lørdag 30. oktober 2010

Lørenskog halvmaraton

Astrid, hvorfor holdt du deg ikke til sofa, chips og portvin?

Konkurransesesongen var jo over for min del. Men dere har vel alle skjønt nå at jeg er lett å overtale! Torfinn fikk meg derfor ganske greit med på Lørenskog halvmaraton. Deretter fikk jeg ganske greit overtalt Kristine, og vi kjørte sammen til Lørenskog i formiddag. Det var grått og trist med noen skikkelig kalde vindkast.

Hytteplanmila gjorde mye for selvfølelsen min, og selv om det ikke har blitt så mye løping siden tenkte jeg at i dag, da burde jeg klare å komme meg under 2 t. Hallo, det burde da være innen rekkevidde. Jeg sjekket to forskjellige løpekalkulatorer (McMillan og den i "Run less run faster"-boka) og begge konkluderer med at jeg er god for 1.50. Vel, da kan jeg vel i hvert fall løpe i 5:30 hele veien, tenker jeg. Og humøret er på topp i sånn ca. 1 km. Allerede ved bondegården angrer jeg bittert at jeg ikke heller raker løv på dugnaden i sameiet hjemme. Bare det å være ute i dette sure regnværet er milevis fra komfortsona - å skulle løpe i tillegg føles nesten uutholdelig. Som om ikke det er nok, begynner øreproppene til iPoden å skli ut på grunn av regnet. Å løpe 20 km til uten musikk - krise. Bakkene fortsetter - dobbeltkrise. Men etter fire kilometer kommer vi til noen nedoverbakker på asfalt, og jeg kan sette opp tempoet igjen. Det går greit noen kilometer, før den sinnssyke vinden får meg til å hate noe inderlig. Skikkelig marerittfølelse - jeg løper og løper, men kommer ikke av flekken. Men halvveis ligger jeg på snittid 5:35 og er ganske sikker på at det skal gå greit - jeg er likevel så sliten at jeg må jobbe veldig hardt med meg selv for å ikke sette meg i kafeen i steden. Bedre blir det ikke når vi igjen må opp forbi den hersens bondegården og videre opp i skogen. Jeg holder på å gå skikkelig på trynet, og da begynner jeg faktisk såvidt å grine. Hva er det jeg driver med, kald og stiv, isklumphender, gråteferdig? Heldigvis får selvmedlidenheten halsen til å snøre seg sammen, så jeg er nødt til å tørke tårene og fortsette. Jeg har meldt meg på maraton, jeg kan ikke bryte et løp etter 14 km! Herfra og inn kjemper jeg en kamp for bare å komme meg i mål uten å måtte gå. Det går uendelig sakte - flere km i 6:30-tempo, er det mulig?! - og jeg er så lei at jeg bare har lyst til å legge meg ned og bli liggende til noen eventuelt gidder å plukke meg opp. Uff. Men ved mål står heldigvis Torfinn og Espen og heier og får meg i godt humør igjen :) 2'3'' eller noe, det er ikke så nøye, jeg hadde uansett ikke dagen og værforholdene gjorde ikke ting bedre. Jeg er litt gretten over å ha hatt tre fæle halvmaraton på rad, og tenker at dette virkelig ikke er min distanse! Jeg må tydeligvis trene mer langdistanse, siden 10km-tiden min er så mye bedre enn halvmaratonresultatene. Dessuten er jeg ganske sikker på at en stor del av problemet ligger i hodet, og det vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med...! Men jeg fullførte i hvert fall, og det var garantert god mental trening.


Med Espen etter mål


Torfinn og Kristine løp utrolig fort og perset med glans begge to - kjempegøy! Kristine er også veldig ivrig på å få oss med på Vinterkarusellen, jeg stiller meg litt tvilende og tenker at kroppen min kanskje er litt sliten og lei akkurat nå... Kanskje får jeg lyst etter hvert, men akkurat nå føler jeg meg så sliten og kvalm og elendig at jeg nesten tviler på om jeg våkner opp i morgen tidlig. Hvis jeg gjør det, skal jeg i hvert fall ikke løpe :-)

Garmin-detaljer

43 kommentarer:

 1. Grattis med nok en fullført halvmaraton Astrid! Jeg tror også du har mer inne, men det er ikke alltid bare å få det ut heller. Det kommer, men kanskje ikke i vind og regn i nesten november;-)

  Skal jobbe med hodet ditt!

  SvarSlett
 2. Jeg vet hva du kan gjøre: Bli med meg på mange, koselige, lange lørdagsturer!! :-)

  Kanskje vi kan gjøre en byttehandel: Vinterkarusell mot Berlin? (PS. Jeg har ikke sagt JA til Berlin enda! Må bruke litt tid på å tenke på den.....)

  SvarSlett
 3. Du fullførte, det er sterkt! Tenk på det du. Det kommer bedre dager. Jeg har også mange fæle halvmaraton bak mek, men drømmen om det perfekte løp gjør at jeg holder det gående. :o)

  SvarSlett
 4. Det gikk ikke som du hadde håpet, du fikk ikke ut det du er god for fordi kroppen din ikke jobbe med deg men mot deg i dag, værgudene sviktet.....i det hele tatt: et jævlig løp! Det er i alle fall slik du trolig vil tenke tilbake på og beskrive dette løpe som: helt jævlig! Og jeg skjønner at det er lett å fortvile og tenke negativt, MEN, du gjennomførte! Og det er faktisk viktig å ikke glemme nettopp det: du gjennomførte tiltross for all motgangen underveis! DET skal du være veldig stolt over. Det er god mental trening og det kommer du til å ha igjen for senere....så, om du klarer, ikke grav deg ned i "detaljene" (=slutttiden) men ta med deg "de store trekkene" videre, nemlig erfaringen!! Silja -you can do it! :-)

  SvarSlett
 5. Hei Astrid! Disse løpskalkulatorene forutsetter jo at man er like godt trent for de to distansene man sammenligner. Du har vel trent mer mot 10 km enn halvmaraton, så derfor er det naturlig at du er et stykke unna halvmaratontiden kalkulatoren forutsier.

  En annen ting er at halvmaratonløp tærer mer på kroppen enn man kanskje merker. Det er visstnok en vanlig opplevelse at man gjør et godt løp, og ønsker å tyne ytterligere noen gode resultater ut av formtoppen man har prikket inn. Men så blir det mer middelmådige prestasjoner på "bonusløpene", både fordi formtoppen er på hell, og fordi kroppen er satt tilbake etter kraftanstrengelsene i ukene forut. Derfor, mener noen, kan det være like smart å enten ta slike "bonusløp" som harde treningsøkter med nedjusterte ambisjoner, eller droppe dem helt, og heller satse på møysommelig trening mot neste hovedmål på terminlista...

  Tror forresten du vil finne at langkjøringsøkt-farten som "Run less..."-boka anbefaler for maratontrening er nokså umenneskelig. Min egen erfaring er at akkurat den parameteren er bedre innstilt i 5- og 10-km-programmene. Men jeg tror maratonprogrammet i boka er bra bare man justerer ned langkjøringstempoet.

  Videre, jeg har fryktet at du lett ville få tilbake leggskaden etter langkjøringsøkter og nå konkurranser >20 km. Men det ser ut som du er kvitt den? I så fall gratulerer - jeg har hatt mer enn min del av langtids belastningsskader, har mange ganger angret på at jeg ikke har tatt kroppens signaler tidlig og trappet ned treningsbelastningen for å være på den sikre siden. Kanskje du er heldigere enn meg...

  SvarSlett
 6. Bra jobba i dag Astrid!
  At du er bedre på 10km enn 21km er bare suverent! Dette betyr at du glatt kommer til å klare å løpe mye fortere på halvmaraton i fremtiden.. De fleste på "vår" alder er slik at kalkulatoren virker motsatt. Jeg foreks er bedre på 21km og 42km enn på 10km og for å ikke snakke om 5km og 3km. Der underpresterer jeg voldsomt.

  Det som er så hyggelig med dette er følgende.
  Eneste grunnen til at du "underpresterer" iforhold til kalkulatorene er fordi du ikke har distansen i kroppen. Du skal løpe masse turer i komfortsona fremover ala den 26km turen du hadde. Når du har fått noen slike turer innabords (som du løper i komfortsona) vil du se at dine 21km tider vil stupe. Du er jo flink med intervaller i parken og det er sikkert derfor 10km tiden din er så bra - så eneste du mangler er litt lenger turer! Det som er så fint med disse turene er at du ikke trenger å løpe de fort, du kan bare løpe de i komfortsona.

  Dette er da min subjektive mening da, og kan godt hende noen er totalt uening med meg, og det kan de få være - fordi jeg er ingen ekspert.

  Når det gjelder TOrfinn og Kristine så overpresterte de i dag. Dette var hverken dagen eller løypa til å løpe fort. At du klarer 2:03 i denne løypa er bra!!

  Men pass på leggskaden da..

  Se det som noe positivt at du faktisk er mye raskere på 10km enn på 21km, fordi det betyr at du enda har mye å gå på - som du får ganske "gratis" som jeg liker å si det :)

  Turen i dag er et skikkelig bra innskudd på kontoen for langturer og en skikkelig bra økt!

  Det som også er fint med løp man hater i, er at man kan bruke det senere til noe positivt. Neste gang så tenker man "tenk hvor mye jeg hata sist" så er det ikke nærheten!

  Jeg var selv 5 min unna pers i dag!

  SvarSlett
 7. Gripende lesning, som nesten fikk meg til å legge joggeskoene på hylla for godt - helt til jeg så nærmere på bildene og fant at:
  - du faktisk så ganske så tilfreds ut, røde roser og portvin i blikket - og da er det jo verd det - (tror jeg). Fantastisk at du greide å motstå gåtrangen, den er enda verre enn dørstokken.

  - og 2.04 er jo en utmerket tid!!

  SvarSlett
 8. ps! Knabbet bilde også jeg til bloggen min.. hehe

  SvarSlett
 9. Å, så snille dere er, tusen takk for alle koselige kommentarer! Nå føler jeg meg faktisk veldig mye bedre :)

  Siri: Ingen ting letter meg mer enn om du vil fikse på hodet mitt!

  Kristine: Ja, langturer med deg vil garantert få meg i bedre form. Dessuten, og det er enda viktigere, er det jo det jeg liker aller best - rolige turer uten nummer på brystet!

  Adelheid: Ja, det er vel å regne med. Dessuten hadde jeg jo et rimelig perfekt løp (til meg å være) på Hytteplanmila, så jeg får heller være glad for det...

  Yes-we-can-Silja: Veldig enig :) Jeg tenkte faktisk på det der da jeg hadde lyst til å bryte. At det var veldig god mental trening og at jeg bare fikk glemme tiden. Det fikk meg i hvert fall rundt!

  Morten: Tusen takk for at du deler kunnskapen din! Jeg suger til meg :) Jeg burde jo ha skjønt at de kalkulatorene der ikke er så enkle som man kan tro. Dessuten er kroppen min nok ganske sliten nå ja, etter løp hver helg i en lang periode. Når det gjelder leggene er det ikke helt over dessverre, jeg lar bare være å nevne det hele tiden så jeg ikke skal få kjeft for at jeg løper likevel :P Men jeg har faktisk tenkt å roe ned litt i november og trene mer alternativt. Det går veldig opp og ned og jeg holder vel skaden "i sjakk", men den leges ikke sånn jeg holder på nå.

  SvarSlett
 10. Espen: Veldig oppmuntrende kommentar - hvis det er noe jeg liker er det jo de lange, rolige turene, så er det det som skal til vet jeg hva jeg skal fokusere på framover. He he, dagens løp skal settes inn på "hat-kontoen" og tas frem igjen ved passende anledning :P

  (Og så var det jo fryktelig sterk motvind, da!)

  Ingalill: Gud forby, du må aldri legge joggeskoa på hylla på grunn av noe jeg skriver! Så ille er det *aldri*, det burde du vite nå :) Jeg har faktisk ikke orket tanken på portvin i kveld, men litt potetgull har det blitt!

  SvarSlett
 11. Kristine: Glemte å si at den dealen der høres veldig bra ut! Jeg blir nok med på vinterkarusellen, jeg skal bare senke kravene litt og se på det som trening...

  SvarSlett
 12. Jeg er jo FAN av komfortsona! Og samma om jeg har startet å løpe mye intervaller siste 6mnd så fikk jeg en vanvittig fremgang med å bare løpe komfortturer - så det hjelper vanvittig. Det er det mange som mener.

  Jeg løper jo ganske mye, men iforhold til hvor mye jeg løper så løper jeg igjen lite intervaller ift komfort. Komfort er jo det vi elsker - det er det vi liker - og når det attpåtil gir resultater - hvorfor ikke?

  Klarer du å holde trykket oppe i vinter (da skal man ikke fokusere så mye på fart) så tror jeg du kommer til å få en super sesong i 2011!
  Vi sees på Jessheim - så sees vi sikkert på bislett i shorts og tksjorte mens vi løper komfortrunder på en lørdagsettermiddag.

  Noe alle burde gjøre :)

  SvarSlett
 13. (hehe), jeg får vel holde ut litt til.

  Twisted som jeg er må jeg innrømme at det alltid er mer underholdende å lese ut 'dårlige' løp og underveis-hat - føler meg alltid mer hjemme da :-)

  Skal du løpe på Jessheim forresten?

  SvarSlett
 14. Ingalill: Tror ikke dette er riktig "timingen" å spørre om Astrid skal løpe Jessheim :)

  (men ja, hun kommer til å løpe den... men hun vet det ikke selv enda.. Tofinn! Du har en jobb å gjøre)

  SvarSlett
 15. Astrid: Hva er det forresten som henger ned på hånda di på bildet av meg og deg? En snor??

  SvarSlett
 16. Bislett er jeg helt klart med på! Da blir det A-ha i 40 runder! (Og apropos det, det er høretelefonene mine som henger og slenger - jeg måtte jo gi opp å ha dem i øra da det regna - skikkelig løpehøretelefoner står nå øverst på ønskelista til jul!)

  Jessheim - ja, tja, jeg skjønner vel hvilken vei det går, he he. Men da blir det heller å gå for bunnpers tror jeg! Får jeg lokket deg med, Ingalill (du ble vel litt fristet av rapporten min i dag, bare litt)?

  SvarSlett
 17. Du må kjøpe de øretelefonene jeg bruker! Jeg har så små ører at ingen høretelefoner sitter i, derfor bruker jeg de med bøyle! Enig! Musikk er et MUST! Du kan se på kilometer tidene mine på de løpene når ipoden har gått i stykker. Jeg er faktisk så fanatisk at på maraton løper jeg med to ipoder, tilfelle den ene dør :)
  Men problemet har blitt mindre nå som jeg putter de i slike "lynposer". Men før så ble de ødelagt pga at jeg helte vann over meg hele tiden. Lynposer anbefales for å holde vann/fukt/svette unna!

  SvarSlett
 18. Ha ha, to ipoder! Jeg så forresten en fyr på OM som hadde tapet øretelefonene fast i ørene... Det var sånne med bøyle jeg tenkte på, hvilket merke har du?

  Jeg må også få meg lynposer, i dag mekket jeg en løsning med en plastposebit rundt... Ikke så pent, men det fungerte heldigvis bra (selv om jeg da ikke fikk hørt på musikk likevel :( )

  SvarSlett
 19. Du før kjøpt posene på ELFA i sandakerveien!
  Jeg kjøpte 200 poser. Mange av bildene på bloggen min bruker jeg nå xperia mini 10 eller hva den heter. Den er lite, bruker den som mp3 spiller, kamera og nødtelefon tilfelle jeg skal brekke beinet! Lynposer anbefales!

  SvarSlett
 20. Frist for å meldt på til Jessheim Halvmaraton er 1. nov (så jeg et sted). Skal vi melde oss på, Astrid? Tror jeg kan kjøre, hvis ikke finner vi vel noen vi kan sitte på med (Torfinn, feks?)..:-)

  SvarSlett
 21. Gratulerer med nok en halvmara! Jeg bøyer meg i støvet :-)

  SvarSlett
 22. Ok, Kristine, vi melder oss på! Jeg løper nok halvmaraton, hvis du gidder å vente på meg...(satser på å løpe jevnt i 6:00-tempo da, ikke 5:30 + 6:30!)

  Marit: Sleng deg med på Jessheim, da vel!

  SvarSlett
 23. Gratulerer med enda en gjennomført halvmaraton..blir kjempeimponert..kjenner igjen beskrivelsen din, det er bare helt grusomt når det står på..syns du er helt rå, jeg!!

  Klem fra kusine i Stavanger!

  SvarSlett
 24. Gratulerer med vel gjennomført halvmarathon under vanskelige forhold. Med god trening fremover tipper jeg du gruser persen din ved neste mulighet. Fredrikstadløpet til våren er jo en glimrende mulighet for å sette personlig rekord. Jeg har allerede siktet meg inn på det løpet. Fredrikstadløpet i år var min første halvmarathon. Ellers har jeg nok litt samme opplevelse av løpskalkulatorene som deg. For 3 km, 5 km og 10 km er det bra samsvar, men halvmarathon tiden min er betydelig dårligere enn det kalkulatorene tilsier. Har aldri prøvd maraton, men jeg vil nok ikke være i nærheten av det McMilian sier at jeg skal klare.

  SvarSlett
 25. Frk. Virrum: Ja uff, man lurer på hva man driver med noen ganger... Denne gangen var det ikke noe deilig etterpå heller, så sliten var jeg. Men det føles godt å ikke ha gitt seg!

  Kanskje vi kan komme til Stavanger og løpe en gang? Dere har vel konkurranser der borte også? :)

  Peer: Fredrikstad i april var min første halvmaraton også! Og ja, det er jo en lett løype som sikkert føles grei til neste år, etter alle disse fæle opplevelsene :P Sjekket kalkulatoren for maraton nå, og enig, jeg skal definitivt *ikke* satse på 3.50! En time mer er nok mer realistisk for meg!

  SvarSlett
 26. Gratulerer med vel gjennomført, Astrid. Var det forresten du som snakket til meg ved butikken og lurte på hvilken tid jeg skulle løpe på? Det holdt jammen hardt, men tiden ble 3 sek bedre enn i fjor. Hadde jo ønsket enda litt bedre, men det var tungt å løpe i går, det er helt sikkert!

  SvarSlett
 27. Nei, det var nok ikke meg! Jeg lurer på om jeg så deg på premieutdelingen etter løpet, sto du i nærheten av han som delte ut medaljer? Men vi måtte dra før det var ferdig.

  Så bra at du løp raskere enn ifjor, da, da er du helt sikkert i bedre form relativt sett!

  SvarSlett
 28. Ok, da var det altså ikke deg, hm lurer på hvem det var da. Ja, jeg stod borte ved vinduet, like ved premieutdeleren. Føler egentlig at jeg er i litt bedre form enn i fjor, det var bare ekstra tunge forhold i år.

  SvarSlett
 29. Du vet hva som skal til for å få deg under 2 timer, Astrid? Ha meg med i løpet.. da perser du glatt ;) (Men tro ikke nå at du kommer til å få meg med på et halvmarathon). Og du, et nytt halvmarathon om noen uker - nå må du gi deg! Torfinn, vær litt ansvarsfull storebror her..

  SvarSlett
 30. Anne-Brit: Ja, da var det nok deg. Var inne på bloggen din og så tiden din, veldig bra løpt, du må være i god form ja :)

  Hanne: He he, jeg tenkte faktisk på deg underveis - "hadde Hanne løpt forbi meg nå, hadde jeg sikkert klart å sette opp dampen" - du er nok pent nødt til å starte på en halvmaratonkarriere for at jeg skal komme meg under den hersens 2-timersgrensa!

  Pffft, jeg skal bare jogge i Jessheim, aldri i verden om jeg setter avgårde i samme tempo som jeg har gjort tre halvmaraton på rad. Det skal bare bli koooos - er du med?

  SvarSlett
 31. Tipper jeg venter med å melde meg på i Jessheim før dagen før. Blir det full vinter vet jeg ikke hvor stas det blir, men blir jo uansett en fin økt da så kanskje ikke skal feige ut hvis det blir litt dårlig vær. (oj det ble en lang setning)

  SvarSlett
 32. Det blir nok ikke dårligere vær i Jessheim enn i Oslo, og en løpetur den helgen blir det sannsynligvis uansett...

  SvarSlett
 33. He he Espen, du som er så glad i komfortjogg, du burde vel bare være glad til for litt snø som unnskyldning for å senke tempo?

  SvarSlett
 34. (Løp sammen med Kristine hvis det blir for ille, hun har tydeligvis godt vær og vindstille uansett! ;) )

  SvarSlett
 35. Jeg må le! Ikke en ondskapsfull latter selvsagt, bare en litt godmodig humring i skjegget;-)

  1) Astrid skal ha en liten løpepause skriver hun. Hun skriver ikke når...

  2) Kristine. Vel hvor skal man begynne? Hun kom med i Campen i juni tror jeg, full angst for at vi sulle løpe fra henne. Ikke sjans for at hun skulle være med i konkurranser.

  3) Hanne. Det var mye hat i begynnelsen om jg ikke husker feil, og mest tvangsløping. Blir ike forundret om hun løper halv på Jessheim...

  Gærne, gærne jentene mine!!! Er så glade i dere:-)

  SvarSlett
 36. Er det ikke skummelt, Siri, hva du klarer å stelle i stand?

  Astrid: Heia Brann :-)

  SvarSlett
 37. Men Siri; du har jo lært oss at de gærne har det godt!

  :-D

  SvarSlett
 38. Jeg er så imponert...Å hate så maks og likevel mobilisere og gjennomføre...jeg hater igrrunn hele tiden de få gangene jeg har løpt med nummer på brystet..men på langt nær sslik du beskriver her:) dette var bra jobbet..og jeg er enig med de andre..og tenker at også mer erfaring på distansen vil gjøre det lettere å disponere kreftene i løpet. det er i allefall slik jeg tenker for egen del:)

  SvarSlett
 39. Marit: Man kan jo også tenke at jeg var en smule kørka som pisket meg rundt og hadde det så fælt - og ble så sliten at jeg var helt gåen resten av helgen - hva er poenget, liksom? Men jeg tror du har rett i at mer erfaring vil gjøre det lettere å disponere løpet. Jeg orker nemlig ikke flere slike hat-konkurranser...

  SvarSlett
 40. Først nå ser jeg at du har vært med på enda et løp - wow!! Du er skikkelig rå! Og etter dette gleder du deg likevel til september 2011 - det sier litt om mental styrke tross hva du selv sier og tror. Utrolig imponert!

  SvarSlett
 41. Janicke: Hvis mental styrke = irrasjonell optimisme og gullfiskhukommelse, så er jeg enig :P

  SvarSlett
 42. Ja, der traff du spikeren på hodet, hehe. (c; Nå klarte du å gjennomføre 21 (tjueeen!!) kilometer på tross av hat, så det er nok litt mer enn det i det også...

  SvarSlett

 
Blogglisten