mandag 7. mai 2012

Vinner og tempoøkt

Excel har talt og det er Toneklone som har vunnet Born to run og drikkeflaske! Gratulerer! Det kom masse konstruktive tips for oss som gjerne kan strekke oss litt for å ta steget videre, og jeg har allerede vært på min første tempoøkt. Fredag løp jeg en runde i Fredrikstadmarka (to ganger rundt 2. dam og den lille lysløypa ved Skytterhuset, for de lokalkjente) utenfor komfortsonen. Jeg hadde bestemt meg for å ligge rundt 5.30 min/km, og ble veldig fornøyd da jeg endte på 5.12-tempo i 6,5 km. Det var ikke spesielt gøy, men ikke helt forferdelig heller - jeg bør absolutt klare en sånn økt per uke.

1. mai løp jeg langtur med endel treningscampere. Vi møttes ved Sognsvann og løp opp til Bjørnholt, før vi løp tilbake og Siri, Siw-Mette og jeg fortsatte helt ned til Smestad. Det gikk greit å løpe oppover, og forsåvidt nedover også, men jeg løp nok litt for raskt - når man løper i "tog" sammen med flere andre kommer man fort inn i en rytme og glemmer helt å kjenne på kroppen - og etter hvert kmerket jeg at det begynte å bli tungt. Spesielt da det var endel oppoverbakker opp mot Sognsvann, da ble beina stokk stive og jeg følte at det gikk utrolig trått. Ved Sognsvann hadde jeg bare lyst til å ta t-banen nedover, men jeg kunne jo ikke stoppe ved 22 km, jeg ville jo løpe 30...! Men det var sånn en lidelse å løpe videre, jeg følte at det gikk i sneglefart, mens Siri og Siw-Mette spratt avgårde som gaseller. Det er ikke ofte jeg har slitt så mye på langtur. Jeg skjønte at jeg måtte gi meg ved Smestad (27,5 km), det var bare ikke mulig å motivere seg til å fortsette for å klokke inn 30 km. Det hadde gått fort (6.09 min/km), høydemeterne tatt i betraktning, så det fikk holde.

Så da må det jo bli minst 32 km neste helg? Stive bein er glemt, og da skal det gå i roligere tempo!


Løpeskjørtvær 1. mai! Veldig deilig løpeskjørt med
tre store lommer, fra lopeskjort.no. Anbefales!

Jeg har forresten bestemt meg for å selge hattoriene mine. Dette er barfotsko, à la Fivefingers, bare uten "tærne". Jeg har bare prøvd dem i et par minutter, aldri løpt ordentlig med dem. Barfot/forfotløping har sikkert noe for seg, men jeg har funnet ut at leggene trives godt med tradisjonell demping og stabilitet, og da har jeg ikke lyst til å utfordre skjebnen. Men det er flotte "sko", så ta kontakt på lopeguri@gmail.com hvis du er interessert! De er rosa og svarte, i str. 39.

25 kommentarer:

 1. Hei Astrid! Wow, en skikkelig langtur det der. Og betydelig raskere tempo enn i Berlin, på tross av mye (!!!) tyngre løypeprofil. Dette lover godt før Skogsmaraton om en drøy måned! Og det greier seg vel kanskje med én virkelig langtur før den tid?
  Jeg har forresten fulgt samme skomønster som deg i år. Droppet de lettere/flatere skoene, nå skal jeg ha god demping for å skåne hælen. Årets Kayano er innviet, og det virker som om de funker bra. Men har de litt mindre demping i forfoten enn før? Jeg blir litt mer "mør" der enn med det andre favorittparet (Brooks Ravenna). Vel, det er kanskje mine føtter som har blitt litt for pysete etter en vinter uten løping...:-)
  God tur fremover, ikke minst på den 32 km'ern du har plan om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, jeg føler at jeg begynner å få noen langturer nå, og da virker ikke maraton så skremmende lenger... :)
   Jeg har aldri prøvd Kayano før, så jeg kan ikke sammenligne, men jeg synes de er godt dempet både her og der :) Skal kjøpe et nytt par snart, og lurer på Adistar Salvation 3...
   Kos deg på veien selv! :)

   Slett
 2. Bra tempo på den 6,5 km. Slike økter er nok veien å gå for å bli raskere. Her fortsetter også prosjektet "Bli raskere" med uforminsket styrke. Prøver å få til iallefall en slik hurtig økt i uken, samt en uke med noe intervalltrening. Satser på at det kombinert med litt mindre god mat og (forhåpentligvis)litt færre kilo etterhvert vil gi seg utslag i litt bedre tider.

  Jeg løper stort sett bare med mengdretreningssko. Har 4-5 par som jeg veksler mellom. Har hatt lite problem med legger og beina ellers etter at skoparken ble gradvis utvidet og jeg ble flinkere til å variere mellom hvilke sko jeg bruker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Peer: Jeg er helt overbevist om at det er veien å gå, blir spennende å se om vi klarer å perse til høsten ;)
   4-5 par er mye! Hvor lenge beholder du dem da?

   Slett
  2. Jeg har registrerer skoene på jogg.se slik at jeg vet hvor mange km jeg løper med dem. :)Levetiden varierer litt fra sko til sko har jeg merket. De skiftes ut typisk etter 400-700 km. Adidas sko er det som slites fortest hos meg, mens Nike Structure sko holder betydelig lenger. Nå er jeg (altfor) tung og det merkes nok også på at jeg sliter sko fortere enn det fjærlette løpere gjør. Prøver å kjøpe sko på salg slik at prisen blir overkommelig. XXL og lokale G-sporten i Kongsberg har ofte gode tilbud. Det hender også at jeg har slumpet over gode kjøp i forbindelse ed konkurranser.

   Slett
 3. Det er tungt å løpe i marka, ikke noe mer å si om det! Men jeg tenker, der jeg subber med føttene 2 mm fra bakken, at hvert skritt oppover gir meg ekstra god trening. Og selv om det ikke går fort, så tror jeg at vi som løper skogsmaraton først kommer til å nyte godt av det når vi skal løpe lange flate asfaltstrekker litt senere!

  Sikkert greit det med skoa, man må jo først og fremst lytte til sin egen kropp, fremfor hva som er på mote der og da. Selv om forfotløping sikkert har mye fornuft i seg (må jo ikke banne i kjerka heller ;-)

  Hvor og når skal du løpe langtur til helgen? Jeg "må" også, har egentlig fri på fredag, men da er det meldt regn og 32 km + alene i regnvær...:-( Så jeg søker selskap!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei for all del, som jeg sier er jeg sikker på at forfotløping er veldig bra, men man må ha motivasjonen og tiden til å gjøre det så gjennomført, og det har jeg bare ikke kapasitet til. Akkurat nå har jeg bare lyst til å løpe :)

   Jeg lurte på å starte ved Hammern (parkeringsplass ved Maridalsvannet) og løpe opp til Skjærssjøen og Bjørnholt, og så løpe ned til Sognsvann og hjem på søndag. Jeg er litt redd for at du løper for fort for meg, men om vi legger godvilja til og prøver å møtes på halvveien kan vi gjerne løpe endel av turen sammen? Jeg kan evt. løpe annet sted og tid, fredag formiddag er også mulig (men ikke lørdag).

   Slett
 4. Well done ;-) Snart blir du et fartsfantom du også!!

  SvarSlett
 5. Her har det vært for kaldt til at jeg har turt å prøve løpeskjørtet.
  Tempoøkt høres lurt ut!
  Lykke til med ny langtur! (Lang-langtur)

  SvarSlett
  Svar
  1. Krysser fingre for at det blir mer skjørtevær, snart! :)

   Slett
 6. Jeg skal i morgen på 35km tur, men tenker meg at noe mellom 30 og 35 er bra. Jeg skal løpe maraton på asfalt, så prøver meg ikke en gang på skogsveier. Prøvde de to forrige langeturer å finne nye løyper i skogen. Det endte med at jeg brukte lang tid til å finne veien tilbake. Det gjelder nok å ha løypa klær og god ide å løpe med noen. Jeg har stortsett løpt med Iphon og audiobok på øret. Det blir kjedelig ;((((

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker godt å variere mellom å løpe sammen med folk og med ipod. Begge deler er bra, men variasjon er best :)
   - Lykke til på langtur i morgen!

   Slett
 7. Har egentlig selvpålagt kommentar og bloggenekt til jeg kan gå kan gå over gulvet uten og bryte sammen i hostekramper, men måtte bare si:
  , svartesvarte at du skal ha så store føtter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den første delen av kommentaren din skjønte jeg ikke,
   - men er du sikker på at jeg har så store føtter? Tror de er ganske små i str, altså. Bruker 38 i vanlige sko. (Hvis du har små føtter, løper du definitivt for korte turer ;) )

   Slett
  2. , og jeg som kryptisk og smart prøvde å fortelle hvor syk jeg er. HOST HOST.

   Jeg bruker normalt 36/37 (6 - 6,5), så de blir nok for store. Synd, for jeg kunne godt tenkt meg noe flatt, uten tær -)
   , og ja jeg løper garantert for korte turer! Har iår ennå ikke vært over 12km.

   Slett
  3. Ah, subtilt ;) God bedring! (Det var vel helst den logiske bristen jeg reagerte på...)(Tror du trenger flere langturer for å bedre immunforsvaret!)

   Du har jammen i meg noen kattepoter... Da blir de nok for store, ja.

   Slett
 8. En av oss to har fulgt dårlig med i læren om dyr, eller du har kun sett gaseller i sin siste tango før de stuper i døden.


  Men, bra jobba på tempoøkta Astrid! Og, du er godt i rute til 16. juni:-)

  SvarSlett
 9. LOL! :D Ok, dere var stivbeinte hester, men jeg var en elefant!

  SvarSlett
 10. Haha, har ledd såpass mye gjennom alle kommentarene her at jeg har glemt hva innlegget handlet om.

  Nei forresten, imponerende langturer, bare lenger og lenger (hvor skal det ende?) i svært så kupert Oslomark! Jeg ligger hakk i hæl, må snart nærme meg 30-tallet jeg også (men skulle ønsker jeg bodde nærmere Sognsvann så jeg også kunne slått følge innover). Sliter forøvrig med at beina trenger mange, mange dager til å restituere seg etter de lengste turene. Hvordan er det med deg? Er så fort gjort å gå på en smell igjen.

  SvarSlett
 11. Jeg trenger også flere dager restitusjon. Har blitt mer obs på det nå, tar meg alltid en fridag eller to (helst to) og løper veeeeldig rolig neste økt. Det ser ut til å fungere bra, hvis jeg kjenner litt i leggen forsvinner det raskt igjen heldigvis.
  Det ble 32 km for ti dager siden, nå gjenstår vel én skikkelig langtur til før maraton :)

  SvarSlett
 12. Det løpeskjørtet ditt er bare helt rålekkert:-) Litt av en tur du har hatt - kjempebra jobba!

  SvarSlett
 13. Takk, Ingvild! :) Det er særdeles behagelig å løpe med også :)

  SvarSlett
 14. Tusen tusen tusen takk for fin premie! :o)

  Og du ser smashing ut i skjørtet. :o)

  SvarSlett
 15. Bare koselig! Og jeg må jo få skryte av at den skjørtemodellen der har en veldig flatterende fasong ;)

  SvarSlett

 
Blogglisten