onsdag 17. juli 2013

Sommerløping

Det er bare å innse det, jeg får null glede av å løpe i varmen. Det er ikke alltid jeg føler så stor glede underveis hjemme heller, men jeg klarer alltid å motivere meg ved å tenke på endorfinrusen og de deilige timene etterpå. Når det er varmt, blir jeg overmannet av en slapphet som selv ikke intervallendorfiner klarer å trenge igjennom. Resultatet er at jeg må stå opp klokken syv om morgenen og lide uten å få det minste igjen for det. Jeg gjør det likevel, fordi jeg har lovt meg selv å følge treningsprogrammet til punkt og prikke. Noen ganger lurer jeg på om jeg burde bli lagt inn for en alvorlig tvangslidelse... Samtidig vil jeg ikke bli kvitt den. Så deilig å komme hjem fra tre ukers ferie og ikke ha skulket unna!

Ikke bare varmen er et problem når man er på ferie, men også det å finne løyper på ukjente steder. Ofte er eneste alternativ en svingete vei med bilister som har drukket en flaske vin til lunsj og kjører i 130 i 70-sonen. Så klemmer man seg opp til gjerdene langs veien, da, og får nesten hjerteatakk når vakthunden på den andre siden får ferten av deg. Bjeffende, snerrende hunder som åpenbart ønsker å sette hoggtennene i skallen din og rive deg i filler har ødelagt humøret mitt på flere turer i sommer. Derfor ble jeg veldig glad da jeg så dette skiltet:
Régis og jeg skulle løpe langtur, og den eneste passende løypa i mils omkrets var en 1,1 km lang runde rundt et lite vann. 16 km skulle vil løpe, det ble over 14 runder, det. Saaakte skulle vi løpe også. Det er første gang i mitt liv jeg har løpt så sakte, faktisk. Snittempoet ble på 7.21. Det rareste var at det føltes ganske riktig for en rolig langtur! Og endelig, endelig holdt pulsen seg lav (selv om det var varmt): 153 slag i minuttet er ca. 75 % og det laveste jeg noen gang har hatt på langtur. Kan ikke annet enn å klappe meg selv på skulderen!


Resten av ferien handlet det bare om å holde ut. Jeg led meg gjennom endel 5 km-turer, klarte såvidt en fartslek-intervalløkt og en langtur til. Ikke noe treningsleir akkurat, men jeg gjennomførte i hvert fall.

Så var det rett hjem til nok en langtur. Endelig utholdelig temperatur, selv om det var varmt på fredag også. Jeg løp den vanlige runden bort til Bogstadvannet, opp til Østernvann, ned til Fossum og opp i retning Skytterkollen. Jeg tok det veldig med ro og gikk i de bratteste oppoverbakkene - skal det være lavpuls, så skal det være lavpuls. Men av en eller annen grunn fikk jeg så fryktelig vondt i høyre lårmuskel (foran) etter fem kilometer, og det ville ikke gi seg. Venstre lår ble også vondt etter hvert. Det var litt sånn maratonaktig, muskelen knøt seg hardt sammen hver gang jeg satte foten ned i bakken. Ethvert fornuftig menneske ville vel sluttet å løpe og tatt raskeste veien hjem, men der er jeg ikke helt ennå. Så jeg led meg gjennom 16,6 km og var tilnærmet invalid resten av dagen. Og dagen etterpå, skikkelig postmaratonstøl. Da passet det jo veldig bra at selveste Mærraølen skulle gå av stabelen. 7 km opp og ned, og jeg klarte knapt å kreke meg til start. Men det meste kan jo som kjent døyves av alkohol, så det gikk da på et vis. Særdeles hyggelig var det også!

Lårmusklene har vært ømme og vonde siden, men nå er det heldigvis bedre. Vet ikke helt hva det kommer av, men det er mulig at all svettingen i varmen de siste ukene har påvirket lagrene av salter og mineraler. Håper det var et engangstilfelle.

Jeg har fulgt programmet til McMillan noen uker nå. Foreløpig inntrykk? Jeg har økt antall kilometer per uke, men det føles motsatt. Jeg har aldri løpt så mye på lav puls som nå, og derfor kjennes totalbelastningen mindre. Det å løpe så rolig på langturene er behagelig, men gjør meg urolig. Hvordan skal jeg kunne løpe raskt på halvmaraton når jeg nesten bare trener på å jogge sakte? På den annen side ser det ut til at den ene høypulsøkta per uke blir hardere enn jeg har pleid å kjøre. I går løp jeg f.eks. 8 ganger 800 meter i terskeltempo (for meg ca. 5 min/km) med 200 meter jogg i mellom, pluss 3 raske 200-metere. Det var en bra økt. Neste uke skal jeg løpe 6 1200-metere i raskere tempo. Så får jeg håpe at McMillan vet hva han snakker om, og at én høypulsøkt per uke, og tre roligere økter, er det som skal til.


17 kommentarer:

 1. God jobba! Jeg funker heller ikke i varmen - om det er en fattig trøst! Og jeg tror McMillan vet hva han snakker om jeg - så jeg ville ikke bekymret meg så veldig masse riktig ennå i alle fall ;-) Lykke til videre med programmet! Vi ses plutselig

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en trøst ;) Og ja, jeg tror vel egentlig han vet hva han snakker om ;) Takk!

   Slett
 2. Varmen gidder jeg ikke snakke om engang, den passer ikke til noe, bortsett fra at den gjør hunden så sløv at jeg slipper unna med halvtimersturer. 7,21?? Det er jo sakte til og med for meg. Løp min siste langtur i 9,4 (inkl. ståpauser) og kunne ikke røre meg i 2 dager. Som vanlig er det innlysende at jeg gjør feil, kanskje jeg brude trene på 8min/km, hvis planene er å løpe maraton i 6,30. Dvs, 6,30 går jo aldri, men man kan jo drømme.

  Imponerende med så mange runder rudnt vannet, det er proffesjonelt og elitetekning, og i god tråd med han på 80 som løp 30km via 400m runder på kirkegården, hva var det nå han het igjen Whitlock? Dere er på rett spor - og hvis han McMillan får deg under 1,50, skal jeg også betale for ekspertråd, dvs, jeg trenger ikke for jeg bare hermer etter deg.

  (fniser litt til Mærraøllen, selv om jeg aldri kan være med for jeg makter bar 2 slurker øl i gangen -). Fortsatt God Sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. 9,4? Snakker du km/t? Ja, ganske innlysende at det er feil, jeg har nå forstått at man ikke skal være nevneverdig sliten etter en langtur. Kjedelig, men fornuftig.

   6,30 går finfint, men du må jobbe med den negativiteten din... ;)

   Det var på en måte kjedelig, men på en annen måte helt greit - man kommer inn i en modus og tenker at rundt dette vannet skal jeg løpe rundt i to timer, sånn er det, liksom.

   Mærraøllen var helt fantastisk gøy! Jeg er særdeles dårlig til å drikke fort, men det gikk da ned på et vis.

   Slett
 3. Flink Astrid!!! Dette går veien, æresord:-)
  Og, du takler varmen bittelitt bedre for hver gang, bare at det merker du ikke - fordi du løper bittelitt hardere/lengre for hver gang også;-)

  Håper vi får en fellesøkt i neste uke - hvis McMillan tillater det. Hilsen programfri Siri som har trent masse, masse i ferien. (Med ny blogg forresten!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du løper nok altfor fort for den nye Astrid ;) Men du kan jo bli med på 1200-meters-intervallene mine? :)

   Slett
  2. Ja, grattis med ny blogg! Prøvde å legge den inn i blogglisten her men den havnet på bunnen av en eller annen grunn.

   Slett
  3. Når skal blodslitet foregå? Og var det seks stk av de sa du?

   Slett
  4. 6*1200 med joggende pause. Bli med! Tror det blir på tirsdag, på Jarmyra!

   Slett
  5. Det må forresten bli mandag!

   Slett
 4. Kan godt forstå at du er litt skeptisk til løpeprogrammet når du må løpe "så seint" som du sier selv. Men jeg er sikker på at han vet hva han snakker om! Før du vet ordet av det, så løper du plutselig med ett mye raskere enn du noen gang har gjort! ;)

  Huff, jeg skal også snart ned i varmen (Mallorca), hvor jeg har store planer om å trene utendørs. Forhåpentligvis så klarer jeg å løpe litt i varmen jeg óg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, Mallorca ;) Det går sikkert bra, jeg er ekstremt følsom for varme så du kommer sikkert til å klare deg lettere enn meg! God tur og kos deg :)

   Slett
 5. Takk, jeg skal gjøre mitt beste! ;) (men jeg er litt overfølsom for varme jeg óg, dessverre ;p)

  SvarSlett
 6. De rolige langturene høres bra ut. Jeg er med:-)

  SvarSlett
 7. Det er ikke bare i Frankrike det er varmt. Det har vært skrekkelig varmt her også i det siste, med temperaturer på 25-30 grader. Det er definitivt ikke noe for meg. Jeg hater å løpe i varmen og løper heller i -20 grader enn i +30 grader. Men en kan jo ikke la være å løpe selv om det blir varmt, selv om det av og til er fristende. :) Jeg har blitt ganske nøye med å få i meg rikelig med væske når det er så varmt og det hjelper faktisk litt. Jeg kan godt drikke 1,5 liter bare på en 10 km tur når det er varmt.

  1200 meter er forresten en fin intervalldistanse. Har en løype på 1270 som jeg bruker litt til langintervall. Når jeg først løper den løper jeg 4-5 drag. Har ikke prøvd meg på 6 drag ennå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet... Jeg løp langtur i Fredrikstad i går, det var også ganske varmt. Men solen blir aldri så sterk her som den blir ved Middelhavet, heldigvis.

   Jeg synes 6 1200-metere i 4.50-fart høres slitsomt ut, spesielt fordi jeg skal jogge i pausen. Det står 4-6 intervaller i programmet, så jeg starter med 4, og ser om jeg får til én eller to til :)

   Slett

 
Blogglisten