tirsdag 26. april 2011

Jubileum!

I dag, mens jeg sto på ellipsemaskinen, fikk jeg det plutselig for meg at det måtte være ca to år siden min første joggetur i nyere tid. Da jeg kom hjem sjekket jeg gamle e-poster og fant ut at det faktisk er nøyaktig to år siden i dag! Søndag 26. april 2009 kreket jeg meg rundt et stykke på Bygdøy, og hadde det helt forj**lig i det som føltes som en evighet. Det var en fransk venninne, Adeline, som fikk lokket meg med, og jeg ser av e-postene mine at jeg ikke var realitetsorientert i det hele tatt på forhånd. Jeg hadde jogget én gang de siste ti årene, og ikke trent noe annet overhodet, likevel mente jeg at "det går nok bra", "jeg har løpt endel tidligere" osv. Da vi startet spurte Adeline om vi kanskje skulle holde oss i Frognerparken, men jeg bruste med fjæra og ville absolutt til Bygdøy. 7 km kupert terreng, ha ha, hva er vel det? Jeg måtte selvfølgelig gå allerede i den første bakken, opp fra Bygdøy Sjøbad holdt jeg på å svime av, og ved Paradisbukta måtte vi vende hjem. Jeg har aldri følt meg så dum noen gang... Men heldigvis hadde jeg ikke vett til å stoppe der, og det ble noen flere turer med Adeline i løpet av sommeren 2009. I september løp jeg 10 km på Oslo Maraton, brukte godt over en time og var så sliten at jeg nesten ikke greide å gå resten av dagen... Deretter begynte jeg å løpe intervaller med Treningscamp, blogge, og resten vet dere.


Den første joggeturen får meg til å tenke på en artikkel av Amby Burfoot i den svenske utgaven av Runner's World som jeg koste meg med i påsken. Han er en tilhenger av løpe-gå-metoden, der man f.eks. løper i ni minutter og går i ett. Jeg tror jeg hadde fått en litt mer behagelig start på joggingen hvis jeg hadde fulgt et slikt opplegg, og tror at mange kan ha glede av det. Pappa, som nettopp har blitt pensjonist og nå har god tid til å bevege seg, leste artikkelen med stor interesse, og jeg håper han prøver seg!

Jeg løp bare 3 km (18 min) på tredemølle i dag, og sto så 45 min på ellipsemaskin. Kjente ikke noe til leggen, heldigvis, men 3 km er jo heller ikke rare distansen. Det blir spennende å se hvordan det føles på lørdag, etter Råskinnet.

Jeg regner med at det ikke bare er jeg som har spist mye godteri i påsken! I dag startet vi med et nytt regime her i huset - i hvert fall i dag - som består av mer sunn mat og mindre godteri (og ikke noe potetgull overhodet!). Dagens sunne middag ble faktisk kjempegod: torskefiletbiter dampet på oppskåret og frest paprika og purre, med kikerter og fullkornspasta.


8 kommentarer:

 1. Artig å lese om starten! Selv begynte jeg veldig forsiktig, etter å ha lest Grete Waitz-boka "Løp din egen maraton". Jogge et par minutter, gå et par, jogge et par, osv. Veldig behagelig start.
  Godt å høre at flere har skeiet ut i påsken!

  SvarSlett
 2. Det så både godt og sunt ut og du føler deg nok mye bedre enn meg som drakk ei halv flaske vin og spiste en økopakke bixit. Det er unntakstilstander, jeg er allergidepressiv og igår sprang 8k fra meg i lysløypa. (det skjer jo aldri,, )

  Koste meg godt meg løpehistorien din, men allergigrinete som jeg er, konstaterer jeg også at til tross for at jeg startet min karriere halvåret før deg, dundrer jeg fremdeles inn 10km rundt timen. Stagnert!!

  Gleder meg til rapportene fra Råskinnet!

  SvarSlett
 3. Lille søster: Det hørtes mye bedre ut! Som det skal gjøres, ikke på en kamikazetur med altfor raskt følge i skogen :)

  Ingalill: Du kommer til å le rått nå - etter den ultrasunne fiske-kikert-middagen ble jeg så godtesulten at jeg hev i meg masse påskegodtrester, og innen et kvarter har jeg nok sjenket meg et godt glass portvin. I morgen blir det pølser og pommes frites!

  Akk, men her er det jo også stagnasjon.

  SvarSlett
 4. ah, sånn vil jeg også lage....må skjerpe meg med godteri jeg også :-/ blir for mye altså...! Silja :-)

  SvarSlett
 5. Moro å lese, og lett å kjenne seg igjen. Krysser fingrene for at leggene ikke begynner å krangle. Råskinnet er jo ganske snilt mtp underlaget, du vet myr, bekker, skog ;-) Påsken var en barnebursdag fra begynnelse til slutt, fatter ikke at man ikke bare kan stoppe å spise godteri etter at påskeegget har fått påfyll for 3. gang?!? Og nå er jeg nesten abstinent...

  SvarSlett
 6. GOdt å høre at selv du slet i begynnelsen. Og takket være deg, begynte jeg også mitt nye liv som jogger. Jeg løper ikke, jeg jogger. Men du var inspirasjonen. Og,jeg har hele tiden brukt den løpe-gå metoden, som funker godt for meg. Blir spennende å se om onkel hiver seg på joggebølgen som rir resten av familien hans nå da! Ang påskegodt...stønn. O dårlige samvittighet. Blir burkini og ikke bikini på meg i sommer om jeg ikke begynner å jogge mer! Synd det klaffet dårlig i påsken..Vi skal snart til oslo, ny mulighet da?

  SvarSlett
 7. Silja: Det var uhyre enkelt å lage, så det fins ingen unnskyldning ;)

  Anna: Ja, jeg tror jeg må ta en gradvis nedtrapping!
  - Skal du også være med på Råskinnet? Har du løpt det før?

  Frk. Virrum: Det var hyggelig å høre! Ja, hvis dere kommer til Oslo må vi absolutt få til å treffes! Bare send meg en melding når det nærmer seg! Kanskje jeg får lurt deg med på en joggetur til Bygdøy også...? :)

  SvarSlett
 8. Det er omtrent 2 år siden jeg løp mitt første løp i moderne tid. (Løp riktignok Fanamilen noen ganger i min ungdom). Husker jeg klarte å karre meg inn til mål på i overkant av 1 time og 6 minutter på Sentrumsløpet i 2009. Selv om det gikk sakte var det jo morro å være med. Etter det begynte å trene litt mer systematisk og ikke minst bli mer kritisk til hva jeg puttet i munnen og da ble det fremgang på løpingen og ikke minst færre kilo og drasse rundt på.

  SvarSlett

 
Blogglisten