tirsdag 24. april 2012

Konkurranse!

På tide med en liten konkurranse for å markere at jeg har lagt ut over 200 innlegg på denne bloggen. Innleggene i seg selv er ikke så mye å markere, de handler jo om akkurat det samme hver bidige gang. Men jeg har fått nesten 2000 kommentarer! De er gull verdt.
Konkurransen er som følger: Tips meg om hva jeg burde gjøre for å komme i bedre form! Har du lenge tenkt at jeg løper alt for sakte, alt for lite, alt for langt, alt for pysete? Spytt ut! Synes du at forbedringspotensialet mangler fullstendig, kan du i steden foreslå et mantra jeg kan ha med meg opp bakkene under Skogsmaraton. Premien er Born to Run (hvis det fins et eneste løpeglad menneske i hele verden som ikke har lest denne allerede?) og en smart drikkeflaske fra Push-it. Premien trekkes 1.mai!


Den siste treningsuka har vært fin. Etter langturen forrige søndag tok jeg det pent på tirsdag. Torsdag løp jeg til jobb igjen, og forsøkte å holde litt høyere tempo i fem kilometer. Jeg lå på rundt 5.30, og det var skikkelig hat hele veien... Hallo, hvordan skal det gå på Sentrumsløpet? Heldigvis ble selvtilliten bedre igjen da Siri og jeg dro på langtur lørdag morgen (les hennes rapport her). Det gikk kjempefint, jeg var riktignok litt stiv i beina da jeg rundet 27 km like før Smestad t-bane, men tenkte ikke at det ville vært umulig å fortsette i 15 km til. Så nå har jeg fått tilbake troen på maraton, såfremt beina lar meg fortsette å trene på denne måten. Jeg planlegger å komme over 30 km om en uke, 1. mai, med en tur opp til Bjørnholt via Sognsvann. Bli med, bli med!

Men først er det Sentrumsløpet. Jeg har ingen store forhåpninger, siden det har blitt så lite tempotrening i det siste (i en evighet), men ser på det som en trening i å ha det vondt. Hurra, og lykke til alle sammen!

47 kommentarer:

  1. Haha,jeg har IKKE lest Born to run....
    Så forslag kommer! Men jeg tror ikke du skal finne opp kruttet da :) Jeg tror du bare trenger litt fartstrening , som gir deg selvtillit -og vips så ruller snøballen den veien du vil :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, da kan jeg kaste boka etter deg hvis ingen andre vil ha den, i hvert fall ;)
      - Det er nok et fornuftig forslag, som jeg skal prøve å ta til meg :)

      Slett
    2. Jeg tar meg den frihet og gir mailadr. din til Tim; så sender han over langversjonen til deg; men vi er altså enige i at fartstrening + noe variasjon er det som skal til ;-) Silja

      Slett
  2. Jeg har memorisert Born to Run, og mantraene, bare ikke så godt at jeg husker et eneste i farta
    (easypisi - og noe med at denne farten kan du holde hele dagen -). Ikke har jeg treningstips heller, for du er sprek langdistanseløper og jeg faller sammen i tårer på 6,30 tempo. 2012 er et laaangsomt år.

    Skulle jeg likevel vinne, tross mangel på godkjent deltakelse, ønsker jeg meg kun vannflaska. Man kan aldri få for mange! Boka kan du sende til en av de som ikke har lest den.
    (eller Tim, hvis han er den eneste (hehe))

    Gratulerer med bloggmilepælene!
    (jeg er trofast fan!)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette var nok ikke konkret nok, nei, men jeg tror jeg skal sette opp en ekstrapremie til deg for ivrigst kommentering - flaske kommer i posten! :)

      Slett
  3. Grattis med bloggen!
    Jeg har ikke lest boka, nesten litt i protest...
    Forslag (med alle mulige forbehold om gode ben og ferdig oppussing osv)
    -Ikke undervurder deg selv og dine evner. Du har det i deg, maratonista :-)
    -tørre å løpe harde intervaller med fokus på tempo
    -vær fornøyd med det du får til i hverdagen, at du trener jevnt og trutt, er med på løp, og smiler stort sett alltid. Men nå har ikke jeg møtt deg på en langtur i solsteika heller da.
    -Trene styrke og tøye godt, har trua på at det kan hjelpe på div. vondter nemlig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner den reaksjonen, men det *er* en veldig god bok, da, så du kan jo evt ta den fram om noen år når hysteriet har lagt seg...
      - Dette var jo mange forslag, til og med! Takk :)

      Slett
  4. Gratulerer med 200 innlegg på bloggen! Noen tips
    _ hva med en teknikk kurs. Løplabbet arrangerer nå slike kurs. Selv kikket jeg litt på de proffet og fant ut forskjellen mellom dem og meg Med riktig teknikk kan man virkelig løpe fortere. Hvet ikke om lengre men fortere i hvartfall. Også styrke!! Sorry hater det også, men for å unngå skader så dessverre må vi trene styrke. Lykke til. synes forresten er du er blitt bare bedre og de lange turer virker skikkelig lovende med tanke på skogsmaraton. Skal også løpe 30km neste uke (men tror ikke rekker å komme til Oslo for det) lykke til

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Ania! Sikkert mye å spare på å løpe mer økonomisk, ja. Styrketrening er et råd jeg egentlig ikke vil ha, men jeg skjønner at det er viktig... :-/
      -Lykke til selv med langtur! :)

      Slett
  5. altså, keep it simple and stupid :)

    Som jeg har sagt tidligere så løper du lett og teknisk bra. Så teknikken trenger du ikke å gjøre mye med. Men du trenger fart..Jeg har alltid egentlig hatet fart og dermed unngått å trene på det. Så jeg har blitt utholdende og seig, men ikke veldig rask. Av det jeg kan se av dine perser - så er du også litt der, for det går tregere jo lenger distansen er ..

    Først - hvor mye tid pr uke kan du bruke?
    skal du bli god til å løpe - så må du løpe :)
    Litt avhengig av hvor langt du skal osv - er mengde viktig. men samtidig er variasjon viktig. Variasjon på fart, variasjon på økter og at de rolige øktene - blir rolige. Vi er alle individuelle når det kommer til restitusjon etter harde økter - og da er de rolige øktene viktige. jeg løper mine rolige turer på mellom 5.30 og 6.00. så de rolige turene skal hvertfall ikke fortere :)

    la oss si du vil løpe 5g pr uke. Da kan gjerne 2 være litt harde eller harde. Resten løper du rolig og samler mengde. får du 6-8 timer i uka totalt, så er det bra det. Så tenk litt på hvordan du kan løpe en intervalløkt, bestem deg på forhånd - at i dag skal jeg løpe fort.

    Som en start, finn deg en runde som er mellom 3-6 km lang. og lek med fart i den. Et forslag er lysløypa ved Fossum. den er variert - opp og ned, fint underlag og innbyr til fart. Slik at du venner deg til tanken om å løpe fort /hardt.

    Fra mitt ståsted, så er kontinuitet viktig. Kontiniuitet over tid bygger grunnmur. og grunnmur gjør deg sterkere i beina - og til en bedre løper.

    Konkrete forslag til intervalløkter kan vi ta senere :)
    Og styrketrening - gjerne trene CORE (mage,rygg) - men ikke så mye annet. Jeg gjør det 2 x i uka, 30 min hver gang. Holder i massevis :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, konkrete tips, fantastisk! :) I utgangspunktet har jeg tenkt at så mange timer i uka blir for mye for beina - men så løper jeg heller aldri så rolig, heller da, når jeg ser hvor "sakte" du løper på dine rolige turer tenker jeg at jeg kanskje kan senke tempoet mer på noen økter og på den måten få flere km uten at det gjør så stor skade. Og lysløypa ved Fossum - der har jeg bare gått på ski, men jeg skal forsøke å få opp tempo litt der. En økt på Fossum, en intervalløkt og ellers roligere (og gradvis litt lenger) enn vanlig - det høres ut som en god start! :) Takk!

      Slett
    2. haha og her ser jeg at Tim ikke hadde ro i seg til å vente til han fikk mailadr. din ;-) engasjement er bra!

      Slett
    3. Heldige meg som har dere erfarne ringrever til å komme med gode råd :) Fartstrening og variasjon skal bli!

      Slett
  6. Gratulerer med 200 innlegg! Tror ikke jeg har noe å bidra med i forhold til tips til å komme i bedre form, all den tid at jeg ikke er i noe bedre form enn det du er. Men jeg leser med interesse alle tipsene som kommer. Her er det nok en hel del å hente for meg også. :)

    Det blir ikke noe Sentrumsløp på meg, så jeg slipper å bekymre meg for å løpe fort der. Har en plan om å delta på Fornebuløpet om en måneds tid, så da har jeg litt tid på meg til fartstrening.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tja, du kan jo f.eks. forklare meg hvordan du har greid å komme under 2 t på halvmaraton, der har jeg fortsatt litt å lære ;)
      - Jeg løper nok ikke Fornebuløpet i år heller, pga. Skaubygdaløpet 20. og Ryeløpet 22. Alt for mye den uka der, hvert år!

      Slett
    2. Det jeg ser i etterkant er at jeg fikk kjørt noen 10 og 12 km's turer i 5:30-5:35 tmepo i forkant av Fredrikstadløpet. Kjørte også noen kortere tempoøkter i høyere tempo. Tror det var viktig for at jeg klarte å karre meg under 2 timer i år.

      Slett
    3. Ja, det samsvarer jo med de andre tipsene som har kommet her :)

      Slett
  7. Hei,

    Her er et konkret tips som har funket for meg i forhold til å få opp farta. Ulempen er at det er på tredemølle, fordelen er at det er så målbart i forhold til progresjon. Økta er som følger: Varm opp i behagelig tempo, og økt gradvis. Eks start på 9 km/t og øk i løpet av noen kilometer til opp mot 12 km/t.

    Når du har løpt si 3 km, skru opp farten til 13 km/t og løp i 45 sekunder, hopp av mølla ved å stå på siden av båndet i 15 sekunder og skru samtidig farten opp med 0,2 km/t. Slik fortsetter du 45/15 sekunder, med økning på 0,2 km/t for hvert drag. Ikke gi deg før du ikke orker et drag til. Pga pausen på 15 sek så klarer du vesentlig høyere fart enn du makter på en tradisjonell intervalløkt, og siden pausen er så kort faller ikke pulsen nevneverdig heller.

    Økta funker fint for meg i hvert fall.

    Mvh,

    Christian

    SvarSlett
  8. Det høres ut som litt av en økt! Tusen takk, jeg skal prøve ut denne, hvis ikke den funker funker vel ingen ting :)

    SvarSlett
  9. Det er utrolig mange måter å trene på - og alle tipsene over her synes jeg er gode tips!

    Jeg tror du kan trene som før - men du mangler det viktigste passet for å lykkes på 10km/21km. Det er tempopasset. Altså 5-6-7-8-9-10 km du faktisk ligger i konkurransetempo rett under/på/over terskel i halvmaratonfart eller litt raskere.

    Dette er et vanskelig pass og det er her du trener på å holde intensiteten over lenger tid.

    Bytt ut en av parksprint intervallene annenhver uke med SRM to og tre rundern. Ett tempo pass hver 14 dag holder. Men dette er et vondt pass.

    Jeg tror det er den eneste endringen du trenger å gjøre for å glatt gå under 2timer på halvmaraton.

    Men det finnes ingen fasit, og mange kan mene mye. Og det er hva jeg mener =)

    Tror du foreks at du klarer å løpe sammenhengende i foreks 5:27 tempo i 7km? Isåfall har du der et tempopass som går raskere enn HM tempo. Synes du det er for puslete fart kan du skru den opp litt til eller løpe den progressivt slik at siste km går litt fortere.

    Løper man korte intervaller hele tiden (under 1km) i HØY fart - ja da blir du god på det. Men så lenge du aldri får brukt det i konkurranse - who cares? Det hjelper deg ingenting unntatt overfart eller løpsøkonomi (som også er viktig da)

    For et par år siden - da jeg faktisk var i min livsform - leverte jeg helt sinnsyke intervaller som bare gikk raskere og raskere. Jeg løp mange tusinger som skulle tilsi en kjempetid på 10km/21km. Men det var da jeg skulle levere at jeg falt TOTALT igjennom. Grunnen var jo enkel. Jeg var dritgod på å løpe fort den ene kilometern, og deretter 60sek pause - deretter pån igjen. Men jeg har jo ikke noe bruk for å løpe 21 tusinger i 3:47 fart da jeg ikke klarer å holde 4:00 i 10km sammenhengende (halve distansen).

    Det var da jeg skjønte hvor viktig disse tempopassene som jeg ikke gadd å løpe egentlig var.

    Faktisk er ikke farta på tempopassene så viktig heller. Jeg kan noen gang ligge saktere enn halvmaraton fart hvis kroppen er veldig sliten. Det jeg trener på er å "løpe hardt og kontrollert" over lenger periode. Men jeg tror du skal klare å holde tempo godt over HM på dine tempopass?

    Det var mitt bidrag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet du hva, jeg trener *aldri* tempo. Stort sett rolig jogg, innimellom korte intervaller. Jeg gjorde faktisk et forsøk forrige uke, da lå jeg på ca. 5.30 i 5 km, hadde fint klart noen km til, det var ikke krise, det var bare ikke så behagelig som å ligge i komfortsonen - regner med at du skjønner hva jeg mener! :) Men jeg tviler ikke på at det ville hjulpet om jeg gjorde det oftere. Skal ta utfordringen og prøve å delta på SRM innimellom!
      (Men hvordan klarer man å motivere seg til disse øktene? Musikk? Marsipan?)
      Takk :)

      Slett
    2. Musikk er bra. Det verste med tempoøkter er hvis du bestemmer deg for en fart du skal ha. Foreks 5:00. Så merker du tidlig at dette er vondt og tøft å holde. Når du ikke klarer å opprettholde farten kommer det masse negative tanker og man får utrolig lyst til å bryte - det er de øktene der man bare må kjøre på å akseptere at du ikke løper så fort som du vil men at du fullfører. Selv klarer jeg å fullføre bare 50% av de tempoøktene jeg hadde i vinter så jeg har mye å lære selv. Men jeg blir bedre og heldigvis har vi litt av dette på fellestreningen også (etter intervaller) og da kaster jeg ikke håndkle like lett som alene.

      Jeg leste ett innlegg en gang hvor det var en som presiserte at tempoøkter var så viktig for 21/42km at hvis han MÅTTE velge mellom intervall eller tempo (altså ene MÅ bort) så mente han at tempo var den viktigste å beholde av de to.

      Selv synes jeg det er "lettere" med intervall enn tempo.

      Dette er også grunnen til at jeg løper en del konkurranser som jeg ikke satser på pers, for at løpet er en god trening i seg selv.

      Slett
    3. Kan se for meg at det er greit å løpe sammen med noen, ja. Skal høre om Torfinn kan være med meg som hare :)

      Dette var inspirerende!

      Slett
    4. Dette tror jeg jammen var lurt!
      I fjor løp jeg en del SRM og jeg fikk kanskje litt tempopass der (i MITT tempo, subb for andre). I vinter her jeg bare subbet og surret og tullet.

      Slett
  10. Hei - mitt forslag er:
    -benytt marka til mer trening, gjerne kronglete stier og utenfor. Dette gir deg en naturlig og morsom type fartslek, og samtidig bygger du balanse, kjernemusklatur og koordinasjon. Det gir også en nærhet til naturen som er annerledes enn man får på skogsbilveier eller på asfalt.

    :-) Men det var mange andre gode forslag her, som jeg selv skal vurdere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette forslaget er jo fullt kompatibelt med de andre! :) Skogsløping får jo pulsen godt opp. Jeg har vært litt pinglete fordi jeg ikke er så kjent i skogen her, men jeg skal se om det finnes noen merkede stier jeg kan tørre meg ut på - eventuelt få med storebror :)

      Slett
  11. Grattis med 200!
    Er bombesikkert på at effektive intervaller er nøkkelen til fartssuksess (men klarer ikke få nok av de øktene selv, fordi det krever så mye mentalt. Det er jo så mye mer behagelig å løpe rolig). Tror også det kan være ide å trene alternativt de dagene du ikke løper, slik at beina får restituert seg samtidig som du bygger grunnmuren videre med styrkeøvelser eller sykling f.eks. Spørs hva man får tid til da.
    Andre tips:
    http://aktivtrening.com/lop/lopetrening/fem-enkle-trinn-til-mer-fart

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Marit! :) Nå har jeg akkurat vært og løpt intervaller, så jeg føler meg veldig flink ;)Alternativt - absolutt. Fra høsten av skal jeg begynne å sykle til jobb hver dag, og så får jeg vel begynne litt med denne styrketreningen vel...

      Slett
  12. Espen har gode poenger. Jeg har f.eks løpt 10 km sånn ca. 1 g i uka hele vintern. Det har gjort meg raskere de luxe :)
    Fossum runden er en bra runde sånn sett

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skal prøve, og så får vi se om persene kan presses litt ned til høsten! :)

      Slett
  13. Hei :-) jeg er ikke så rask selv og leser innleggene her og prøver å få med meg noen tips. Har lyst på boka da, så da får jeg prøve å komme med noen tips selv.

    Jeg brøt endelig 2 timers grensen på halvmaraton for første gang på to år i Holmestrand. Jeg løp Halden Bruløp med samme erfaring. Det ble ikke PB på noen av løpene, men endelig er jeg på riktig vei igjen.

    Jeg tok noen valg i januar/februar:
    1. Stabilitet i treningsmengde
    2. Mengde i rolig tempo, fokus på langturer
    3. Terskel trening når mengden og stabiliteten var på plass.
    4. Intervaller, nå når jeg mener kroppen takler påkjenningen

    Som sagt er jeg ikke erfaren og ikke så rask,, men jeg har opplevd fremgang i år. Jeg har hatt mindre vondt og opplevd mer treningsglede. Troen på bedre tider har kommet tilbake. Historien forteller meg om to år med mange korte økter, ødeleggende intervaller i for høyt tempo. Ant. kilometer pr. uke falt og var veldig variabel. Utholdenheten er min er nå på vei opp. Dette gir meg evnen til å takle harde økter bedre og jeg restitueres raskere. Jeg trives med valgene og nyter løpingen.

    Nyt løpingen, kjenn roen, føl utmattelsen, bruk sansene, DET ER VÅR :-)

    Jan Arild

    SvarSlett
    Svar
    1. Opplevde akkurat det samme som Jan Arild da jeg startet å trene også faktisk. Jeg forbedret meg fra 2:01 til ca 1:38 uten å løpe noe intervaller i det hele tatt. Det var fra 1:38 og nedover jeg måtte legge inn intervaller. Ned dit løp jeg bare rolig mengde og terskel (var med på SRM).

      Men alle metoder funker sikkert, bare man får trent =)

      Slett
    2. Hei, har veldig lyst å teste ut disse tempoøktene dine. Espen. Jeg har så langt, kun gjennomført kontinuerlig løp med tempoendringer på terskel. Jeg ser at slike tempoøkter kan trene både hode, ben og pust
      :-)
      Jan Arild

      Slett
    3. Hei Jan Arild! Det var jo både gode tips og et fint mantra samtidig :) Intervaller er hardt for beina, det er helt sikkert.

      Er terskeltrening det samme som tempotrening (som Espen og Tim har anbefalt over her), eller er tempoøkter raskere?

      Slett
    4. Hei igjen. Terskel trening er kanskje litt roligere? Prøver å legge meg på melkesyre terskelen. For meg er den rundt 86-88 % av makspuls. I følge trenings venner kan man holde tempo lenge og kroppen skal bli bedre på å fjerne avfallstoffet melkesyren produserer. Samtidig øker du utholdenheten/motoren og du får bedre kondisjon over tid. Det er i allefall det jeg blitt fortalt :-)

      Jeg har til nå kjørt typer:
      2 km terskel - 1 km rolig gjenta 4-6 ganger
      1 km terskel 1km. Rolig gjentatt 6-10 ganger ( her kan nok rolig delen være kortere)

      Det som har vært fint er at jeg ikke har opplevd å bli så tung i bena dagen derpå. Jeg har ikke pauser som ved hardere intervaller, men prøver å løpe øktene kontinuerlig. Jeg prøver også å avslutte med litt økning den siste draget. :-D

      Positivt er det også at blir kilometer i banken på disse øktene :)

      Jan Arild

      Slett
    5. Så bra, jeg skal prøve meg på disse!

      Slett
  14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  15. Her var det mange gode tips Espen. Ble veldig inspirert av å lese tipsene dine. Nytter ikke å bare tenke på hva en skal gjøre, her må det omsettes til handling så i går kveld ble det en tempoøkt på 5 km. :) Kjørte noen sånne før Holmestrand maraton. Skal prøve å få kjørt flere slike fremover.

    Prøvde å legge innlegget inn som svar på Espen sitt svar lenger opp, men det lyktes ikke, så derfor kommer det her.

    SvarSlett
  16. Tja, det er vel litt forskjellig definisjon hva de forskjellige passene kalles. Det jeg kaller tempoøkt er ivertfall når du løper en viss distanse i et gitt tempo som er høyere enn komfortsona. Disse kjøres som regel rett under terskel eller på terskel. Terskel er mer intensiteten, så det går også an å kjøre intervaller på/under/over terskel på samme måte mn kan løpe tempo på/under/over terskel. Men man kan aldri løpe i komfortson over terskel. Fordi da er du ikke i komfortsona =)

    Når Jan Arild skriver tempoveksling i en økt så kan jo det være en tempoøkt.

    Når vi løp i maridalen i vinter så løp vi ofte slik. 2km oppvarming - 7km tempo(jeg brøyt som regel etter 5km) - 2km nedjogg.

    Greia er at det er egentlig tull å bryte et tempopass, men jeg hadde for stor fart i utgangspunktet så man kan heller si at jeg mislyktes i å kjøre økta korrekt.

    Det er ikke meningen at tempopasset skal føles like hardt som race. Problemet kommer hvis kroppen er sliten, du tror du skal klare å holde et visst tempo og du prøver på det fra start og du "sprekker". Da kommer det hos meg fryktelig mye negative tanker om at jeg alikvel kan bryte - men det er jo bare tull fordi det er jo da du virkelig får trent i å ligge å hate litt.. Så jeg er dårlig på tempopass - men jeg har starta å ta det litt mer med ro og drite i klokka og tider og da fullfører jeg de bedre =)

    SRM er en veldig billig måte å få tempopass, siden det er lettere å løpe med andre.

    SvarSlett
  17. Peer: Hva fart holdt du på 5km? Gruer meg til å starte med tempopassene på SRM selv i år jeg.. hehe!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg hold en fart på 5:03 min/km i går. Burde kommet meg ned på 4 tallet men jeg var litt tung i beina etter mye løping de to foregående dagene. Det var også et skikkelig grisevær i går. Hadde egentlig ikke tenkt noe tempopass i går, men innlegget ditt her på bloggen gjorde at det likevel ble et tempopass. :)

      Slett
  18. Her har du virkelig startet en diskusjon, Astrid :)

    Terskel trening er bra. Min definisjon på det er å løpe med høy puls over tid. Så høy puls at du er og snuser på terskelpunktet ditt. Hele poenget blir å kunne ligge så nære ditt eget knekkpunkt som mulig. Det er 100 % perfekt trening hvis du klarer å ligge der.

    Etter å ha gjort den type økt over tid, vil du merke at du klarer å løpe tøffere, men at det koster deg litt mindre - og du kan løpe tøffere lenger....Men sef , det er kort vei til og bikke over på den gærne siden...

    Denne type trening krever rolig trening som neste økt :) kroppen må få jobbet med å sette prosessen....Og da er ikke ny hardøkt tingen :)

    SvarSlett
  19. Jeg tror det er veldig mange som har nytte av å lese dette! :)

    SvarSlett
  20. Ai ai ai her var det mye nydelig å lese for øyet ;-) Astrid, sug det til deg! Jan A, Tim og Espen har sagt mye som er bra her! Jeg tror det som gjenstår nå er at du sammenfatter all informasjonen og forsøker å sette det litt inn i system; og med det mener jeg at du skal tilpasse informasjonen til deg, ditt nivå, din hverdag osv. Det blir nok å lukte svidd av deg heretter unge dame! ;-) Jeg gleder meg!!!

    SvarSlett
  21. Du har god kvalitet på langøktene dine - du har stort potensiale. Du har greid å løpe maraton etter kun 2 års opptrening, er ikke det riktig? Det er sterkt. Men det betyr jo også at prioriteringen din har vært mot lengde, ikke fart. Skal du få opp farten må du fokusere annerledes enn det du har gjort, og med to maratonløp på planen i år vet jeg ikke helt hvor mye du får gjort dette året. Ikke for å være ekkel, men realistisk. Du vil uansett få mer og mer betalt framover fordi din løpekarriere er så fersk - at hvert halvår med løping er andelsmessig av stor betydning - enn for en som har løpt i tjue pår. Du lærer hele tiden, og du har lært mye mhp belastningsskader allerede.

    Det andre jeg vil vektlegge er at du har hatt problemer med beina etter tempoøkter. Det er helt sikkert flere årsaker til det, og jeg tror også det er håp om at du kan trene tempo uten problemer. Men, du må åpenbart endre "noe". Du har innført faste hviledager etter langturer og tempoøkter, ikke sant? Det er helt sikkert lurt.

    Etter all denne svadaen skal jeg komme til poenget:
    Du må presse mer på de korte, tempoøktene. Du må faktisk bli venn med melkesyra. Du må ha LYST til å løpe dritfort. Du må TRO på at du kan løpe 5 km under 24 min. Helt konkret:
    Meld deg på 5 km distanser i år, minst to. La det stå til. Hvis du sprekker på 5 km er det ikke så langt til mål som det er på maraton. Det gjør vondt, men det går over.

    Jeg har stor tro på deg, men viktigst Astrid: Anerkjenn nivået du har kommet til. Du er ikke på et dårlig nivå!! Du kan løpe intervaller i
    4:30 tempo (snart også 3-5 km konkurranser), du kan løpe langtur på 2-3 timer (hvor mange utenom løpegalskapsfæren kan det? Du har fullført maraton. Vær stolt av det du har fått til, tenk hvor du var for 3-4 år siden.

    Jeg gleder meg til å følge resultatene dine også fremover, og til å løpe både kort og langt med deg.

    Og hold deg skadefri - for alt i verden!!:-)

    SvarSlett
  22. TAKK Siri! :) Jeg *er* stolt av meg selv, for all del. Men jeg tror det å komme et lite skritt videre vil gi meg økt motivasjon. Da snakker jeg ikke om å bli superrask på Parksprinten, det skjer nok aldri, men å bli litt tøffere generelt. Jeg vil påstå at skadeavbrekkene har litt av skylda for at ting har stått stille, men nå tror jeg (håper!!!) at jeg begynner å finne ut av det (sko og nok hviledager), så da gjenstår det å fikse på hodet. Jeg skal gjøre et første forsøk i morgen :)

    SvarSlett

 
Blogglisten