lørdag 5. november 2011

Bad Science

Jeg hadde tenkt at neste innlegg skulle hete "Manisk" og handle om at jeg har gått helt bananas på Sats etter at jeg sluttet å løpe. Det startet riktignok ganske manisk, jeg trente fredag, lørdag, søndag og mandag og var storfornøyd med både treningssenter og ny sykkel. Men så begynte jeg å hangle, sår i halsen og uggen i kroppen, og luften gikk ut av ballongen, pooooooooooooooooooofffffffffffffffff. Mani ble snudd til apati og jeg ble liggende rastløs på sofaen. Kjedelig å se på tv, kjedelig å lese, kjedelig å lese løpeblogger (!). Det eneste jeg hadde ork til var å lese nettaviser, og det blir man jo i hvert fall apatisk av. Jeg har nå lest så mye om karbohydratenes elendighet at jeg legger på meg en hel kilo hver gang jeg ser på de halvstekte baguettene som ligger på kjøkkenet, og for å kompensere for hysteriet har jeg spist nok halloweengodterier for flere år. Ugh.

Heldigvis ble jeg dratt opp av depresjonen til slutt, ved hjelp av en bok Torfinn har prakket på meg: Bad Science av Ben Goldacre. (Han er tilfeldigvis intervjuet i gårsdagens A-magasin.) Fantastisk morsom bok, jeg anbefaler den på det varmeste. På en utrolig sprudlende måte river han ned forsvarsverkene til alskens kvakksalvere. Jeg er riktignok stipendiat i et humanistisk fag, men har likefullt skrevet et nøye gjennomtenkt metodekapittel der materiale, fremgangsmåte og problemer diskuteres åpent, og vet at gjennomsiktighet og etterprøvbarhet er særdeles viktig i all forskning. Som forbrukere er vi i stor grad nødt til å ha tillit til produsentene, men det er samtidig viktig å filtrere informasjon med et kritisk blikk, og vurdere om vi har et reelt behov for produktet. Her er f.eks. en forskningsstudie som viser at proteintilskudd etter trening som regel er unødvendig med et normalt kosthold (flere synspunkter her). Veldig ofte er faktisk det enkle det beste (og billigste) - drikk et glass melk! 

(Denne påstanden og disse referansene må selvsagt også granskes med et kritisk blikk... Selv om man kommer langt med sunn fornuft.)Mer moro om mangelfull forskning og Ben Goldacre på http://www.badscience.net/!

Uansett, boka fikk meg ut av dvalen, og nå føles også halsen og den generelle formen bedre (uten noen som helst behandling av noe slag!). Jeg tror jeg er klar for en liten ellipseøkt i ettermiddag, og en lengre sykkeltur i morgen. Så jeg kan stappe i meg enda mer godis...

20 kommentarer:

 1. Haha, godt du kom deg ut av dvalen! Du vet jeg er enig i det med energidrikke (til normale treningsøkter på dager der du får spist normalt). De fleste som drikker disse dyre dråpene kommer ut av treningsstudio med mer næring i kroppen etter økta enn før, fordi de kjøper disse smarte greiene. Selv sverger jeg til vann og fettreserven:-)

  Hangler forresten her også, ikke skikkelig syk - men i alle fall ikke frisk. *gah*

  SvarSlett
 2. Jeg pleier å drikke blåbærsaft på langturer og har god erfaring med det. Etter trening drikke jeg sjokolademelk og har lest at det er like bra som annen dyr proteindrikke

  SvarSlett
 3. Høres ut som ei morsom bok
  - sa hun lettet
  , fordi hun holder seg langt unna både lavkarbo og prottispulver. Litago og hveteboller fungerer utmerket. På langturer har jeg xl1 (ok da, det er engergidrikk) og tørkede aprikoser, men jeg er jo som kjent langturamatør, så det finnes nok bedre tips der ute.

  God bedring!!
  Jeg hangler også, måtte droppe langturen i dag og fivefingerluffe på mølle, kun 30min. Vondt overalt og kan ikke røre på hodet. Livredd for at det er noe som går og er rasende på alle som har pustet på meg den siste uka.

  SvarSlett
 4. God bedring Astri. Boken skal jeg få lest når jeg er ferdig med pensum og eksamen!

  SvarSlett
 5. Kommentar til Fréchette studien: alle vet at spørreundersøkelser alltid inh. en viss grad av bias og en undersøkelse som følger en persons matinntak (over kun tre dager!) er veldig utsatt for nettopp dette... ikke står det hvor mange forsøkspersoner som var med, ikke kommer det opp noe når jeg klikker på linken som peker videre til hans arbeide og et pubmedsøk gir ikke noen hit til denne studien: trolig fordi den aldri er blitt publisert i noe internasjonalt tidsskrift. Skal man vurdere dette på en ordentlig måte må man minimum ha tilgang til denne informasjonen, minimum! ;-)

  Jeg føler en viss plikt siden dette er mer mitt felt så jeg legger inn låne-bok-søknad; låner gjerne boken av deg en gang det passer ;-)

  Melk, sjokkomelk eller proteindrikk som feks YT restitusjon eller feks. proteinpulver blandet ut i melk = melkebaserte proteinkilder alle tre. Noen er billigere enn andre, noen gir mer innskudd på protein og karbo.kontoen enn andre. Jeg tror variert inntak og tilpasset inntak ut fra treningsintensitet, lengde på økta, antall timer til neste planlagte økt osv osv. er ting man kan ta hensyn til når man velger hva man vil innta ;-)

  Det stor forskjell på mitt behov når jeg løper en times tid og feks en som har sykler til Fredrikstad, løper maraton og sykler hjem igjen ;-)

  SvarSlett
 6. Vann er best til tørste, "sportsdrikke" på treningsstudio flirer jeg litt av(hilsen instruktøren). Proteindrikke(melk/ferdigkjøpt) har jeg mer troa på, men som Silja sier, ikke når man trener 2 ganger i uke med moderat intensitet. Etter harde lange økter, eller når det er kort tid til neste økt (+- 12 timer)sverger jeg til proteinholdig drikke med smak, melk alene er pju!

  SvarSlett
 7. Siri: Jeg tror absolutt du har et poeng der... God bedring!

  Anne-Brit: Blåbærsaft har jeg aldri prøvd, men har ofte med solbærsaft på langtur. Fungerer bra, det :) Og sjokolademelk holder lenge for meg også!

  Ingalill: Æsj, det er mye som går! Utrolig kjedelig å være syk :( Håper det går fort over!

  Nina: Den er veldig morsom! :)

  Silja: Du kan dette, BRA! Man skal passe seg for absolutt alt :) Men ut i fra Olympiatoppens anbefalinger om proteininntak per kg kroppsvekt bør de fleste klare seg med et normalt kosthold (se f.eks. her http://www.olympiatoppen.no/fagavdelinger/ungeutovere/fagstoff/sporossc/page1381.html)
  Selvfølgelig har man varierende behov for næring utifra treningens lengde og intensitet, men det betyr ikke nødvendigvis at man trenger å kjøpe dyre pulver og droger.
  - Boka er Torfinns, men du får nok låne - han er veldig ivrig etter å spre budskapet ;)

  SvarSlett
 8. Anna: Det er klart at når man trener mye kan det være praktisk å innta protein flytende - litt upraktisk å gå rundt med kyllingfileter i treningsbagen ;) Men jeg sverger fortsatt til vanlig sjokomelk (det smaker jo så godt :P)

  SvarSlett
 9. "de fleste klare seg med et normalt kosthold": vel, jeg er ikke uenig i det men som du påpeker "-litt upraktisk å gå rundt med kyllingfilet i treningsbagen". De fleste kommer kanskje ikke rett fra trening og hjem til ferdiglagd middag og da vil jeg si at en dose melk, sjokkomelk eller lignende er fordelaktig med tanke på å starte restitusjon raskt (så fremt økta har vært intensiv).

  Så det handler ikke bare om hva vi få i oss gjennom kosholdet, det er et helhetlig bilde her og hva som lar seg gjennomføre i praksis som blir avgjørende.

  Det er en del som trøkker i seg mer enn de behøver og som ikke helt har forstått poenget; jeg tror bare ikke vi i denne blogg-gjengen er i den kategorien... ;-)

  SvarSlett
 10. Jeg tror egentlig vi er enige - for jeg mener at et glass melk osv. hører med i et normalt kosthold. Det jeg er skeptisk til, er å kjøpe dyre produkter når det kanskje ikke er nødvendig, da vil jeg se en god studie først! Men jeg er enig i at studien referert til overfor ikke har noen verdi uten den nødvendige informasjonen du etterlyser.

  SvarSlett
 11. Jeg tror også vi er enige ;-) det er jo gjort en studi på litago da; så du kan nyte den uten kvaler altså ;-)

  SvarSlett
 12. Takker for tipset, boka er kanon :) Ellers enig i alt som har med sjokolademelk å gjøre...hehe.

  SvarSlett
 13. Hei Birger! Morsomt at du også liker boka :-)

  SvarSlett
 14. Jeg er enig i alt dere sier. :oD Jeg humrer litt for meg selv når jeg ser folk dytter i seg barer og sportsdrikk/proteindrikk etter en liten tur på tredemølla/spinningen/ellipsemaskinen/whatever. De må jo få mer overskudd enn underskudd.

  SvarSlett
 15. Jeg er koffeinavhengig, så min egen recovery-drikk er normalt et stort glass lett/ekstra lett melk med et par teskjeer instant kaffe og litt sukker. Kan også kjøpes for $$$, da heter det "iskaffe". Smaker perfekt! Gjerne med en isbit eller to. Er det fredag blir det kanskje en pils istedet :)

  SvarSlett
 16. Astrid: du bør kreve provisjon av Amazon.com. Hadde boka på iPad noen minutter etter at jeg leste dette innlegget...
  Fikk helt hakeslepp av alt om Placebo-effekt!

  SvarSlett
 17. Toneklone & Birger: Godt å se at jeg har så mange fornuftige bloggvenner ;) Iskaffen skal testes ut!
  - Og ja, placebo er helt klart veldig virkningsfullt! Men ikke noe man trenger å betale tusenvis av kroner for...

  SvarSlett
 18. Jepp. Sunn fornuft og den gyldne middelvei er den beste levevei. Jeg drikker proteindrikk etter turer på over 25 kilometer, men nøyer meg ellers med melk (med eller uten nesquick - liker begge deler). Skaffer den boka jeg også, mye moro! (c: Håper formen er på plass igjen.

  SvarSlett
 19. Gled deg!
  - Jeg har faktisk ikke trent overhodet på 11 dager (!), men det har gjort underverker for leggen, så jeg biter tenna sammen og forsøker å holde ut noen dager til :)

  SvarSlett

 
Blogglisten