torsdag 29. juli 2010

Varmt gjensyn med kaldt regnvær

I går kom vi tilbake til Oslo igjen, etter 3 1/2 uke i Frankrike. Om jeg ikke fikk koseløpt så mye som jeg håpet på, var det likevel på alle måter en deilig ferie:

(1) På restaurant i Moustiers (2) Carolines seksårsdag (3) Ingrid trives på ferie!

Nå er jeg imidlertid veldig glad for å være hjemme igjen. Jeg er oppriktig lei meg på vegne av alle som har vært i Norge i ferien og som gremmer seg over dårlig vær - men jeg må innrømme at for meg kom gråværet i dag som bestilt. Ingenting er som å kunne pusle inne når det er mørkt og kjølig ute...

Men trene hadde jeg merkelig nok ikke så veldig lyst til. Jeg var ganske bekymret for at feriens unnfallenhet hadde fått store konsekvenser for formen, noe jeg ikke hadde lyst til å få bekreftet... Satt og gruet meg hele dagen til å dra på Sats og hoppe opp på hamsterhjulet (er hjemme med jentene som har sommerferie). Da jeg omsider fikk mannet meg opp, viste det seg at MiniSats er stengt på torsdager og fredager i sommer! Slukøret måtte vi vende hjem, like skuffet alle tre. Den lille gnisten jeg hadde klart å tenne sluknet umiddelbart, og jeg hadde virkelig ikke lyst til å jogge i regnvær etterpå. Men det var jo ingen vei tilbake. Heldigvis - for det ble en kjempetur! Fikk godfølelselen med én gang, alt stemte - løpemusikken (som jeg tok ferie fra i hele juli), Aegisene (det var Saucony'ene som ble med til Frankrike pga. litt smerter i bena den siste uka før avreise), for ikke å snakke om temperaturen. Det føltes som om jeg har hatt et stort traktorhjul etter meg den siste måneden; endelig løsnet kjettingen! Og attpåtil hadde jeg brunere ben enn alle andre jeg møtte (første gang noensinne at jeg har brunere ben enn noen andre overhodet). Bedre start på en løpetur kan man neppe få. Og jeg fortsatte å kose meg i silregnet - sneglene holdt seg unna, de andre joggerne smilte og hilste, jeg løp i greit tempo uten å bli altfor anpusten, og da det var Bowies tur med "Life on Mars" i den slake nedoverbakken mot Frognerkilen ble jeg helt euforisk. I tillegg løp jeg ganske raskt til å være meg - de 6,5 km gikk i 5,30-tempo (klokken ble forvirret over forflytningen og fant ikke fram før ved Bygdøy sjøbad, så tallene er litt feil) - uten å bli særlig sliten. Jeg konkluderer med at ferien med all dovenskapen og de ekstra kiloene ikke har gjort så mye skade likevel - de få joggeturene må ha vært effektive (kjempehøy puls i varmen og mye jogging på sandstrand og i bakker/traper), og restitusjonen etterpå var vel særdeles god. I tillegg ble protein- og karbolagrene fylt til gangs. Så jeg er strålende fornøyd og innleder herved Høstsesongen. Det første store målet er Oslo (halv)maraton, som jeg håper å fullføre på under 2 timer; hovedmålet er Fredrikstadmarka rundt, et terrengløp på 20 km. Her er det ikke tid som gjelder, men å fullføre med stil.

Jeg tror jeg trenger å variere treningen litt, i tillegg til å øke mengden betraktelig. I dag har jeg tittet litt på forskjellige treningsprogram for halvmaraton, spesielt Anders Szalkai og Grete Waitz sine. Regner med at Janicke anbefaler Szalkai... Jeg er litt usikker, må se litt nøyere på programmene deres. Men dagens økt passet i hvert fall til Waitz' treningsprogram: 6 km kupert løype.

Nå er det tid for å tenne stearinlys og sitte under ullteppe og se på regnet som trommer mot stuevinduet (rødvinen er byttet ut med kakao). Stort bedre blir det ikke!

13 kommentarer:

 1. Dårlig her i Norge i sommer?
  Har vært TOPP vær her mens du har vært borte!
  Topp LØPEVÆR! Ikke for varmt - mye overskyet og mye regn! Digg! =)

  Har selv anskaffet et par AEGIS og gleder meg til å teste de. Fått mye skryt. Men må slite ut et par andre sko før jeg tester de.

  Mine er svarte.. Meget kule =)

  SvarSlett
 2. He he, ok, skal si det til alle som klager over været :)

  Mine er også svarte. *Både* kule og gode sko, hva mer kan man ønske seg! Blir spennende å høre hva du synes om dem. Torfinn har vært i USA og kjøpt med et par Tempo til meg... gleder meg til å prøve dem ut.

  SvarSlett
 3. ahh - for en optimistisk løpsrapport, nesten så jeg tok opp kampen med dørstokke og regnvær på nytt :-)

  Skal umiddelbart kaste meg over tipsene dine, kakao istedet for rødvin, check, karbopåfyll, check - MEN brune ben ??? - jeg reiste på ferie med solfaktor 50+ i sekken, det finnes knapt hvitere ben i hele landet - og da har jeg inkludert alle lukkede establissementer.

  , jaja, imorgen blir det ihvertfall joggings i regnet - men syklende barn på slep og melkekartonger i sekken, - og jeg mente selvfølgelig JAJA :-))

  SvarSlett
 4. Jeg garanterer at slike rapporter ikke kommer så ofte ;) Men måtte bare benytte sjansen i går!

  Øy, faktor 50 er bare for ansiktet.. Bena tåler da litt mer!

  Håper du får en fin tur i dag! :)

  SvarSlett
 5. BRA Astrid, BRA!! Du skjønner at det kan være greit med litt "slappere" perioder innimellom, da får du overskudd og bena FLYR når man startet opp igjen! Og jeg er helt på bølgelengde med deg ang temperatur og løping; turen vi hadde i reng og litt drag i lufta i dag tidlig var helt perfekt!! Jeg takler ikke varmen i det hele tatt og kjenner "traktorhjul"-følelsen du beskriver hehe ;-) Vi ses kanskje i morgen da! Silja :-D

  SvarSlett
 6. Ja, dette skal jeg ta lærdom av :-) Håper du får vært med på turen i morgen - jeg synes det er kjempefint at Treningscampen har startet opp med felles langturer også. Lenge siden jeg har løpt mer enn en time, gulp - vil gjerne ha selskap i baktroppen ;)

  SvarSlett
 7. Herlig positiv rapport!! Det er en nydelig følelse når all frykt for tung og trist treningstur blir feid bort av lette ben og ekte løpsglede. Treningsprogram: Jeg anbefaler naturligvis Szalkai (må jo det nå som jeg til og med har møtt ham) men kjenner ikke Waitz' program. Hun er jo en fantastisk løpedronning da, så jeg kan ikke tenke meg at det er dårlig. (c; Begynner å bli veldig nysgjerrig på disse Aegisene alle skriver om. Trenger nye sko... Finnes de på Löplabbet?

  SvarSlett
 8. Veldig koselige bilder også forresten. (c:

  SvarSlett
 9. Ja, det gjør de: http://www.loplabbet.no/sko/adidas-adizero-aegis-dame.html Lette og gir god løpsfølelse men støtter likevel foten godt.

  En av forskjellene på de to programmene som ligger på nettet gratis http://www.oslomaraton.no/Treningsprogram/Treningsprogram%20Halvmaraton%201.pdf og http://beta.marathon.se/grundprogram/132 er at Szalkais er tilpasset ønsket halvmaratontid, og han angir derfor tempo for alle øktene. Det er kanskje ikke så dumt. Waitz sitt er mer generelt, hun angir bare km-antall, har fire økter i uka og litt flere kilometer ser det ut til. Bruker du gratis- eller betalversjonen til Szalkai?

  SvarSlett
 10. Kult, takk. Jeg tar en tur og tester de i morgen. Alltid gøy med nye løpesko. (c:

  Dette med betaling har kommet nå i det siste. Jeg rakk heldigvis å printe ut hele programmet jeg bruker frem mot Berlin før de gjorde om, men ville nok vurdert å kjøpe ellers. Det som er gratis er greit - samme mengde info som Oslo Maraton programmet - men med kjøpeversjonen får man bedre/mer omfattende beskrivelser (og filmklipp) som forklarer øvelser. Jeg liker at det står angitt ca-tid, da vet jeg om jeg er i rute eller ikke, men det er jo en smakssak. Tror det viktigste er at man har et program som basis. Ellers hadde i alle fall ikke jeg vært flink nok til å variere.

  SvarSlett
 11. Da var du heldig - programmet er sikkert veldig bra, men 320 kr er jo litt (spesielt siden jeg nå befinner meg halvveis i programmet i forhold til Oslo halvmaraton). Har bestemt meg for å følge gratisvarianten - den med 2 t som målsetning, ser ut til å passe nivået mitt ganske bra - og heller betale for 1.45-programmet neste år :)

  Gøy med nye løpesko! Jeg fikk mine nye Tempo i dag, dessverre virker den ene skoen litt trang, isj :( Håper det ikke blir for mye blå tær likevel!

  SvarSlett
 12. Fin blogg du har. Jeg har vært fast leser en tid. Endelig har jeg også fått min egen blogg. Den handler om livsglede, herunder også trening og friluftsliv. Du finner den her.
  http://motlivsglede.blogspot.com/

  SvarSlett
 13. Tusen takk for hyggelig kommentar! Og gratulerer med blogg, jeg skal følge med på den!

  SvarSlett

 
Blogglisten