fredag 2. november 2012

Svake mennesker

Man kan ha viljestyrke til å fullføre en grusom maraton - men til å ta to ukers løpefri etterpå? Ikke mulig! Antagelig ble all selvdisiplin brukt opp på lørdag for hele 2012 - minst.

Jeg har planlagt å ha to ukers løpepause etter Fredrikstad maraton lenge, lenge. Det gikk helt greit de første dagene, da jeg omtrent bare beveget meg ved hjelp av (min totalt manglende) armstyrke. Men så kom jeg litt til meg selv igjen, og kjente hvordan jeg sank ned i det mørke avholdshullet. Og abstinensene dukket opp. Jeg har vært irritabel, godtesjuk, grenseløst fortvilet over at jeg spiser mer og forbrenner mindre, rastløs, apatisk, ja, alt som hører med når man ikke trener. Jeg har medlemskort på Studentidretten, så det er ikke det minste synd på meg - men kan jeg ikke løpe, nei da kan det være det samme. Bare la meg ligge på sofaen i joggebukse, og gå på jobben med fett hår.

Fem dager holdt det, og så måtte jeg bare ut en liten tur. Hvorfor fikk jeg egentlig den ideen om to løpefrie uker? Er det ikke noen som sier at man kan løpe av seg beinhinnebetennelse? At tro flytter fjell, i det minste?

Bla bla bla.

Jeg tok på den fine KT-tapen som jeg har kjøpt på lopeskjort.no. Jeg vet mange er fornøyd med den, så det var verdt et forsøk.
Og så tok jeg på de nye Nike Lunarglidene mine! Første mengdetreningssko fra Nike jeg prøver - blir spennende å se hvordan de fungerer.
 Mye rosa! Sånn kan det gå - da døtrene mine ble født nektet jeg å kle dem i rosa, både av prinsipp og fordi jeg syntes det var en grusom farge. Og se på meg nå. Jeg fikk forresten kompliment fra en eldre herremann i Røakrysset, som syntes jeg var "meget stilig!"

Selve joggeturen var ikke noe særlig å skrive hjem om. Jeg har vel aldri følt meg så smadret i hele kroppen noen gang. Vonde føtter, vondt kne, vondt lår, vond legg, vond ankel. Men 5,5 km i subbefart (6.45) gjør vel neppe så mye skade - og nå ligger jeg med is på beinet i sofaen. Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal gripe leggproblemet an denne gangen - det lureste er selvfølgelig å bare ta en måned eller to uten løping. Men klarer jeg? Skal jeg heller prøve behandling, styrketrening, subbeløping, ingen langturer, og se om det kan fungere? Tips til flinke behandlere i Oslo mottas med takk!19 kommentarer:

 1. Æsj. Det er kjedelig når det gjør vondt å løpe.

  Jeg har også hørt at det går an å løpe av seg beinhinnebetennelse, men det høres litt rart ut. Jeg har slitt med leggene i én periode. Da kjørte jeg det velkjente "tigerbalsam med gladpack utenpå trikset". Det fungerer visstnok best dersom man er i bevegelse, så jeg syklet annenhver kveld med leggene pakket inn i plast. Etter to uker var jeg smertefri, men det kan også ha med at jeg ikke løp å gjøre.

  Det er ikke så dumt å hvile litt innimellom, men jeg skjønner frustrasjonen din veldig godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror det er forskjellige grader av dette, og det fungerer helt sikkert for noen å fortsette å trene mens de iverksetter andre tiltak - som gladpack-trikset du forteller om her, ising, kompresjonstøtter osv. Men det har ikke fungert for meg før, og i dag kan jeg konstatere at det nok ikke fungerer denne gangen heller :(

   Slett
 2. Jeg støtter han herremannen i krysset; meget stilig dame!! :-) Tror vi får ta en ordentlig prat ang disse bena dine.... du bør trolig legge en langsiktig plan for hvordan du skal angripe dette, hvordan du skal jobbe deg ut av det, sakte men sikkert.

  Så kun et par korte "tips" (eller formaninger om du vil) fra meg i dag 1. hold deg til de skoene du vet funker 2. løp på mykt underlag!! 3. alternativ trening... men som sagt: det høres ut som du trenger å ta ordentlig tak i dette NÅ, det nytter liksom ikke med brannslukking.... og en ordentlig løpepause nå først, så du får roet ned elendigheta, høres ikke dumt ut! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Langsiktig plan - ja! Jeg blir så innmari lei av å gå på denne smellen hver høst :(

   Det var i grunnen lurt å ta en liten tur i går, for nå har jeg så vondt at selv mitt strutsehode innser at jeg må gjøre noe (og ikke løpe).

   Slett
 3. Astrid da...Nå må du ikke løpe på deg flere problemer i foten din. Jeg vet hvordan du har det, når du ikke får løpt. Jeg er dessverre i samme bås som deg for øyeblikket.. Men du må prøve å finne alternative treningsmetoder til du er bedre! Kanskje ski/langrenn? :)
  (Nå er jo ikke jeg noe ekspert på noen som helst måte, men jeg VET at du ikke burde utfordre skjebnen med å løpe)

  Hihi, det du beskrev først kunne nærmest høres ut som en "nybakt mamma", eller kanskje ei som nettopp har vært gjennom et samlivsbrudd ;p

  SvarSlett
  Svar
  1. Når snøen kommer, blir det nok langrenn, ja. Og så lurer jeg på å få meg ellipsemaskin i tv-stua - ikke fordi jeg er så glad i ellipsemaskiner, men det er i hvert fall en mulighet til å trene uten å bruke mye tid på reise til treningssenter osv. Og så får jeg ta meg en time eller to på gymmen på Blindern. Jeg har null muskler i hele kroppen, så det er egentlig nok prosjekter å ta tak i ;)

   Hehe, det føles egentlig litt sånn ;)

   Slett
 4. Hey,Pink Lady!

  Nei, søren, dette var ikke det du skulle få nå! Men ok, vi tar de utfordringer vi får slengt på oss, og så takler vi de, ikke sant? Du har vel, dessverre, plenty erfaring med beinhinnebetennelse, så du vet nok selv hva du bør gjøre (hint: avhold). Kjedelig? Yep! Men (disclaimer: jeg er ikke lege, og har kun begrenset – hamstring&plantar fasciitt – erfaring med skade, total disclosure: kroppen – herunder min egen - er et mysterium for meg) en liten pause fra løping høres ut som riktig medisin! Å løpe seg gjennom en betennelse høres derimot ut som en risikosport, og dette burde være et godt tidspunkt for å ta noen uker fri fra kilometerakkumulering. Det finnes alternativer: kjedeligere, men relativt effektfulle. Sykling/spinning, svømming, snart ski-ing i Oslo-området, styrketrening… mulighetene er legio!

  Igjen: jeg har ikke nok kunnskap til å gi definitive råd. Hør med fagfolk, og ta den tiden du trenger. Min, altfor korte, erfaring er i alle fall at en investering på noen få uker løpepause nå kan gi god avkastning senere.

  Jeg krysser fingrene, og håper leggene dine spiller på lag ganske snart!:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det å være løper, vi har jo ikke noe annet valg enn å takle problemene :-/

   Når jeg knapt klarer å gå ned trappa etter en joggetur på 5 km, skjønner selv jeg at å løpe seg gjennom skaden ikke er et alternativ. Jeg har meldt meg på Holmenkollmarsjen - 25 km - så egentlig er det bare å kaste seg ut på elghufs og rulleski og armhevinger. Det er bare så... kjeeeeedelig :P

   Slett
 5. Du kan komme hit og sykle og ro, så kan jeg sette på en skikkelig skummel film og komme med muntre tilrop fra mølla. Blir kjempebra!

  SvarSlett
 6. Åh, DET hørtes ikke så verst ut, da! Jeg kommer! Kanskje vi kan se på Monster's High? :D

  SvarSlett
 7. Lykke til med leggen. Skjenner godt at du ikke klarte deg fra å løpe. Jeg må si at jeg la merket til at mølle løping er mer skonsomt som løping ute, særlig for leggen. Siden jeg løper mye på mølle nå kjenner ikke noe til min vonde leggen lenger. JEg tror ikke at man kan bli bra fra noen vonder ved å la være å trene tyvert om (bortsett fra kanskje brukne bein). så begynn langsomt, litt og litt og på myk underlagg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Ania, håper inderlig jeg finner ut av det og at det ikke tar mange måneder... Får søke hjelp snarest!

   Slett
 8. hæh, leggproblemer, hvor kom dette fra.
  Hva skjedde med jernkvinnen fra Fredrikstad? Du får gjøre som du gjorde sist. + tåhev og barbeintløping. Som minner meg på at jeg også må begynne med tåhev og barbeintløping.
  (du som jeg kjenner meg igjen i fetthår, sofa og godteriposer, ikke-løpe-trening er ufattelig kjedelig, men bedre når man først har kommet igang. Det husker jeg etter sist jeg prøvde meg på alternativgaleien. (ca 2år siden).

  Skal jeg være EKSTREMT positiv - er det nok bare en hard maraton som sitter i kroppen. Tar du det med subbero noen dager (uker) forsvinner det av seg selv. Det gjelder å ha trua.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kom etter den ene tremilsturen jeg hadde tre uker før maraton, men jeg fokuserte ikke så mye på det, for maraton skulle jeg jo løpe uansett.

   Subbing har jeg trua på! Og ja, jeg har jo barfotskoene liggende, så i verste fall får jeg starte prosjekt barfot med full energi :)

   Slett
 9. Hvilket program brukte du for å logge turen? ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei RHJ! Jeg brukte endomondo.com. Der kan man laste ned data fra garminklokke, f.eks, logge med smarttelefon eller plotte inn manuelt.

   Slett
 10. Thіs design іs wіcked! You obviously know how to keep a reaԁer
  entertаined. Between your wit and уour νideoѕ, I was almοѕt movеԁ to stаrt my own blog (well, almoѕt.

  ..HaНa!) Fantastic job. I reаlly enjoуеd whаt you hаd to say, anԁ
  more than that, hoω you prеsented it. Τoo cool!  My web blog ... http://bestisites.com

  SvarSlett

 
Blogglisten