundt nedre legg. Det gjorde fryktelig vondt å bli massert, så problemene er tydeligvis langt fra over selv om jeg har vært flink og ikke løpt på fem dager.


Hevelsene er på venstre side, ned mot foten

Jeg fikk beskjed om å kjøle ned leggene og ligge mye med bena høyt, for å minske ødemene. Videre hadde han ikke mer tro på sine egne evner enn at det måtte skje et mirakel hvis jeg skulle bli helt bra før Halvtraver'n førstkommende lørdag... Dette er jo til å gråte over. Jeg skal ta meg en liten prøvetur på torsdag, men er innstilt på at det andre Treningscamp-medlemmet i husstanden får overta startnummeret. Halvmaraton 26. september er tross alt viktigere.


Men jeg har ikke hatt helt fri, heldigvis - her har det blitt trent alternativt! Fredag tok jeg en tur i svømmehallen på Domus Athletica. Jeg innså da at jeg aldri har svømt i hele mitt liv, bare badet. Hvor lang tid bruker man på 1000 m? En time? To? Jeg hadde ikke peiling. Kjøpte svømmebriller for å se proff ut (veldig stilig sammen med mammas gamle 70-talls-badedrakt!) - problemet var bare at jeg ikke visste hvordan man svømmer bryst med hodet under vann. Jeg skjønte faktisk ikke at man må puste ut under overflaten, med det resultat at jeg knapt kom meg framover og flere ganger holdt på å kaste opp pga. store mengder klorvann i nese og svelg. Jeg endte med å svømme med hodet godt over vann og svømmebrillene på panna... Men det gikk greit allikevel etter mine begreper, 1500 m/40 min før jeg avsluttet med litt styrke. Har tørrtrent teknikk hjemme nå, så neste gang håper jeg å få til 2000 m med svømmebrillene på!

I går var jeg på intervallspinning, også på Domus. Veldig effektivt og gøy - en stor fordel med spinning er den høye musikken som overdøver din egen hivende pust. Først i pausen oppdager man hvor anpusten man faktisk er! Jeg møtte veggen skikkelig på slutten og hadde masse melkesyre det siste intervallet, men det er vel sånn det skal være. Jeg kommer helt klart til å fortsette med spinning, også når/hvis (!) bena blir bedre.

20 kommentarer:

 1. Det er håp i hengende snøre Astrid. Bra du har søkt hjelp, og bra med diagnose. Bare behnadling sopm gjenstår. Supert med alternativ trening! Dette går bra:-)

  Jeg har forøvring INGEN glede av at jeg fikk rett.

  -fokuser på alt du lærer nå...

  SvarSlett
 2. Vi får håpe det, Siri :)

  Ja, det er forsåvidt lærerikt (selv om jeg hadde foretrukket å lære dette etter OM):

  1) Hoppetau er for barn i skolegården
  2) Jeg må løpe mer i skogen, evt. satse på skogsløp i stedenfor asfaltløp
  3) Kanskje bytte ut en løpeøkt i uka med spinning eller svømming (hvis jeg lærer teknikken :P)
  4) Ikke la meg friste til å løpe for mye med lette sko!

  Jeg er blitt litt mer skeptisk til om jeg noen gang kommer til å satse på å løpe maraton - men det er jo heller ikke så farlig. Så lenge jeg får være med på intervaller i Frognerparken :)

  SvarSlett
 3. PS: Og jeg som var sikker på at du satt og gosset deg nå ;)

  SvarSlett
 4. Senebetennelse høres alvorlig ut - og du hadde all min sympati til jeg leste at du, kun med badeerfaring - svømte 1500m på 40min.
  - til nå har jeg vært såå stolt over mine 1000m/30min (påska) - og jeg kan faktisk svømme med hodet under vann. Skjønner jeg må trappe opp alternativbiten, for enten er du superwoman eller jeg er langt fra så sprek som jeg tror (hmpff)

  - ble så skremt av betennelsen din at jeg nettopp bestemte meg for Pilates istedet for løping idag - på tide jeg også lærer at noen smerter bør man ta alvorlig,

  Det er nå du får bruk for alle
  Pollyanna-genene :-)

  God Bedring (jeg bare tullet med sympatien)!!

  SvarSlett
 5. Vel, nå er det lenge siden jeg hadde matte på skolen, så du skal ikke se bort fra at det gikk krøll i utregningen :P Og jeg kan love deg at jeg så ut som alt annet enn en superwoman der jeg hadde hodet høyt over vann, i en komisk gammeldags badedrakt...!

  Være-glad-leken - hvis jeg ikke får løpt mer i all overskuelig framtid:

  - Jeg slipper å kjøpe mer joggesko og -klær og kan endelig bruke penger på den vanlige garderoben min igjen
  - Jeg kan begynne å drikke mer i helgene igjen
  - Jeg må spise mindre og sparer ergo penger på matbudsjettet
  - Jeg kan kutte ut blogging og sparer maaassse tid som jeg nå kan bruke på...?

  Æsj. Pollyanna var alltid bare teit og irriterende.

  SvarSlett
 6. Trøsteleken (for det er klart du løper igjen!)

  - å drikke i helgene kan man gjøre uansett, faktisk vil det på sikt virke skadeforebyggende da det vil tvinge deg til å hoppe over kuperte søn/mandagsturer. (kjør på med vitamindrikker som blodige maria, øl og vin :-)

  - og mer trøst enn det trenger du egentlig ikke, bare du klarer å holde deg lettere brisen daily - går det ikke lang tid før du har glemt alt om tights og caps.

  - det jeg trøstende adomveier PRØVER å si er: ta det med ro så er du frisk in no time.
  (Jeg har heller aldri likt Pollyanna)

  SvarSlett
 7. Det er noe dritt med vonde bein når man er så godt i gang..men ro og alternativt er det eneste fornuftige...spinning og svømming er supert...ønsker deg god bedring jeg.

  SvarSlett
 8. Ingalill: Takk :) (Skal sporenstreks gjenoppta kontakten med en god og gammel (men akk så forsømt det siste året) venn - portvinen ;))

  Marit: Ja, er det ikke meningsløst? Her gjør man så godt man kan for å bli frisk og sunn, men nei, tilbake til sofaen skal man... Takk for hyggelig hilsen :)

  SvarSlett
 9. Var på nippet til å etterlyse deg nå, ikke et bloggord på lange tider... Synd at de var om skade når de kom, men veldig bra at du er positiv og ikke lar deg knekke. Skader er noe ordentlig dritt, men man lærer en del av det. Skulle jo løpt i Berlin i fjor hadde det ikke vært for en veldig upraktisk hoftebetennelse. Da lærte jeg hvor viktig løpingen faktisk er for meg. Dessuten lærer man å være forsiktig og hvordan man kan (i størst mulig grad) unngå samme type skade senere. Kjempesynd at du ikke får vært med på lørdag, men hold fokus på Oslo halv i stedet. Det blir mange flere muligheter. Imponert over at du har fått til såpass med alternativ trening. Skal se du ender opp som triatlet. (c:

  SvarSlett
 10. Ha ha - med både sykkel- og badeutstyr fra 70-tallet, og sykle- og svømmeferdigheter fra 80-tallet, tror jeg neppe det ville blitt noen suksess :P

  Jeg visste ikke at du var skadet ifjor, lette litt i bloggarkivet ditt men fant ikke så mye om det. Måtte du stå over løping lenge? Trente du alternativt, i så fall hvordan?

  Jeg har også innsett at løpingen er viktig for meg, og jeg vil derfor ikke risikere å bli satt ut veldig lenge - selv OM er ikke viktig nok til det. Derfor tror jeg at jeg skal klare å være tålmodig. Imens hjelper det å lese om dere andres forberedelser (gleder meg til rapport fra Halvtraver'n, forresten)!

  SvarSlett
 11. Au! Høres ikke noe godt ut.. :-/

  SvarSlett
 12. Synes det høres kjemnpebra ut med 70 og 80-tallsutstyr jeg. 80-tallet er jo veldig in nå da. Du kan gi triatlon en ny spennende side. Blir veldig publikumsvennlig i alle fall. (c:

  Skjønte hvor dårlig jeg er til å svømme i sommer da niåringen dro fra meg...vi har nok samme basis der.

  Fikk en betennelse i hofta i juli. Løp nesten ikke noe før jul - og la på meg 7 kg (*psycho-musikk*) Jeg trente nemlig ikke alternativt. I ettertid - og man skal jo alltid være etterpåklok - er jeg nesten litt glad for at jeg ikke løp i Berlin i fjor. Da hadde jeg ikke blitt så "sulten" på det i år. Tror jeg.

  Det blir nok opptil flere rapporter fra helgens trav-løp. Fortsett det gode bedrings- og treningsarbeidet, så blir det snart løping igjen for deg også. (c:

  J

  SvarSlett
 13. Hallo, velkommen i skadeklubben og kondolerer ;-) Jeg forstår at jeg ikke har fått med meg helt hvor alvorlig disse leggproblemene dine har vært (og er!) og det beklager jeg!! Huff, dette var ikke bra! Flott at du har fått diagnostisert og kartlagt probelemet og jeg håper også at du har fått noen fornufige råd som kan gjør "ventetiden" til en god og produktiv periode.

  Sykkelintervall-timene på Domus er gode; dvs. jeg er ikke alltid like happy med instruktørene men så lenge du selv klarer å kjøre det du er kvinne for så får godt utbytte av disse timene! Jeg håper at kneet mitt kan tillate sykkel og spinning igjen om noen uker; da ses vi sikkert på en av intervalltimene! Kirsten er også skadet og har like mye bassengangst som meg; jeg tror at jo flere vi er som frekventerer der jo lettere blir det psykisk å motivere seg til bla. svømming:-)

  Rent egoistisk sett skulle jeg egentlig juble over at dere også lider samme skjebne som meg (skadet) for da slipper jeg kanskje å trene disse kjedelige treningene alene :-)

  OG DU: RULLESKI!!! hahahaha DET må jo være verd å prøve!!???? kanskje vi ses på lørdag? jeg skal sikkert ta bilder da jeg ikke får deltatt i år jeg heller ;-) Silja -som ønsker deg masse lykke til

  SvarSlett
 14. Anne Mette: Det er egentlig massasjen som er vondest, da ;) Når jeg ikke løper eller klemmer på bena kjenner jeg i grunnen lite til det.

  Janicke: Hvis du ikke trente noe særlig på et halvt år må du ha gjort en kjempejobb før Sentrumsløpet! Buksene mine begynner allerede å bli trange, så det er helt uaktuelt å gå tilbake til chips og sofa... Greit å ha en ekstra motivasjon til å dra på spinningtime ;)

  Silja: Ja, det er greit å være flere i samme båt! Jeg vil gjerne ha svømmeselskap - kanskje du kan vise meg hvordan man puster ut under vann også, hi hi... Jeg likte godt instruktøren i går kveld, det eneste dumme med spinning hos SiO er at alt går til tider som passer dårlig for folk som må levere og hente barn i barnehagen (nå har vel kanskje ikke studenter så mange barn, men likevel), men jeg tror jeg skal dra dit igjen, på kveldstid.

  Rulleski, ha ha, det har jeg prøvd én gang i mitt liv og syntes det var skikkelig skummmelt :P Har faktisk vurdert det, men det blir jo i såfall en stor investering, da. Kjøper gjerne brukt hvis noen har liggende et gammelt par på loftet :)

  SvarSlett
 15. Egentlig godt å høre at også andre kan bli skadet! Jeg føler jeg balanserer på knivseggen med min akilles. Den gjør imidlertid (ikke så veldig) vondt, men er hoven. Kan anbefale rulleski, kjempefin trening for mage, rygg og armer! Trener på rette gangveger jeg, tør ikke kjøre nedover. God bedring!

  SvarSlett
 16. Ja, jeg er litt fristet til å prøve rulleski! Rett fram er nok tryggest ja :) Takk, og god bedring du også!

  SvarSlett
 17. Så deg på massasjelista. Det blir nok noen besøk hos Atle m.fl. framover for meg også. Vurderer snart å amputere hele leggen...
  Vært på DA og svømt litt rolig selv i dag - det hjelper alltid.

  Ikke for å være en festbrems her, men som løper skal du være litt forsiktig med altfor mye brystsvømming - siden det er litt belastning for knærne. Ryggsvøm eller bare litt flyting med store bevelgelser i miljøbassenget som restitusjon er bedre. Men du skal vel kanskje ikke slite ut flisene på Domus sånn helt voldsomt, så da er det nok ingen fare.

  Regner med å ta det litt rolig etter å ha fått unna en ny maraton denne høsten, og da blir det vel en del flere svømmeøkter på meg. Hvis du har lyst til å fortsette med svømmingen og spør pent kan du kanskje, muligens få noen svømmeteknikktips. :o)

  SvarSlett
 18. Atle er min venn! Skal til ham i morgen, håper han kan bekrefte at leggene er mye bedre! Håper din blir bedre snart også... Neppe det beste tidspunktet å ha lang løpepause nå! Skikkelig dritt det der altså.

  Bra du sier at brystsvømming er belastende for knærne - jeg trodde svømming bare var bra uansett, jeg. Men det blir neppe mer enn en økt i uka (håper jeg), så det får vel gå. Vil veldig gjerne få noen svømmetips, vær så snill, tusen takk :-)

  SvarSlett
 19. Hei tenkte jeg bare skulle komentere noe siden jeg først var inne og leste bloggen om beinhinnebetennelsen. Har hatt det selv og grunnen er ofte mye trening på hardt underlag noe jeg ser du har gjort utifra bloggen. Men tenkte jeg skulle nevne en alternativ behandling som hjalp meg.
  Grønnleire er det jeg snakker om. Verdt et forsøk viss ikke det andre hjelper.

  SvarSlett
 20. Hei anonym! Det er sant at jeg løper mye på asfalt - og i kombinasjon med f.eks. nedoverbakke blir da leggen veldig sur ;) Kan du si noe mer om hvordan grønnleire fungerer?

  SvarSlett

 
Blogglisten