torsdag 19. mai 2011

En vei ut av uføret?

Forrige uke: au au au og buhuuu. Skikkelig sint, lei og klar for å kvitte meg med alt som heter joggesko. Helt til Ingalill får meg til å innse det åpenbare: Det er bare intervallene. Timeout, litt trøstespising, og klar for en ny start igjen. Kan det funke å bare løpe sakte? Og skal jeg prøve ut Torfinns løpestil (dvs. kjappe museskritt, subbing, "du løper som en jente" - kall det hva du vil, men uansett en løpestil som innebærer mye mindre voldsomme støt)? Jeg inntar tredemøllen på Sats mandag kveld og tenker at det får bli den ultimate testen. Får jeg vondt nå, ja da får det bli løpepause igjen, kanskje med håndspåleggelse, akupunktur, diett... Jeg setter tempo på 6:40 og skal prøve meg på ti km. Leggen er litt stiv etter de "raske" stafettetappene, men jeg blir mer plaget av vondt i høyre kne, vondt i venstre kne, vondt i høyre lår. Fantastisk godt med andre smerter å fokusere på (så skrudd kan man altså bli...)! Jeg har tatt en pause fra Aha og nyter nå Pink Floyd. Det skal godt gjøres å holde 6:40-fart til Comfortably Numb... Men jeg subber med museskritt, det er såvidt jeg ikke snubler i båndet og farer inn i veggen bak meg. 10 km, 1 t 7 min. Så rolig har jeg aldri løpt før (flatt) - og det er veldig tankevekkende. Snittpulsen var på 158, noe som tilsvarer 77 % av makspuls. Jeg løp 1000 km i fjor, men aldri under 80 %? Det sier meg at noe kan og bør endres... Og det var også en god følelse å ha løpt 10 km uten å være fullstendig segneferdig etterpå. Det aller beste var selvfølgelig at jeg ikke kjente noen ting, over hodet ingen ting! 

I går var det tid for Treningscamp i høljregn. Siden jeg nå bare skal løpe saaakte i en periode framover utgikk intervallene, men jeg jogget rolig og så de andre sprekingene kjempe seg gjennom runde etter runde. Torfinn kvalitetssikret subbingen. Jeg stoppet etter 6 km, 6:25-tempo, overhodet ikke noe vondt... Er det håp likevel? Jeg tar ingenting for gitt, men setter pris på hver kilometer! (Om det går sakte er totalt uinteressant, intervaller kan jeg ta på ellipsemaskin eller på spinningtime.)

Vi var utrolig mange, været tatt i betraktning, og selv Siri dukket opp, med Treningscamps yngste medlem! Hælledussen :-)

Jeg har forresten bestemt meg for å kvitte meg med Adidas Adizero Tempo-lettvekterne mine. De ble altfor små ettersom føttene mine svulmet opp av løpingen i høst. Jeg har bare brukt dem noen få ganger, de har gått maks 35 km, så de er ikke slitt og ser helt fine ut. Jeg selger dem for en veldig billig penge - er du interessert, ta kontakt på lopeguri@gmail.com. Str. 38 (US 6 1/2, UK 5). Adizero Tempo er forøvrig Siris store kjærlighet!

16 kommentarer:

 1. Så bra! Intervaller er jo fryktelig slitsomt for beina. Farta og tida di nå høres ut som meg:)

  SvarSlett
 2. Fra egen erfaring så er lavere fart, lavere intensitet osv mye mer skånsomt for smertefulle beinhinner. Mykere underlag helt klart en fordel fremfor asfalt, og lettløpt terreng mye bedre enn feks røft terreng hvor du må jobbe mer med bena. Ekstremt utpreget subbeløping har jeg observert en gang (i NM landistanse triathlon) og det holdt til førsteplass; så Astrid: fortsett å subb og du skal se at du blir en vinner du også!! ;-)

  SvarSlett
 3. Så bra at leggen ikke kranglet etter 10 km på mølle. Du får satse på lange rolige turer på mykt underlag fremover.

  Hadde skoene vært seks nummer større skulle jeg gjerne kjøpt de. :) Kjøpte meg et par adidas Ride 2 for en tid tilbake og de er jeg meget fornøyd med.

  SvarSlett
 4. Subb er lov, det finnes ingen ultimat eller "riktig" måte å løpe på, spør du meg."Ekspertene" om det.
  Moshonista (tror jeg det var) skrev at løping er gift. Løping, fort, på asfalt, er tydeligvis gift for mange, meg selv inkludert. Skrotten skal holde i flere tiår fremover, det må vi ikke glemme. Vi får skyndte oss langsomt. Subb, subb.

  SvarSlett
 5. Lille søster: Vi får heller kose oss i sneglefart :P

  Silja: Det var betryggende å høre, he he. Om jeg ikke blir en vinner så kanskje jeg kan fortsette å være en jogger, og det holder lenge for meg :)

  Peer: Jeg er veldig glad i Adidas, de sitter så godt på foten. Tempoene har god demping til å være så lette - utrolig irriterende at foten har vokst...

  Anna: Ja, jeg tenkte på han som gikk ut og kritiserte alle "subberne"... pff, hvem er han til å bestemme? Det viktigste er vel at folk faktisk løper.
  Det blir vel ikke mye subbing på deg i Göteborg, men ;)

  SvarSlett
 6. Hurra! Vi får subbe sammen neste onsdag da jeg fremdeles tester elefantankelformen. Godt å høre at det går bedre med deg:)

  SvarSlett
 7. Jeg kjente det også i beinhinnene den ene gangen jeg lp intervall, samt etappen min i Holmenkollstafetten. Så da skjønte jeg at det er fart jeg får vondt av i år.
  Jeg løper i samme tempo som du gjorde nå, og da er beinhinnene fine. Bedre å løpe sakte uten vondter, enn å måtte presse seg gjennom alt mulig rart som gjør vondt, kun for farten og tiden sin skyld. :o)

  SvarSlett
 8. Anna B.: Ja til fellessubbing! Men snart må da den foten bli en slank gaselle igjen!

  Toneklone: Det er godt vi lærer! Dessuten er det jo mye mer behagelig å løpe rolig ;)

  SvarSlett
 9. Jeg melder meg selvfølgelig inn i subbeklubben.
  Har nå innstilt meg på å forbli en subber til evig tid. En forfyllet, sjokoladespisende, subbende maratonløper -)

  Det er hardt arbeid å prøve å holde pulsen nede og en tålmodighetsprøve å subbe en hel 10km - på mølle. Så dobbelapplaus for massiv innsats!

  Forresten artig det med å ta imot nye plager med åpne armer. Under sentrumsløpet hadde jeg så vondt i høyrelåret hadde jeg overhode ikke merket noe til venstre beinhinne som har plaget meg helt siden snøsmelten.
  (kanskje vi overkommer alt hvis vi medbringer diverse torturinstrumenter - klyper og glødende kull vi kan ta frem når leggene syter.)

  SvarSlett
 10. Å så hyggelig lesning! Håper virkelig at dette fungerer så godt som det kan virke. Så kan eventuelt tempoet komme senere. Det viktigste er verken den store farten eller lengste distansene, men å få løpt! Hurra! (c:

  SvarSlett
 11. Ingalill: Ha ha ha, men det verste er at du har helt rett. Jippi, hold! Magetrøbbel, fint, noe nytt å konse på!

  Janicke: Helt sant! Veldig forsiktig, hviskende h u r r a ... :)

  SvarSlett
 12. Hurra for subbeinnlegg! Jeg melder meg inn i Ingalills forfyllede, sjokoladespisende klubb. Intervaller river opp mine beinhinner også.

  SvarSlett
 13. Unnskyld meg, men 6: 40 klassifiserer ikke som subbefart. Man må over 7 for å kunne skryte på seg slikt. Jeg har de skoene dine, i en str mindre, og er ikke glad i å bruke dem som løpesko. De blir mest brukt på skolen (gymlærerskoene mine, hihi). God helg! :-)

  SvarSlett
 14. Marit: Da er vi tre :P Antar vi subber ekstra bra etter mye sjokkis og vin?

  Anne Mette: Takk for presiseringen, jeg er selvsagt helt enig! :)
  - Hvorfor liker du ikke skoene? For ustabile? Jeg synes de sitter kjempegodt på foten (bortsett fra at de er for små, grem grem). - God helg til deg også, hurra!

  SvarSlett
 15. Etter altfor mye vin og godis i ferien subbet jeg veldig rolig til jobb i dag, uten noe vondt, så ja, jeg tror vi har en konklusjon her!

  Jeg hadde kjøpt skoene om de var en størrelse større (langbein..).

  SvarSlett
 16. Marit: Velkommen med i subbeklubben! Jeg er helt overbevist om at vi er inne på noe her... så får vi se om tro kan løfte fjell! :-)

  SvarSlett

 
Blogglisten