tirsdag 20. september 2011

Forberedelser før avreise...
De siste dagene før vi drar fredag morgen går så fort, så jeg har allerede begynt å pakke og skrive huskelister over det som må kjøpes inn før avreise. Compeed, vaselin, imodium, næring og den slags nødvendigheter til selve løpet, og flere klesalternativer - sist jeg sjekket var det meldt strålende sol og 21 grader på søndag, men senest i går så det ut til å skulle regne... Så jeg tar ingen sjanser. Dessverre tror jeg ikke jeg tør løpe med det fine skjørtet mitt likevel, siden jeg begynte å få gnagsår på lårene etter 25 km på en av langturene. Jeg får vel tross alt ofre forfengeligheten for komforten akkurat de timene der!

Da jeg kom hjem fra jobb i dag lå det to personlige brev til meg i postkassen. En pakke fra min nye løpevenn i Tromsø, som har sendt meg en helt ny og ubrukt klokkereim hun hadde liggende. Tusen, tusen takk, du reddet meg! Og en konvolutt fra Janicke, som var så snill å sende meg påstryksbokstaver siden de ikke har det på Panduro i Oslo (og den overoptimistiske planen min om å male på navnet med klisjeer slo fullstendig feil - såklart). Jeg blir helt rørt over å ha så snille venner rundt omkring :-)

Så da ble det hobbyverksted, med et helt greit resultat, i hvert fall på avstand. Jeg har slått fra meg alle negative tanker om at det er dumt å stikke seg fram og "be" om å bli heiet på - hallo, jeg vil gjerne bli heiet på! Det kommer sikkert veldig godt med, spesielt på slutten.


Så gjenstår å legge opp strategien underveis, både med hensyn til fart, og til energiinntak. Jeg har i utgangspunktet ikke noe tidsmål, det eneste som betyr noe er at jeg skal fullføre og ha det så bra som mulig underveis. Men jeg tar sikte på å komme meg under 4 1/2 time, og det tror jeg bør gå på en grei dag hvis jeg unngår de største problemene. Jeg må da løpe på 6:23 per kilometer, og normalt skal jeg kunne ha en forholdsvis lav puls i den farten. Så jeg starter med det, og ser an hvordan det utvikler seg. 

Når det gjelder inntak av energi underveis, er jeg litt mer usikker. Jeg pleier sjelden å få i meg så mye på langturer, men er veldig redd for å møte veggen på grunn av tomme lagre. Foreløpig er planen å drikke noen slurker energidrikk hver 3-5 km, suge på en slags "gele-godterier" ganske hyppig (hver halvtime?), ta en gel der det deles ut ved 27 km, spise et par biter bananer, og ha en energibar i lomma som jeg tar rundt 35 km. Og drikke vann når jeg er tørst, selvfølgelig. Høres dette ok ut? Jeg er veldig usikker på hvor mye som trengs.

Bortsett fra "veggen" frykter jeg ikke så veldig mye annet. Siden jeg ikke har noe strengt tidsmål, er det liksom ikke noe som ikke kan løses underveis. Får jeg magetrøbbel, går jeg på do (men jeg tar imodium på forhånd, så det skjer neppe), blir jeg fryktelig sliten får jeg ta en gåpause, og går det helt skeis følger jeg arrangørens detaljerte instrukser og får en tilskuer til å ringe 112 med kodeord "maraton"... Stort verre blir det ikke, eller? Jeg tar med meg godfølelsen til start, den godfølelsen jeg har hatt på de tre lengste turene. Selv om jeg er forberedt på slit og smerte, er jeg helt sikker på at det først og fremst kommer til å bli en fin opplevelse.

For å unngå å tirre en litt for stiv legg, har jeg bestemt meg for å kutte alle økter denne uka. Det viktigste er jo uansett hvile. Lørdag morgen blir siste (veldig rolige) trening før maraton. Rapport følger!

21 kommentarer:

 1. Å som jeg gleder meg! Lykke, lykke til. Kos deg og nyt opplevelsen; tenk, etterpå er du en av de tøffeste av de tøffe som har løpt maraton. Respekt!

  SvarSlett
 2. Ønsker deg all hell og lykke med på turen! Skal bli spennende å høre hvordan det har gått. Er nok viktig å få i seg nok næring og drikke, men helst ikke noe man ikke har prøvd ut på forhånd. I hvert fall er min mage veldig sart slik.

  SvarSlett
 3. Vil bare ønske deg masse lykke til Astrid. jeg krysser fingrene for at du får ett supert løp. jeg gleder meg til rapporten etterpå:)

  SvarSlett
 4. Kjenner jeg får sommerfugler i magen! Så spennende det blir!! Skal tenke masse på deg i helgen! Heia Astrid!

  SvarSlett
 5. Det går kjempefint Astrid, bare unngå å åpne for optimistisk (og det tror jeg du har kontroll på)!

  KOS DEG og NYT løpeturen i Berlins gater - nå er dagen endelig snart her! Skulle gjerne vært med:-)

  SvarSlett
 6. Hei Astrid! Godt å lese om andre som begynner å komme skikkelig i mara-modus! Det virker jo som om du har ting under kontroll. Treningen er unnagjort, løpsopplegget lagt, og positiv innstilling er på plass? Vel,da kan bare de 42 km komme: du er klar! Jeg ligger noen timer bak i den siste planleggingen, men har også sjekket værmeldingen. 8 stk for å være presis. Norske, engelske, en belgisk og en polsk værside er sjekket de siste dagene, og trenden de siste dagene har vært litt stigende temp og litt mindre skyer på søndag. Slår dette til (big if) kan det muligens bli litt varmere enn optimalt fra ca kl 11, men for egen del vil jeg foretrekke dette fremfor høljregn og 10 grader. Bare tenk så godt det vil bli å slappe av i solen på plenen foran riksdagen i vissheten om å ha fullført din debutmaraton. Arrangørene har også mobilisert en mengde med fysiostudenter som tilbyr sine tjenester - gratis - i dette området, så eventuelle (haha) slitne ben kan få litt nødhjelp i solen. Dette blir så bra!

  Når det gjelder næring og drikke underveis tror jeg det beste rådet er å gjøre som du har blitt vant med på dine lengste treningsturer, ikke overdrive inntaket av noe som helst. Det har jo vært økt oppmerksomhet på faren ved "overdrikking" de siste årene. Folk er (heldigvis) forskjellige men jeg (75 kg) regner med å få i meg ca 1 l væske (50-50 vann-sportsdrikk), og 2 store tuber med energi-gel, i løpet av 3,5 timer. Ok,helst rett under:-)

  Jeg håper du får en flott opplevelse gjennom Berlin! Du får jo ikke akkurat nyte turen alene, det blir trangt innimellom, men det er absolutt noe av moroa! Ulike band holder motet oppe, mengder med tilskuere hjelper deg frem. Og når du passerer gjennom Brandenburger Tor 200 meter fra mål kan du nynne med til den gamle Grand Prix-schlägeren til Ketil Stokkan. Nei, forresten, du er vel heldigvis for ung til å ha den i bakhodet... :-)

  Husk også å mobilisere noen ekstra krefter de siste 200 metrene mot mål. Det sitter flere fotografer på veien og knipser i vei, og vi vil vel ikke vise slitebilder til venner og bekjente i etterkant, vil vi vel? Neida, sterke steg og brede smil de siste metrene:-)

  Lykke til, og ha det gøy!!!

  SvarSlett
 7. Det høres ut som du er godt forberedt, og det er bra. Er litt misunnelig.
  Masse lykke til! Maraton i Berlin må jo være en drøm. Gleder meg til å lese hvordan det gikk!

  SvarSlett
 8. Anna: Takk :)

  Anne-Brit: Ja, jeg er klar over det problemet. Dessverre har jeg ikke fått prøvd det merket de bruker i Berlin, men jeg får først og fremst magetrøbbel når jeg har høy puls, så jeg håper det går greit. Tar jo også med meg egen "mat" for å være på den sikre siden.

  Marit: Takk :)

  Nina: Heiing kommer godt med, også langt borte fra :)

  Siri: Det skal jeg nok passe på - jeg går for negativ splitt, he he ;) - Ja, det blir kult, og en annen gang må du være med!

  Leif: Å, etter å ha lest innlegget ditt gleder jeg meg enda mer! Jeg er definitivt ikke for ung til å huske Ketil Stokkans Brandenburger Tor... Jeg er enig med deg at regn ikke er det beste, og jeg håper og tror at selv om det blir varmt, blir det ikke *forferdelig* varmt.
  - Masse lykke til til deg også, håper du får en flott dag!

  Lille søster: Takk! Håper jeg kan rapportere om en god opplevelse til inspirasjon for andre - for kan jeg, kan alle! :)

  SvarSlett
 9. Lykke til i Berlin ! Blir nok en stor opplevelse å løpe der nede.

  SvarSlett
 10. Du, hvor klokka tikker og må innrømme at jeg er imponert over hvor forberedt, rolig og positiv du er. Dvs, positiv må man jo være, (man har jo tross alt meldt seg på frivillig -), men den zen-iske mangelen på nervøsitet virker beroligende helt hit!
  (forkaster nå både Murakami og Caballo som OMmantra. Mitt nye: Slutt å syt, Astrid løper maraton -))

  - også lo jeg godt over at man kan ringe med kodeord maraton, kan man virkelig det?

  Forresten: Ett av widgetbildene under innlegget ditt var vonde legger og frosne kyllinger, det virker lenge siden det!

  SvarSlett
 11. Peer: Takk!

  Ingalill: Haha, så pussig at du skrev det, i går tenkte jeg nemlig å ha som mantra underveis at "Slutt å syt, hva er vel dette mot de som løper 10 for Grete?" Får se søndag kveld om jeg fortsatt tenker at en hard 10K er det verste som fins...
  Ja, ha ha, instruksjonsbrosjyren fra arrangøren er ekstremt detaljert, her har de virkelig tenkt på alt...
  -Lenge siden jeg gråt med frossen laks på leggen, ja! Men veien tilbake dit er ikke nødvendigvis så lang. Det gjelder å holde tunga i munnen, hele tiden...

  SvarSlett
 12. Gud, som jeg sitrer av forventing på dine vegne! Og kjenner jeg er litt misunnelig :)
  LYkke, lykke til, god tur og husk å kose deg underveis! Håper du får en herlig dag!!

  SvarSlett
 13. Marit, det drøyer nok ikke så veldig lenge til du melder deg på et maraton selv... Alt blir så mye lettere når ungene bare blir litt større!

  Takk skal du ha - jeg ble veldig inspirert av å lese om det siste løpet ditt, og skal prøve å få den samme følelsen!

  SvarSlett
 14. Moro, til og meg JEG gleder meg som en unge til du skal løpe ;-)))) Og jeg har som kjent ingen planer om å løpe maraton (selv om Tim har planer på mine vegne i så måte hahaha, jeg ler rått av det!). Dette blir stas Astrid; du er godt forberedt og du har fornuften i behold; da kan det bare gå bra!!! Masse lykke til! Vi heier på deg vet du! JUHU som du skal svinge deg i Berlinsgater ;-) Silja

  SvarSlett
 15. Dette blir såååå bra! (c: (litt nysgjerrig på de der vingummiene, får høre mer om dem i Berlin) Ses veldig snart!!

  SvarSlett
 16. Silja: Du var nå godt over halveis forrige helg ;) Takk for heiing, det betyr masse! Du har heid meg gjennom alle leggproblemene det siste året og nå skal jeg løpe i Berlin - tenk på det! Juhuuuu! :D

  Janicke: Du skal få en smak, de er veldig gode ;) Sees i overimorgen, ja! Hurra! :-)

  SvarSlett
 17. Foreslår at du starter knallhardt i ditt miltempo så tar du det derifra.. =)

  Neida =) Det er nok lurt å ta til seg næring ja. Jeg har aldri møtt "veggen" på maraton, men jeg er veldig flink til å få i meg næring. Spiser som regel en liten gel hver 5 km fra 15km. Så det blir da 6 gels. Ellers drikker jeg sportsdrikk ved hver eneste stasjon.

  Tror nok det går bra med deg, men du kan ivertfall psykisk gjøre deg klar for at du kan komme til å få det ganske vondt i beina etterhvert. Og det får man uansett om man åpner hardt, normalt eller rolig som regel. Det er en del av opplegget.

  Jeg deler som regel opp løpet i tre jeg.
  Først løper jeg 21km uten å tenke så mye. så blir hovedmålet å løpe til 32km. Da later jeg som jeg er ferdig.. Når man kommer til 32km er det så kort igjen at man like godt kan ta den siste mila også.

  Lykke til! Dette går nok så bra!

  SvarSlett
 18. Du er litt av en spøkefugl, du, Espen...! ;)
  Ja, du har nok rett i at jeg bør forberede meg på vondt i beina. Jeg vet jo det forsåvidt. - Takk for tips ang. inndeling i "etapper", jeg har nemlig lurt litt på hvordan jeg skulle gripe det an.
  - Lykke til på søndag du også!

  SvarSlett
 19. Lykke til i Berlin! Man må vel nesten ha en maraton på cv'en for å kunne kalle seg langdistanseløper. Halvmaraton er liksom ikke like gjevt.

  Mvh.
  Martin

  SvarSlett
 20. Takk, Martin! Jeg mener nå at en halvmaraton også er ganske langt, da.. Men det skal bli spennende å prøve den hele distansen, endelig!
  Lykke til du også i morgen, håper du blir frisk!

  SvarSlett
 21. Masse masse lykke til! Jeg gleder meg sånn på dine vegne!

  SvarSlett

 
Blogglisten