onsdag 28. desember 2011

Juleløping

Endelig føler jeg at jeg er ordentlig tilbake i joggeverden igjen. Hurra! Jeg har løpt 5 ganger de siste tolv dagene; det er veldig, veldig lenge siden sist jeg trente så hyppig. Nå begynner ting å stabilisere seg og jeg skal gradvis komme meg opp i 3-4 økter per uke. Jeg blir alltid like forbauset over hvilken effekt regelmessig trening har på humøret mitt. 45 min løping, og dagen er reddet. Det fins vel ikke noen bedre lykkepille?

Forrige uke prøvde jeg de nye skoene mine, Saucony Mirage, for første gang. Jeg visste at det ville være lettere å komme seg på forfoten med dem, men jeg hadde ikke trodd at det skulle være lett. Det satt faktisk som et skudd med én gang, og Ingalill ville trengt luktesalt hvis hun så hvor lenge jeg løp på forfot andre gang. Jeg kunne jo ikke gi meg før 5 km når jeg først hadde kommet til Sats (at de også har andre treningsapparater overså jeg glatt), og det var heller ikke et alternativ å gå over til hæl-løping etter hvert - det føltes fullstendig feil og rart (!). Så da ble det 5 km forfot, da. Den siste km var leggene ordentlig slitne, men det gikk helt fint, og jeg var ikke mer enn normalt støl dagene etterpå.

Så ble det jul, med en liten forkjølelse som utsatte neste løpetur til mandag. Torfinn og jeg tok en tur på 7 km i Fredrikstadmarka. Det gikk rolig (6:38) i snittfart, men siden terrenget var litt kupert kom pulsen godt opp likevel. Og i dag prøvde jeg forfotskoene igjen. Jeg ville ikke gå i den samme fella på nytt, og jogget 4 km med adidasene før jeg stakk hjemom og byttet sko. Denne gangen holdt det med 2,6 km forfot - venstre legg ble ganske raskt sliten, og jeg hadde ikke lyst til å gape over for mye (som jeg har gjort så mange ganger før).
Jeg fikk én løperelatert gave til jul - boken Best i løping. Den er informativ, lettlest og faktisk ganske morsom. Jeg har lest flere løpebøker tidligere, men følte likevel at denne var nyttig. I tillegg inneholder den et treningsprogram som jeg kommer til å følge hele våren fram til Skogsmaratonet. De siste dagene har jeg også sittet og lest Jack Daniels' Running formula, for å velge hvilket program jeg skulle velge. Daniels' bok er veldig mye mer utfyllende, og passer antagelig bedre for den som vil ha et veldig detaljert program og sette seg grundig inn i alle de underliggende prinsippene. Jeg falt derimot mer for Best i løpings veldig fleksible program - det er rett og slett bare en løs mal som du selv må tilpasse etter dine egne ønsker og behov. Det består av en grunntreningsperiode, en utviklingsperiode og en konkurranseperiode. Samtidig skjeler jeg bort til Daniels for tips om hvordan jeg bør bestemme ukestotaler og en fornuftig økning av disse. Jeg har laget et vakkert excel-ark og gleder meg til å plotte inn alle økter. Kontrollfreakens drøm!9 kommentarer:

 1. Moro at du er i gang igjen; og jeg er spent på å høre mer om skoene etter som du får testet dem mer. Og nå fikk du gitt meg et spark til å ta frem best i løping; den ligger jo her og roper på meg :-)

  SvarSlett
 2. (((gasp)))
  , såvidt jeg får karret ned en kommentar at all, er jeg ligger luktesaltfree på kjøkkengulvet. 5km på første forsøk?? Crazy!
  Sannelig fint du tok deg inn.
  og sannelig godt du er igang igjen.
  Håper på hyppige og detaljerte oppdateringer
  i 2012!!

  SvarSlett
 3. Enig, regelmessig trim er det beste for humøret. Spesielt hvis en er sliten, trøtt og lei etter en arbeidsdag gjør en god trim underverker.

  Den ser litt spennende ut den Skogsmaratonen som du skal løpe til våren. Må guble litt på om jeg skal prøve meg på den jeg også. Ellers blir det Frankfurt til høsten igjen. Billett er allerede bestilt, så nå er det bare 10 måneder å grue seg på. :)

  SvarSlett
 4. Så det er bare å kjøpe seg forforsko, så er halve jobben gjort? jeg trodde det villa ta uendelige timer med teknikkterping! Så nå vet jeg hva Løplabbet-gavekortet jeg fikk til jul skal brukes på!
  Best på løping har jeg også, den er fin. Lauvstad jobber forøvrig i SATS, det er derfor han er så god ;-)
  Jeg skal nok også løpe Skogsmaraton, som ett av mine tre store mål i 2012!

  SvarSlett
 5. Det finnes jo uendelig mange trenignsprogrammer til løping, det er litt vanskelig å orientere seg. Jeg håper at litt sunn fornuft er det viktigste når man velger løpeprogram.

  Gleder meg til å høre mer om forberedelsene før Skogsmaraton!

  (Blir nesten litt frista til å melde meg på.)

  SvarSlett
 6. Silja: Du kan vel det meste som står der, men det er moro lesning uansett :)

  Ingalill: Skal prøve! Føler jeg er tilbake på sporet nå, med nye sko, treningsprogram og maratonmål (har nedtelling til påmeldingen starter 1. januar...) :-)

  Peer: Meld deg på du også, da! Frankfurt har du jo prøvd før, jeg synes du trenger en ny utfordring for 2012 ;)

  Anna: Hehe, det var nok en av mine vanlige, små overdrivelser ;) Vel, det er jo ikke noe problem å løpe på forfot i og for seg, det er jo bare å løpe litt barfot så kommer det av seg selv, men det trengs såklart trening for å få det lett & naturlig, det krever konsentrasjon, og ikke minst riktige muskler! Så det er nok lenge til det blir forfot-langtur på meg...
  - Ååååh så gøy at du også skal løpe!

  Siri: Jeg tror absolutt at fornuft er det viktigste, både når man velger program og når man utfører det i hverdagen. Jeg syntes det var greit med et som ikke er altfor detaljert, så er det mer realistisk at jeg får gjennomført det skikkelig ;)
  (Kom igjen, 'a!)

  SvarSlett
 7. Tipper nok at Frankfurt blir en skikkelig utfordring selv om jeg har løpt det før. :) Vi får se med skogsmaraton. Hadde vært artig å prøvd seg på den. Er litt i tenkeboksen på hva jeg skal løpe til neste år. Får bruke kommende uke til å legge litt planer.

  SvarSlett
 8. Den boken har jeg også! Brukte den som en bibel frem til det ble løpe stipp!
  God jul og godt nytt år!!

  SvarSlett
 9. Peer: Jada, jeg tviler ikke ;) Men Skogsmaratonet blir i hvert fall noe helt annet! Spent på å høre hvilke planer du kommer fram til :)

  Nina: Takk det samme! Håper for deg at du kan ta fram boken igjen i 2012 :)

  SvarSlett

 
Blogglisten