onsdag 29. desember 2010

NIMI


I dag var jeg et sted jeg virkelig aldri hadde trodd jeg skulle sette mine ben; Norsk idrettsmedisinsk institutt (NIMI). Jeg og en haug superspreke treningsfantomer, liksom! Jeg hadde nemlig time hos lege Thomas Torgalsen. Han kunne med en gang konstatere at jeg har en klassisk beinhinnebetennelse i høyreleggen (som jeg trodde). Han studerte føttene mine som visstnok så nøytrale ut (det kan stemme), men da jeg måtte stå på ett bein og bøye kneet hadde det en tendens til å vri seg innover, noe som kan forårsake slike problemer. (Denne øvelsen var forresten ganske pinlig - jeg eier verken balanse eller styrke! Legen rådet meg til å trene mer på dette for økt stabilitet.) Jeg fikk en henvisning til MR, for at man skal kunne fastslå alvorlighetsgraden av skaden. For er det "bare" beinhinnebetennelse (og ikke en mer alvorlig slitasje eller tretthetsbrudd) kan man visstnok kjøre på til en viss grad så lenge man tåler smerten (og den bare kommer ved større anstrengelser). Uansett foreskrev legen "smertefri trening" inntil videre. Jeg påpekte at det ofte ikke gjør vondt når jeg løper, men rett etterpå. Teller det som smertefri trening, mon tro? (Evig optimist!) Nei og niks, selvfølgelig. Jeg var så dum å si at jeg skal løpe halvmaraton i Tromsø neste helg, noe som da i så fall må skje mot legens anbefaling. Jeg får gå litt i tenkeboksen. Det ene løpet har neppe så mye å si, skadet er jeg uansett... Samtidig har jeg løpt minimalt i hele desember (36 km totalt!), og det føles litt idiotisk å slå opp alt for fullt med 21 km asfalt. Uansett er jeg motivert for å trene på andre måter. Elixia har en ny kampanje gående nå, med tilbud om å trene i januar og februar uten å måtte binde seg for noe mer. Det er jo genialt, for Elixia Sjølyst ligger 50 meter hjemmefra. Jeg har riktignok litt dårlig erfaring med deres temmelig agressive rekrutteringsmetoder, men jeg får bite det i meg og tenke at jeg trenger de to månedene på helsestudio.


I tillegg skal jeg til ortopediingeniør Goplen for å sjekke skotøy, teste løpesett og evt. få tilpasset såle.

Siden sist har det bare blitt to turer på 6,5 km - ingen ting å skrive hjem om. Og mindre skal det bli... Snufs. Noen som kan muntre meg opp med å fortelle om morsomme gruppetimer (annet enn spinning) for kondisjon og styrke, som ikke er harde for leggene og (viktigst) ikke krever stor koordineringsevne?

15 kommentarer:

 1. Kjedelig med sånne skader som ikke gir seg! Har selv slitt med benhinnebetennelse i mange år, da pga. mye hopp og sprett på SATS. Det ga seg etterhvert, men det var vel hvile og alternativ trening som gjorde utslaget.
  Ellers må jeg jo tilføye at om Elixia Sjølyst ligger 50 m unna, er det ikke stort lengre til SATS:-) Nå er jeg langt fra objektiv i denne saken, men råder deg til ikke bare å tenke på pris, men også sjekke tilbud (sikkert temmelig likt) og ikke minst stemning. Ta en tur oppom senterne, be om å få ha en prøvetime, sjekk ut atmosfæren. Det er alfa og omega hvis man skal bruke et treningssenter fast og man har flere å velge mellom.
  Skal du få opp pulsen uten å belaste leggene er det nok innendørs sykling som gjelder. Men du trenger å styrke deg litt opp og da er Bodypump/ Power supert! Ellers er de blå timene på SATS harde men enkle, feks. pulse og power step. På sistnevnte får du intervaller med styrke og kondisjon.
  Lykke til med tilhelingen (og så håper jeg å kunne si velkommen til SATS;-)

  SvarSlett
 2. Lite positivisme i meg om dagen Astrid, men dette årner seg!

  Elixia har velværeavdeling med kuldekulp og badstuer. Det er bra for blodomløpet i beina og det igjen er bra mot beinhinnebetennelse.

  Kondisjonsapparat du kommer til å bli lei av, emn som funker:
  Elipsemaskinen (bruk den uten håndtak slik at du simulerer nærmest løpingen, bra for balansen også)
  Romaskin (bra for kjernen)
  Spinning (drepende kjedelig syns jeg, men du er vel litt mer pos innstilt...)

  Tvi tvi
  Beklager å ikke kunne være mer positiv. Gi meg et par måneder så skal jeg se om jeg kan finne tilbake til det gode humøret!

  SvarSlett
 3. Hadde egentlig håpet at NIMI skulle ha en mirakelkur - eller at de skulle si at du bare behøvde å gjøre slik og sånn. Det var skuffende! Det er vel egentlig bare å gjøre det doktoren anbefaler - det høres ikke ut som en god idé å løpe halvmaraton på asfalt akkurat nå, men det er en avgjørelse du må ta.

  Har dessverre ingen gode optimistiske forslag med hensyn til å trene alternativt - er jo elendig på det selv... Har du noen å trene sammen med på treningssenteret? Det er det eneste jeg kan tenke meg at hjelper... Sc:

  Jeg er fortsatt sikker på at du kommer gjennom dette. Vinteren er tross alt perfekt tid for redusert treningsmengde. Om du bare kjører vedlikeholdstrening forholdsvis korte turer på så mykt underlag som mulig i tillegg til balansetrening (Dag ble utsatt for samme test med samme resultat som deg og fullførte maraton etterpå)så har du fulgt legens råd og kan forhåpentligvis trå til for fullt om en måned eller to.

  Krysser fingre og tær for deg.

  SvarSlett
 4. Anna: Takk for gode ideer til timer! Gleder meg til å prøve ut de forskjellige.

  I fjor tok vi faktisk runden både hos Elixia og Sats på Sjølyst, og jeg kan glede deg med at vi valgte Sats - uten tvil overhodet! Først og fremst fordi vi likte tonen på Sats bedre (på Elixia var de som sagt fryktelig "innpåslitne") og fordi barnepassavd. var mye bedre (det var viktigst da!). Men det er sant at Elixia har en veldig fin velværeavd., som Siri sier. Jeg vurderer Elixia nå fordi de har dette tilbudet om to måneder uten binding, men kanskje jeg bør spandere på meg et fast medlemsskap (for å unngå slitasjeskader i framtiden) og i så fall går jeg nok tilbake til Sats!

  Siri: Er det ikke godt at vi kan være negative sammen, da? ;) Egentlig burde vi trent alternativt sammen! (Men du er vel på Gym Club, du? Det blir litt langt for meg.) Kan du gå tur, forresten? Vi kan powerwalke, synes synd på oss selv og dele edder & galle ;)

  SvarSlett
 5. Janicke: Jeg tror det eneste mirakelet som utføres på Nimi er at lommeboken din blir tom på null komma niks ;) Egentlig trenger jeg vel ikke RM og alt det der, men samtidig føles det lettere å motivere seg for alternativ trening når jeg har en lege med god peiling på problemet som følger meg opp. Så det er kanskje verdt det likevel. Skal bli bra å få sjekket sko og løpesett også.

  Jeg fikk forresten en god nyhet i går - antagelig kræsjer ikke maraton i Berlin med seminar likevel - hurra! - så da har jeg i hvert fall den gulroten å trene alternativt for!

  SvarSlett
 6. Å være negativ sammen er det beste jeg vet :-)
  - og når det gjelder beinhinnebetennelse er det mye skit å si, men glasuren på skitberget er jo at de fleste blir HELT BRA og ikke tar det voldsomt lang tid heller.
  (Dvs hvis man hører på legen sin og ikke presser inn maraton i ny og ne)

  Av alle joggebloggs jeg leser er du blant de flinkeste alternative - svømmer, ruller og spinner. Når jeg tenker meg om savner jeg ski-innlegg fra deg, (var det ikke sånn at du var Fredrikstads stolthet på ski?)

  Prøver å psyke meg selv opp til skiinnkjøp og trenger inspirerende rapporter, helst om knall, fall og dårlig gli -)

  Godt Nyttår og vær forsiktig i Tromsø.

  SvarSlett
 7. Ha ha, det er sikkert på grunn av alle skrønene mine at jeg ikke tør spenne på meg skia; og så dårlig balanse som jeg har kommer jeg meg vel ikke framover engang. Jeg SKAL prøve å komme meg på skitur hver helg framover, men det er denne hersens logistikken da... Får vel vente til det kommer nok snø til at jeg kan stå på Bygdøy og gå rundt og rundt 1 km-sløyfa!

  Så alternativ jeg er burde jeg kanskje satse på triatlon? He he.

  SvarSlett
 8. Ja, til trialthon.
  Tror det er det missing link :-)

  SvarSlett
 9. Jeg har av og til brukt gåing som alternativ trening. Gåing i hurtig tempo og spesielt i bakker gir i hvertfall meg høy puls og er ganske effektiv trening. I perioder når det blir litt vel mye asfaltløping prøver jeg ta noen gåturer som avveksling og for å spare legger.

  I fjor høst var jeg litt uheldig etter en joggetur og endte opp med gips fra skulder til fingre på høyre armen. Den gipsen gjorde det helt umulig å løpe. Etter å ha syntes synd på meg selv i en dag, fant jeg ut at jeg måtte holde meg litt i aktivitet selv om armen var gipset. Jeg valgte da å gå tur hver dag i hurtig tempo. Det som jeg var litt spent på var hvordan formen ville være når gipsen ble tatt bort og jeg kunne begynne å løpe igjen. Det viste seg imidlertid at formen ikke hadde tapt seg noe etter perioden med gips. Så gåingen må åpenbart ha hatt en positiv effekt.

  Godt nytt år og lykke til i Tromsø.

  SvarSlett
 10. Vi kan deppe sammen Astrid. Det er dessverre også slik forresten at; en gang beinhinebetennekse - alltid eksponert...


  Å gå er undervurdert, men jeg vet ike om jeg er i stand til å utføre hurtig gange heller nå. La oss finne det ut!! Onsdag i parken?

  SvarSlett
 11. Peer: Jeg ble glad for å lese det du skriver! Jeg har nemlig lurt på om rask gange kunne fungere som trening. Jeg får også ganske høy puls av å gå fort, spesielt i kupert terreng. Da skal jeg prøve det!

  Siri: Takk for realitetsorientering, jeg kunne jo risikere å bli positiv her ;) Onsdag i parken er en avtale! Powerwalking eller spasertur, alt etter som!

  SvarSlett
 12. Dette blir ALT for mye for meg; alt for mye negativitet her ;-)

  Sorry, men med min skademerittliste (som du helst ikke vil se Astrid) så kan jeg ikke annet enn si at JA jeg vet av erfaring at det er KJIPT, MEN det er ikke verdens undergang (selv om det føles slik!).

  Hva med å snu på flisa og istedenfor å si "jeg klarte bare 2 turer på 6,5km" så prøv å heller si: "YES jeg klarte faktisk å løpe 2 x 6,5km denne uka". For tro det eller ei, det finnes de som IKKE kan løpe 2x6,5km i uka, selv om de aldri så mye vil ;-) OG dessuten: jo mer positiv innstilling du har til det du klarer jo lettere blir prosessen ;-)

  Det som er dumt er når ingenting annet enn løping føles lystbetont, da blir det fort lite trening.... Jeg kunne anbefalt løping i basseng, drepende kjedelig, men får du det til så får du fort høy puls og du føler at du har trent. Behersker du svømming eller ski så er begge disse aktivitetene super trening for hele kroppen. Gå i motbakke har jeg selv aldri prøvd men jeg vet at meget godt trente folk har gått med sekk i bakker i skadeperioder og at dette har meget god effekt....

  Spinning var ikke min favoritt men etter utalje forsøk har jeg fått litt mer dreis på det og jeg kan med rette anbefale spinning.....også :-)

  Lykke til i det nye året Astrid; husk at Siri har rett: alt ordner seg! :-)

  SvarSlett
 13. Følg med på neste innlegg, Silja, det kommer til å sprute av optimisme :P

  SvarSlett
 14. Morsomt at du var hos Thomas Torgalsen. Han var min fastlege på Nordstrand da jeg var gravid forrige gang. Han var veldig flink altså, og han var jo idrettslege, så han tok min bekkenløsning veldig seriøst.
  Jeg likte ham veldig godt og syns det var litt leit å måtte bytte fastlege da vi flyttet til Moss.
  Han er flink han jeg har nå altså, men nå som jeg sliter litt med beina hadde det vært kjekt å ha Thomas Torgalsen som lege fortsatt.

  SvarSlett
 15. Ja, jeg likte ham kjempegodt! Men det var nok litt billigere å ha ham som fastlege, Nimi-konsultasjoner koster flesk... ;)
  - Har du fått vært hos legen med beinet ditt, forresten?

  SvarSlett

 
Blogglisten