torsdag 22. mars 2012

Siste uke før et løp

Det er ganske nøyaktig et halvt år siden sist jeg sto på startstreken. Seks måneder! Jeg begynner å kjenne sommerfuglene i magen allerede - ikke fordi jeg er så redd for at det skal gå dårlig eller noe, det er jo fordelen med å ikke akkurat ha en god tid å forsvare... Men fordi jeg alltid blir litt nervøs, det er noe spesielt med å stå der og vente på startskuddet og det ubehaget som uunngåelig kommer. Samtidig er det denne spenningen som gjør det gøy å være med, og i år tror jeg det blir ekstra god stemning med mange Treningscampere og medbloggere på plass.

Men på det halve året har jeg tydeligvis glemt en del livsviktig kunnskap. Hvor mye kunne man trene den siste uka, igjen? Intervaller, ikke intervaller? Kvalitet, kvantitet eller ingen av delene? Kan man virkelig dytte i seg godteri med god samvittighet, og er det egentlig en god idé å løpe med lettvektsko som jeg ikke har brukt siden Berlin? Skal jeg enda en gang løpe med den samme gamle spillelista som jeg har hatt i to år (fordi jeg er for gammel til å bruke iTunes og savner den tiden man tok opp fra cd til kassett)?


Hmmm.....

Dette med trening den siste uka har vært den vanskeligste nøtta (som om det spiller noen rolle som helst om jeg kommer inn til 2.05 eller 2.08, liksom). Søndag løp jeg jo 16 km, og planen var å ta det rolig etter det. Men så skulle Lystløperne med Tone i spissen løpe trappeintervaller på tirsdag, og en sånn fristelse kan man jo ikke motstå! Tone har funnet to fantastiske trapper på Montebello; én trapp med 110 trinn og én med 171. Jeg var fornuftig og holdt meg i den minste, i rolig tempo, men 8 ganger opp og ned kjenner man uansett etterpå. I går hadde jeg lyst til å være med på Treningscamp igjen, og denne gangen løpe til parken som oppvarming. Jeg trodde det var ca. 4 km dit, men det var faktisk akkurat 6... Intervallene løp jeg veldig sakte, men turen ble på totalt 12 km. Attpåtil syklet jeg til jobb tirsdag og i går, jeg er nok den tregeste jobbsykleren i hele Oslo (og definitivt den eneste som sykler i olabukse!), men det var jammen i meg ganske tungt likevel. Så dette som skulle bli en rolig oppkjøringsuke ble noen ganske tunge dager, til meg å være. Jeg skulle egentlig løpe til jobb i morgen også, men kjente murring i leggen da jeg sto opp i morges - og et avbrekk , det har jeg ikke lyst på. Så nå blir det tre rolige dager fram mot Fredrikstadløpet, med potetgull og blogglesing og krimbok.

Det eneste som gjenstår, er å velge en strategi. Hvor fort er det fornuftig å løpe, hvilken tid kan jeg håpe å oppnå? Jeg aner ærlig talt ikke. Formen har definitivt tatt seg opp den siste måneden, men jeg mangler fortsatt både farts- og utholdenhetstrening. Samtidig har jeg sett på månedstotalene mine for 2010, da jeg løp på 2.06, og jeg trente ikke noe særlig mer den vinteren. Antagelig kommer jeg til å løpe på følelse og puls, men ikke saktere enn 6 min/km - og så kan jeg forhåpentligvis øke litt underveis. Uansett resultat håper jeg det blir like hyggelig som i 2010, her gliser jeg ved siste passering, 5 km før mål:


Foto: Stian S. Johnsen

Lykke til alle som skal løpe på søndag - gleder meg til å hilse på kjente og lese bloggrapporter etterpå!

20 kommentarer:

 1. Ja, den der følelsen like før startsskuddet er både vond og god! Jeg misunner deg litt som skal løpe nå. Den siste uka får du vel ikke gjort så mye fra eller til?
  Har en kollega som driver mye med trappeløping i en hoppbakke for tiden. Kanskje jeg prøver det en gang, men da må jeg få opp formen litt igjen først... Høres slitsomt ut.
  Gleder meg til å lese løpsrapporten om litt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg tror ikke man får gjort så mye med formen den siste uka, nei... Ikke vent med å bli med på trappeløping, det er jo det du blir i god form av! Det fine er at man kan løpe "sammen" selv om den ene løper raskerer enn den andre.

   Slett
 2. Legg bena høyt og kos deg til toppform nå de siste to dagene:-)

  SvarSlett
 3. Fikk litt hjertebank når jeg leste om tidene, 2,06, 2,08 osv, hadde nesten glemt at halvmaraton og slikt finnes. Jeg sa det vel i forrige kommentar også, men jeg synes virkelig det er sjokkerende hvor fort du er kommet iform - og makter å forestille deg er 21km løp.
  (det er nok bare jeg som er ekstremt psykisk svak og tungtrent.)

  Lykke, lykke til og jeg gleder meg sikkert mest av alle til å lese løpsrapporten. Hele løpssesongen avhenger av resultateat ditt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du letter byrden på skuldrene mine, Ingalill... 2.10 og jeg legger opp!

   :-)

   Slett
 4. At man kjenner nervøsitet før et løp er bra; det betyr at man har tenning og er klar for oppgaven. Man skal være litt sulten om man skal klare å presse seg det lille ekstra... så dette lyder som musikk i mine ører ;-) Masse lykke til!! Det kommer til å gå knallbra; skal heie på deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silja, og du har som vanlig rett! Jeg føler meg veldig klar :)

   Slett
 5. Aj, aj, burde egentlig holde meg unna blogger og alt løperelatert frem til søndag. Og ikke minst, ikke kjenne på kroppen. For jo mer jeg kjenner etter, desto mer murrer det både her og der.
  Nervøse er vi alle, men det er jo positivt også. Det blir så bra atte; sol og god stemning. Og to ting er sikkrt, ikke kommer vi først, og ei heller sist!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir gøy! Og fint vær og sol hadde passet perfekt.

   Slett
 6. Kjenner igjen mange av "problemene" og utfordringene ja. Men jeg har ihvertfall ett problem mindre enn deg og det gjelder musikken. Løper alltid uten musikk så slipper jeg å gruble på det. :) Sko derimot er alltid vanskelig. Løp med lettvekt sko på Oslo halv og det var ikke noe særlig for en tungvekter som meg. Det ender nok opp med de gode gamle Nike Structure 13 skoene på søndagen tenker jeg. De begynner å få mange kilometer på km-telleren, men de holder bra, og det er de jeg har løpt best med.

  Trening siste uken er alltid en utfordring. Har aldri funnet ut hva som er det optimale. Eneste jeg er helt sikker på er at for mye hvile og nedtrapping siste uken, det fungerer ikke for meg. Denne uken har det blitt (uten at det på noe måte er lagt noe plan) en 7,5 km tur på mandag, 12 km på tirsdag, 10 km på torsdag og antagelig 6 km i dag. Ingenting i morgen, eventuelt bare en kort tur med ungene. Har prøvd å løpe turene i litt hurtig tempo (Hurtig til å være meg. For andre er det jo sneglefart).

  Jeg skal prøve å løpe et jevnt løp, forhåpentligvis uten noe sprekk på slutten. Prøver vel å gå ut i et tempo som gir sluttid på under 2 timer og håpe at det holder helt inn.

  Snakkes på søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også litt dårlig erfaring med bruk av lettvektssko, men lunaracerne er godt dempet, og med innleggssåle tror jeg jeg tar sjansen... Frister veldig å henge meg på ryggen din på søndag, klarer jo ikke helt å gi opp håpet om sub-2, men er redd det ender med gedigen sprekk. Vi får se.

   Slett
 7. Tjihi, løpsnerver er så moro (når man ikke har dem selv...ennå). Men du? For gammel for iTunes? iTunes er ut (sååå 2009), det er Spotify (evt Wimp) som gjelder nå altså.

  Lykke til! Gleder meg til rapport.

  SvarSlett
 8. Haha, jeg ventet på den ;) Kanskje Torfinn kan hjelpe meg å forstå de greiene der - etter to år har jeg ikke en gang klart å laste ned musikk til iphonen min, tsk tsk!

  SvarSlett
 9. Lykke til Astrid. Du skulle vel aldri tro at du får et problem fordi du løper for mye?! Jeg tror at du klarer deg kjempebra. Vet ikke hva slags strategi skal jeg anbefalle. Vil bare si at hver gang jeg ikke ser på klokka og ikke sjekker tiden, løper jeg faktisk fortere enn med den. Og det med å holde seg med tempo under 6:00 min høres veldig fornuftig. Skal krysse fingrene for deg

  SvarSlett
 10. Takk, Ania! Jeg har vært litt sliten i lårene de siste dagene, men jeg satser på å hvile meg i toppform i dag og i morgen ;)
  - Tror absolutt du har et poeng når det gjelder det med å se på klokka, derfor skal jeg prøve å ikke fokusere så mye på den - men jeg må jo kontrollere innimellom at det ikke går altfor tregt, da :)

  SvarSlett
 11. Ingen skam å sykle til jobb i olabukse:) Fra mandag er vi to. Lykke lykke til søndag, jeg har trua på sub 2 og gleder meg til rapport!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, kanskje det kan gå hvis jeg tror på det selv? :-) skal forsøke!

   Slett
 12. Lykke til!
  Jeg er så lite forberedt som jeg kan være. Hele uka har gått med til vandring hele dagen lang i Paris, har gått over en mil stort sett hver dag og vært dødssliten i beina. I tillegg har jo jeg som regel løpt kun på lavkarbo, i hvert fall i løp, så jeg er spent på halvmaraton med lite lang løping i forkant og i tillegg med masse sjokolade, vin og annen godteri i magen.
  Men det får stå til. I mål kommer jeg uansett, om jeg så må gå.

  Jeg gleder meg bare til at løpesesongen er i gang straks, og til å møte kjente igjen. :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Uansett kommer det til å bli en hyggelig tur i fint vær! Har blitt altfor mye godis og vin her også, men pytt. Lykke til du også! :-)

   Slett

 
Blogglisten