søndag 22. september 2013

Oslo Maraton 2013

Rekk opp hånda den som tror jeg klarte å ta Oslo halv som en rolig joggetur!

 Intensjonene før start var de beste. Jeg skulle bare kose meg og nyte stemningen og det flotte været. Kanskje finne Hanne Gro med 2.15-ballongen? Løpe uten klokke? Eller kanskje holde meg rundt 6 minutter per km? I alle fall, ikke noe ambisiøst opplegg. Jeg har jo bare løpt 11 km tilsammen de siste 5 ukene.

Før start fikk jeg utdelt løpsdrakt av Tone. Hun har nemlig laget noen flotte t-skjorter til oss heldige Løpeskjørt.no-ambassadører. I tillegg fikk jeg et fantastisk glitterskjørt som jeg antok kom til å lyse opp langs løypa. Det var jo fest! Skjørtene fins i mange fine farger, jeg gikk for den lyseblå varianten. Det har ikke shorts under som de vanlige løpeskjørtene, så jeg brukte i steden en egen undershorts - og det fungerte brillefint. Det kjentes akkurat som om shortsen var påsydd. Den var myk og god og jeg fikk ingen gnagsår på lårene. Skjørtet var dessuten ekstremt lett, jeg kjente ikke at jeg hadde det på meg i det hele tatt. Men det vakte oppsikt! Kommentarer hele veien, veldig artig. Jeg ble til og med intervjuet rett etter målgang, på storskjermen, og har en liten mistanke om at det hadde med skjørtet å gjøre...
Men nok om klær. Jeg vurderte altså 2.15-ballongen. Nei, vent, det blir litt for sakte. 2-ballongen! Jeg løp jo tross alt på 1.53 ifjor. Under to timer burde jeg klare. Så jeg stiller meg sammen med gjengen som skal sub-2. Står der i tre minutter, mens jeg sender lengselsfulle blikk mot 1.55-ballongen. Bedre plass der... Og sånn blir det, jeg starter med 1.55-gjengen.

Det føles helt riktig. Lett å løpe oppover mot Skøyen og tilbake langs fjorden. Bortsett fra at det er trangt, fryktelig trangt. Og når man følger en ballong, kommer virkelig instinktene fram. Det føltes som å gå ombord på et Ryan Air-fly uten setereservasjon. Folk reduseres til dyr. Albuer og skuldre. Ikke at jeg var så mye bedre, sikkert - man må jo bare gjøre det beste ut av det og komme seg fram på en eller annen måte. Men det var slitsomt og ubehagelig.

Så kom vi til passering ved Rådhusplassen. Derfra ble det bedre plass i løypa - men beina begynte samtidig å kjennes tyngre. Uh-oh. For optimistisk. Jeg hadde ikke tenkt å stille til start, og så går jeg for 1.55-ballongen? Astrid... Argh. Det er tungt og langt ut til vending langs havna. Heldigvis mindre vind enn i fjor, men lite gøy likevel. Men det hjelper med pepping langs løypa. I Kvadraturet heiet en mann veldig entusiastisk på meg - jeg var så konsentrert om svingen at jeg ikke fikk snudd meg før det var for sent, jeg vet ikke hvem du var, men takk! Den heiinga fikk meg til å holde farten oppe en god stund. Ved operaen sto Anna, alltid like flink til å oppmuntre. Musikk langs løypa hjalp også, både klassisk konsert, musikkorps og rock hjalp på humøret.

 1.55-ballongen hadde fløyet for lengst, og jeg konsentrerte meg nå om å holde meg under 2 timer. Det burde gå greit, tenkte jeg. Siden jeg ikke har brukt klokka på nærmere to måneder, hadde jeg ikke giddet å sjekke hvilke tall som ble vist på skjermen. Snakk om å være nonchalant! Ikke før ved 18 km innså jeg at jeg hadde snittfarten foran øynene mine hele tiden. Jeg fokuserte bare på kilometertidene og regnet helt grovt i hodet. Kilometertidene ble dårligere og dårligere... Ved bussterminalen gikk jeg faktisk noen skritt i oppoverbakken. Og så ble jeg helt satt ut av den lange stigningen opp mot den Botaniske hagen... Slak stigning, ok, men når beina er stive er det tungt! Heldigvis traff jeg på Siw-Mette der, hun hadde fått problemer med ryggen og tok det med ro. Det hjalp veldig å skravle med henne og få tankene over på noe annet. Og etter litt nedoverbakke føltes ting litt lettere. Til jeg altså oppdaget at jeg hadde snittiden på skjermen, og at den viste 5.42. 5.42! Så vidt jeg vet må man ha 5.41 for å komme under 2 timer. Og løypa er gjerne litt lenger enn klokka beregner.... Så dette kom ikke til å gå. Akkurat ikke, liksom. Argh, argh, argh. Snakk om å disponere løpet dårlig. Og hva skjedde med attityden? Slite seg ut for å komme inn til 2.00.23, det ville jo bare være mislykket på alle måter. Æsj.

Men så kom Karl Johan. Mange har klaget over dårlig heiing blant publikum, men jeg syntes ikke det var så galt. Langs Karl Johan var det skikkelig god stemning. Og jeg vet ikke om det var skjørtet som gjorde det, men jeg fikk så mange "Kom igjen, Astrid", "Astrid, Astrid!" at jeg følte meg som Petter Northug. Kjempgøy. Ved Nationaltheatret sto Janicke (tror jeg? Med lue?). Den siste bakken opp ved Stortinget var fæl som vanlig. Jeg ser på klokka, er sikker på at jeg ikke klarer det. Men gir likevel alt jeg har. Og nedover oppløpet skjønner jeg at det kanskje kan gå likevel...? Og klokker inn på 1.59.40. Lykke! Dere som har fulgt min lange kamp mot 2-tallet skjønner sikkert hvor mye det betyr at jeg nå kommer meg inn på den riktige siden selv uten å ha trent noe særlig. En fantastisk følelse!


Etterløpslykke! Her med Kåre, medarrangør på SRM og Treningscamper.
Foto: Lise Marit Kalstad

Det var et flott arrangement. Masse glade mennesker overalt. Men perfekt var det ikke. For det første ble starten veldig forsinket. Det var ganske håpløst å skulle komme seg over i startområdet fra bagasjeinnleveringen ved å måtte krysse oppløpet for de som fullførte maraton. Dessuten var det fullstendig kaos ved bagasjeutleveringen etter målgang. Når man skal ta i mot så mange bager, må man ha et bedre system. Det der var rett og slett for dårlig. Folk betaler i dyre dommer for å være med, og da forventer man at ting fungerer. Det ser dessuten ut til å være mye rot med tidene, og det er også ganske dårlig.
Men det endrer ikke på det viktigste - at det var fantastisk at så mange deltok på løpsfesten! Jeg gleder meg til neste år!


41 kommentarer:

 1. Ajaj, et var skjørtet sitt. Gøy at du greide sub 2 t når du faktisk hadde tenkt å stå over. Tror mannen du sikter til i Kvadraturen var Tim forresten. Han må være sliten i dag slik som han sto på i går.
  Gleder meg til en times gjennomanalysering av OM på fredag. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg også! Og jeg gleder meg til Fredrikstadmarka rundt... Tenk at jeg hadde tenkt å avslutte sesongen før den hadde begynt! :)

   Slett
 2. Gratulerer Astrid. Etter å ha løpt så lite i det siste helt utrulig at du klarte halvmaraton så bra. Denne mannen som heia sånn på deg det var Tim Bennett. Jeg må si han var helt fantastisk han fikk meg til å skikkelig å skru opp tempoet. Fin skjørt forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hjelper så godt med heiing!
   Takk, og i like måte, fint skjørt på deg også :)

   Slett
 3. Grattis igjen med flott løp. Uten trening lover dette bra for resten av høsten og neste vår!

  Mvh christian

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og i like måte :)

   Det lovter godt, ja! Satser for fullt på å vinne hundeløp-klassen i Naboløpet vet du ;)

   Slett
 4. Tim bekrefter at "the stanger in the kvadraturen" var han ja ;-) Sjukt kult skjørt og sjukt bra gjennomført; dette her var moro Astrid!! GRATTIS!! Såååå bra jobba og såååå stor stas å få belønningen - sub 2t - kanon!

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg kan fortsatt ikke skrive beint: "the stranger" skulle det stå ;-)

   Slett
  2. Hurra hurra :D Det er veldig deilig å få det til innimellom, ja!

   Slett
 5. Hyggelig å bli nevnt altså, men det var dere damene som jobbet mest i går da:). Så grattis til dere alle. Og som den gentleman jeg er - så heier man på unge damer. Dessuten så er folk for stille! Ergo bruker jeg opera stemmen min :) . Løp forresten noen minutter sammen med mannen din Astrid : Tres bien:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men heiing er helt uvurderlig :) Vet hvor kjedelig det er å stå og være den eneste som heier i en ellers helt taus forsamling... Men det er veldig viktig! Så takk skal du ha!

   Han fortalte det, ja :) Hyggelig!

   Slett
 6. Gratulerer med fantastisk bra gjennomført halvmaraton. Det må føles helt utrolig deilig å løpe så bra når man ikke har noen forventninger. Da er det vel bare å fortsette?

  DET SKJØRTET! Jeg eier kun ett løpeskjørt. Det er svart og ble plutselig veldig kjedelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig motiverende, ja! Føler at jeg har kommet meg opp et nivå, fått bedre grunnform. Og da kan det vel bare gå videre oppover :)

   Veeldig artig med løpeskjørt i knæsje farger :)

   Slett
 7. Grattis, man har virkelig gjort for-jobben sin når man kan ta flere ukers pauser og likevel fly inn under 2t. Og det skjørtet, tihi. Det var ei dame i 4,45 gruppa og med et slikt, i rosa, Jeg fikk studert det nøye bakfra, da hun stakk av, vel egentlig ikke så nøye for hu stakk fort.
  , og så vinket jeg til ei dama som heia som jeg trodde var deg, men som jeg innså i samme øyeblikk som siste smilet var oppbrukt, innså var en fremmed. Hun hadde svære briller.

  Jeg ble faktisk litt satt ut av alle heiing, for det var faktisk veldig mye, mange som ropte navnet mitt og som jeg trodde jeg kjente, men som bare leste startnummeret, DUH, tok meg nesten 30km å forstå det. Kom nok av at det var litt glissent i slutten av maratonløypa, ikke så mange som løp i 5t gruppa. Sikkert noe med at maksimumstida var satt til 6t. For noe tull. Sikkert tidtakergjengen sin feil.

  Flink doktor!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingalill ingen slutttid i Honolulu maraton noen løp det på 24 timer ifjord

   Slett
  2. Jeg ble også litt satt ut i begynnelsen av folk som ropte Astrid. Nesten så jeg stoppet for å hilse og unnskyld meg for at jeg ikke kjente dem igjen? Hehe. Etter hvert ble jeg vant med det og begynte å nyte det ;)

   Slett
  3. 24 timer på en maraton! Det blir vel noe sånt jeg kommer til å bruke på Medoc maraton neste år, hvis jeg skal ta for meg av all vinen og østersene og biffen før mål ;)

   Slett
  4. 24t? Hehe, må være med innlagt middag, overnatting og hawaiifiske? Høres unektelig interessant ut. Jeg vet ikke hvordan de endte opp med å gjøre det med de som endte over 6t - eller om det overhode var noen som løp over 6, men det sier seg jo selv at en slik grense vil skremme bort mange nybegynnere. Hadde jeg visst dette selv før påmelding, er det ikke sikkert jeg hadde turt.

   Slett
  5. Kommentarfeltet fungerer forresten utmerket uten roboten, krysser fingrene for at spammen holder seg borte.

   Slett
  6. Jeg brukte 6.28 eller noe sånt i fjor. Da var det også grense på 6 timer, så jeg og flere spurte panisk om den sperregrensen på Facebooksiden i forkant. Fikk da beskjed om at man ikke blir hentet ut, men får fullføre. Da syns jeg det er totalt unødvendig å sette 6 timer, for da skremmes mange bort.
   I Berlin så jeg flere i fjor løp på nærmere 7 timer, så der trodde jeg at jeg var safe da jeg meldte meg på, men så kom det mail for noen uker siden med makstid på 6 timer eller deromkring, og da har jeg ikke sjans. Så jeg blir publikum, selv om jeg har betalt dyre dommer i påmelding.

   Syns det er litt synd at de skriver en makstid de likevel ikke tar hensyn til. Kan man bruke 7 timer, så skriv det da - ikke 6. Da skremmer man bort mange, og de får som likevel tør blir alene i feltet.

   Slett
  7. Det verste var ordlyden, det stod ikke at de ble hentet ut av løypa men at løpet IKKE BLE GODKJENT.

   Slett
  8. Det er det aller verste. Tenk å løpe/gå i 6-7 timer, så kommer du i mål og får ikke komme på resultatlistene engang. Det er jo HÅRREISENDE!
   Jeg kom på listene i fjor altså, men etter OMs egne regler med 6 timer skulle jeg jo teoretisk ikke ha gjort det, og mine 6,5 timer ville ha vært til ingen nytte. HORRIBELT!

   Slett
 8. Gratulerer med meget bra løping og sub 2 timer. Hva blir neste løpet ditt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Fredrikstadmarka rundt, 13. oktober. Og nå har jeg bestemt meg for å løpe Hytteplanmila også!

   Hva med deg?

   Slett
 9. Neste løp på meg blir Hytteplan så da sees vi nok der. Har lyst til å løpe Furumo helgen før også, men det kolliderer med fotballturning for min sønn ser det ut til. Er i tillegg trener for laget og da blir det vanskelig å få til Furumo dessverre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du blir med på Hytteplan, da! Vi sees da! :) Dessverre vanskelig å få med seg alt...

   Slett
 10. Du ser smashing ut! Jeg ga jentene mine beskjed om å se etter ei med knallgule strømper (Adelheid) og ei med blåglitrende løpeskjørt. Vi så faktisk ei, men det var ikke deg ;) Gratulerer med bra løp! Spent på planene dine framover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Spent på dine planer også! NY maraton, altså? Så gøy! Og kommer du på Hytteplan?

   Slett
 11. Jeg er påmeldt Hytteplan, håper bare barnepass går i boks. Gærning du da, det er jo dagen før Fredrikstadmsrka? Det høres forøvrig ut som et veldig trivelig løp!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det er en uke før... Håper jeg i hvert fall ;)
   Du må få til barnepass, det blir moro!
   Og ja, Fredrikstadmarka rundt er favorittløpet mitt. Blir fjerde år på rad jeg stiller!

   Slett
 12. Grattis Astrid! Tenk sub2 "så lett som bare det" - ting endrer seg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Så lett som bare det" er kanskje en overdrivelse... Men ja, hurra! Det går jevnt framover! :)

   Slett
 13. Hihi, akkurat det med de kanskje litt for over-ambisiøse "ballong-valgene" dine, er det nok dessverre ikke bare du som har tatt litt feil av. Jeg *kremt* kan kanskje, muligens kjenne meg igjen i dét! ;p
  Men uansett, du klarte jo å komme under 2timer, og dét er jo veldig bra da!! :D

  Men over til noe annet; det skjørtet var jo bare driitkult! Jeg har veldig lyst å kjøpe meg ett jeg óg. Så jeg ser ikke bortifra at det kommer et av typen "løpeskjørt" rundt mine hofter når våren og sommeren 2014 nærmer seg!
  Jeg mener, hvis ikke DET gir deg oppmerksomhet i mengden blant "Kjempe-spreke-løpere", som vanligvis er de som får mest oppmerksomhet, så vet ikke jeg! ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror det er flere som har gått i den fella, ja ;)

   Ja, få deg et sånt du også! Veldig moro å løpe med og masse oppmerksomhet underveis, det kan jeg garantere! :)

   Slett
 14. Grattis med flott løp! Det er morsomt hvordan nivået man er på kan bli "parallellforskjøvet". Sub'e 2 timer etter en periode hvor fokus har vært på noe litt viktigere enn trening... Dette lover godt for senere utfordringer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veeeldig deilig! :)

   God tur til Berlin!

   Slett
 15. Det var en fryd å se ditt blide åsyn og fine skjørt. Jeg så også en til med samme skjørtet :-)
  Grattis med sub. 2 t, og vi sees på Hytteplan.
  PS. det er ikke så flatt og svingefritt som alle skal ha det til...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har løpt der - og JOOO det er så svingefritt asså... Og flatt... Hvis du ikke tenker på de første tre og den siste kilometern ;)

   Slett
 16. Gratulerer med flott gjennomført løp! Kult skjørt!

  SvarSlett

 
Blogglisten