torsdag 6. juni 2013

Økt motivasjon og variasjon

Det var utrolig motiverende å dra på maratontur til Edinburgh - uten selv å løpe. Når man blir sultefôret på løping, øker lysten automatisk. Dessuten var det kjempeinspirerende å se hvor bra det gikk med Ingrid. Hun løper mindre enn de fleste jeg kjenner, men kom likevel inn på 3.44. Og så helt ufattelig sprek ut da hun løp opp trappen til hotellrommet etterpå. Hun hadde til og med krefter til en skikkelig bankett, og dagen derpå insisterste hun på å ta et lite motbakkeløp opp på det lille (men ekstremt bratte) fjellet midt i byen. Jeg klarte ikke å holde følge, for å si det sånn...

Siri og Ingrid før start

"Jeg har jo ikke løpt noe maraton i dag,
så vi må i hvert fall løpe opp dit et par ganger"


Handlepose og rosévin passer dårlig
sammen med motbakkeløping


Dette får jeg i hvert fall til

Jeg kunne egentlig stoppet her; vært misunnelig og resignert. Men selv om jeg ikke har det samme talentet, er det fortsatt inspirerende å trene med folk som er bedre enn meg. Siri har øst av sin kunnskap og bokstavelig talt dratt meg framover i flere år allerede. Jeg har begynt å løpe med Adelheid, som også har resultater jeg bare kan drømme om. Men istedenfor å føle meg treg prøver jeg å lære det jeg kan. F.eks har jeg blitt bedre til å løpe i bakker av Ingrid. Hver gang jeg kom til en kneik på Iformløpet, innbilte jeg meg at jeg var henne. Med en gang brukte jeg armene mer aktivt, og det gikk lettere. Så endelig har jeg forstått hvorfor det er greit for en løper å ha armmuskler.

Jeg har også skjønt at jeg kan dra nytte av litt mer muskler i beina. Den mest motiverende måten for meg å trene benstyrke, er å løpe bakkeintervaller. For noen dager siden tok Ingrid og jeg noen drag i veien som går opp fra den gamle slalåmbakken ved Lysejordet, opp fra Lysakerelven. Det ble 7 korte intervaller, på ca. 75 sekunder hver for min del. Men herregud som det sved i hele kroppen. Jeg er fortsatt støl i hele venstre side... Planen er å få til én sånn økt i uka.

Et annet forsett er å løpe mer i terrenget. Jeg løper så godt som aldri på skogbunn og bør forsøke å komme meg litt bort fra asfalten. Jeg vet at det er mange muligheter ved Fossum, men så er det tre-fire kilometer bort dit, og da blir turen for lang... Det har liksom aldri slått meg at jeg kan sykle til Fossum og så starte turen derfra. Endelig, etter et år, forsto jeg det i går. Jeg hadde fri og skulle unne meg en rolig skogstur på dagtid. Det tok så mye som ti minutter å sykle dit, og så var jeg ferdig oppvarmet samtidig. Jeg skulle bare løpe opp mot Østernvann, men var litt redd for å løpe meg bort. Måtte visstnok følge de blå merkene. Jeg er så naturanalfabet at jeg aldri har fulgt merking i skogen før, annet enn på løp! Så dette var jo litt eksotisk, og jeg klarte nesten å innbille meg selv at jeg deltok på et løp. (Vurderer å sende en klage på merkingen, for jeg holdt på å miste den blå malingen av syne et par ganger.) Enda godt at jeg hadde Pink Floyd på øret til å overdøve fuglekvitteret, ellers ville det blitt for mye av det gode. Jeg kom meg opp til Østernvann og gikk litt på sti bort til demningen, løp ned, opp igjen og fulgte denne gangen lysløypa ned på den andre siden. Det er fantastisk å løpe den lysløypa. Den er kupert, så pulsen blir tvunget opp og ned. Dessuten er underlaget veldig mykt og godt i store deler av løypa. Løpelykken tok helt av da jeg økte farten og spurtet de siste fem hundre meterne. Totalt 7 km, 48 min og en veldig varierende puls. Herlig! Denne økta bør jeg også fortsette med.

Dagen ble avsluttet med SRM. Vi har begynt å løpe der hele familien, og eldstemann på åtte synes det er kjempegøy. I går løp hun hele runden alene, mens jeg jogget og gikk bak med yngstemann.
Neste løpskonkurranse blir Glommaløpet, 15. juni, og St.hansgaloppen 21. juni. Akkurat nå har jeg lyst til å ta på joggeskoene hver eneste dag... Men motivasjonen vedlikeholdes kanskje best ved litt måtehold. Så i dag får det i beste fall bli en liten rusletur.

25 kommentarer:

 1. Og med en liten bakkeøkt hver fredag, blir vi kjempesterke og raske begge to. :-)
  Rakk ikke snakke med dere etter SRM i går, håper det gikk bra rundt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! :)

   Det gikk bra med Caroline, hun forsvant ut av syne før første sving! Ingrid mangler fortsatt litt motivasjon, men vi fikk oss en fin tur rundt vannet i hvert fall... Hva med deg, ble det rolig jogg?

   Slett
 2. Bra Astrid! La meg nå bare få minne deg på hun som etter Fredrikstad halv i fjor (eller var det for to år siden? årene går så fort at jeg henger ikke med....) ikke trodde hun hadde fart nok til å løpe raskere.... og som senere beviste det motsatte! Det er lett å ubevist/bevisst sammenligne seg med andre og tro at man ikke klarer -men så viser det seg at det snarere er sammenligninsgrunnlaget som er feil og treninga man legger ned som er den mest avgjørende faktoren... vel, vel, jeg synes du er flink jeg!! :-) Og så er jeg litt sånn nyfiken på denne fredagstrimmen deres.... om det er lov å henge seg på? ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, jeg ser fremgangen altså! For selvtilliten min sin skyld har jeg kanskje litt for flinke løpevenner; men som jeg prøver å fokusere på, gjelder det å bli inspirert og ikke demotivert. Det er nettopp derfor jeg nå prøver å se hva jeg kan gjøre annerledes for å skrelle av noen minutter til her og der.

   Nei, fredagstrimmen er bare for folk med fornavn som begynner på A ;)
   - Klart du kan! Bli med i morgen!

   Slett
 3. Jeg får så lyst til å løpe når jeg leser innleggene dine! Kanskje jeg skal prøve meg på en rolig, rolig tur i morgen?
  Vil jentene ha løpeskjørt? Om de passer inn i barnestørrelsene kan de få plukke seg hvert sitt om de passer størrelsene. Trenger noen som kan teste barneskjørtene. :o) Evt kjole, om det helles ønskes, men den har ikke shorts under da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh jeg kjenner noen som veldig gjerne tester ut det altså!! Skal høre men tror skjørtene er perfekte! Det er jo sånn mamma har :-) Regner med at du så på bildet at de allerede har fått låne hårbåndene mine ;)

   Prøv deg på en rolig tur! Veksle mellom å gå og jogge. Ta i litt i oppoverbakkene så du får opp pulsen. Det er så deilig!

   Slett
  2. Rekker dere å stikke innom før eller etter Glommaløpet? Da kan de jo prøve, om de er med. :o)

   Slett
  3. Jeg har også en jente som gjerne vil teste ut løpeskjørt. Når vi løp Sølvtrimmen sist helg la hun merke til en av damene som løp med løpeskjørt. Da var kommentaren: Det vil jeg ha også ha! Har du løpeskjørt som passer til en 9 åring?

   Slett
  4. Disse går til 7/8 år, så det kan jo være de passer en 9-åring om hun ikke er altfor stor av vekst: http://lopeskjort.no/index.php?main_page=index&cPath=73_103

   Ellers kan disse i str 0 passe: http://lopeskjort.no/index.php?main_page=product_info&cPath=114_97_65&products_id=181 og http://lopeskjort.no/index.php?main_page=product_info&cPath=114_97_65&products_id=183. De er omtrent like i størrelsen som det over. :o)

   Kode Toneklone gir 15% rabatt uansett ordrebeløp, og denne helgen gir kode 2årsbursdag 20% rabatt på kjøp over kr 500,-. :o) Kult at hun vil ha løpeskjørt! :o)

   Slett
  5. Vi kan komme innom fredag ettermiddag, hvis det passer! :-)

   Slett
  6. Takk for info Tone. Jeg er redd 7/8 år blir litt for lite til henne dessverre. Synd, det var et av de barneskjørtene hun gjerne ville ha. Når det gjelder str 0 så er det mulig det vil passe, men det spørs om det ikke blir for stort for henne. Jeg tør uansett ikke bestille den størrelsen uten at hun har prøvd det på forhånd.

   Slett
  7. Nå er det flere barneskjørt inne - opp til 10 år: http://www.lopeskjort.no/categories/skjort2 :o)

   Slett
 4. Det er jo bra da, at du har slike løpe-venner som gir deg inspirasjon til å (fortsette og) løpe :)

  Høres ut som en veldig fin tur du har funnet deg. Ingen ting som er mer gøy enn å finne en sti/tur som du virkelig trivdes å løpe i, som du kan gjenta flere ganger! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heldig!
   Og ja, jeg gleder meg til neste tur i den løypa :)

   Slett
 5. Deilig Ser at det er ikke bare meg som blir lykkelig av å løpe. Kan ikke skryte av kjemperesultater jeg heller, men det er ikke det som er det viktigste og i det fine været er det bare deilig å løpe ute, skogen er helt fantastisk og jeg har allerede blitt skikkelig brunn

  SvarSlett
 6. Du har blitt så klok og erfaren nå Astrid - at du snart er like kjip og fornuftig som meg! Bra for beina - håper de takker deg stort snart!!

  SvarSlett
 7. Løping i skauen er fint. Jeg gjørt det altfor lite selv også dessverre. Er i litt samme situasjon som deg. Det er noen km hjemmefra til jeg kommer til skogsløyper, bortsett fra en motbakkeløype som er rett utenfor huset. Jeg har også noen ganger tatt frem sykkelen og syklet der hvor skogsløypene begynner, men det blir som sagt altfor sjelden. Må prøve å bli litt flinkere til det fremover.

  SvarSlett
 8. Så deilig å lese et sånt positivt innlegg. Jeg er litt bakpå akkurat nå, så det var godt å lese at du har funnet tilbake inspirasjonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) Den kommer nok snart til deg også!

   Slett
 9. Her var det gladstemning gitt -)
  Det er godt jeg har fått noen løpeturer i beina selv den siste uka hvis ikke hadde dette innlegget sendt meg rett i svarte myra. Det dypere rumpa sitter i sofaen der dårligere tåler jeg trimglede hos andre (??). Jeg plukker med meg at det er lurt å bruke armene i oppoverbakker og overser glatt avsnittene om muskler. Etter å ha forsøkt meg på situps igår (første gang på flere år) la jeg bort planen om fit og stram for alltid.

  (Veldig, veldig imponert over at du fulgte merking i skogen, det hadde jeg aldri turt. Ganske betegnende at den eneste tingen jeg ikke behersker å bruke på gps-en er den som finner veien.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tar rett og slett av og renner over av treningsiver. I natt fikk jeg tilsendt tilpasset treningsprogram fra mcmillan og jeg formelig sitter og rister av spenning før høstens sub-1.50 på halvmaraton.

   Skal ikke du snart løpe maraton, a? Glem de styrketreningsgreiene, men finn deg et treningsprogram og start NÅ! Bare 15 uker igjen!

   Slett
  2. Sub 1,50 GASP
   Maraton GASP
   , hadde nesten glemt det med maraton, kanskje like greit å glemme det med maraton. En ting er ihvertfall sikkert kommer jeg meg ikke opp i distanser rundt 20 i juli og over i august, bytter jeg til halv. Kan jo ikke surre rundt å løpe åttere og likevel tro men takler et maraton under 10timer.

   Du får skrive flere slike innlegg, kanskje iveren smitter over!

   Slett

 
Blogglisten