lørdag 15. juni 2013

Motvindsløpet 2013 (aka Glommaløpet)

Glommaløpet er helt nytt, fant sted for aller første gang i dag, og er et spennende samarbeid mellom Fredrikstad IF og Sarpsborg IL. Man kunne velge mellom hele distansen - 10 miles - eller å delta på en stafett med ti etapper. Løpet startet i Sarpsborg sentrum og endte opp i Gamlebyen i Fredrikstad. Det gikk busser til og fra start og mål, og bagasjen ble fraktet til målområdet. 

Torfinn, Régis og jeg representerte Treningscamp i dag. Det var sol før start, men mye vind. Og mer vind skulle det bli. Det viste seg at store deler av løypa var veldig utsatt for motvind med lange, rette strekker langs veien. Akkurat sånn som jeg elsker det, i utgangspunktet... 

10 miles (16 090 meter) er en aparte distanse, og jeg gadd derfor ikke å ha noe spesielt mål. 1,30 eller 1,40, hva så liksom? Men jeg hadde lyst til å holde et greit tempo likevel, så lenge det føltes bra. Som Torfinn så klokt sa før start: Vi løper fordi vi liker det, ikke sant? Hvorfor skal vi da pine oss selv? Sant, sant. Taktikken var å lytte til kroppen, ikke bry seg om farten på klokka og prøve å ha det så fint som mulig underveis. Jeg ville ha et overskuddsløp, som ga godfølelsen.

Jeg kjente nesten med en gang at beina var perfekte i dag. Lette og energiske, og selv i motvinden gikk det overraskende raskt. Det startet flatt, men etter noen kilometer ble det litt bakkete. Jeg er heldigvis vant til verre. Problemet var at jeg ikke fant en passende rygg å henge på, så jeg ble løpende veldig alene i blåsten. Men det var fine omgivelser og rette, fine strekker. Jeg har sjelden vært i området før, selv om jeg er vokst opp i nærheten. La oss si det som det er, når man bor i Fredrikstad har man sjelden lyst til å dra til Særp. Men løypa var fin, for all del. 

Det gikk fortsatt greit i 5.20-tempo, selv om jeg begynte å bli mektig lei av å kjempe for å ikke bli blåst sidelengs bortover jordene. Ved 9 km begynte det å røyne på litt, selvtilliten gikk nedover: Jeg har jo ærlig talt hatt veldig få langturer de siste månedene, tenk om det sier stopp etter 10? Akkurat på dette punktet blir jeg forbiløpt av en dame, som peker ned til Glomma og sier: Er dette Engelsviken? Takk, du reddet dagen min!

Og etter denne lille perioden med tvil gikk det bare oppover igjen. Beina fløy bortover, fortere og fortere. Vi løp litt på en sti omringet av trær, så vinden løyet. Jeg løp forbi utallige menn. Til og med menn som løp stafettetapper! Jeg parkerte Régis, og jeg fikk ros for det fine nye hårbåndet som matchet bunaden. 

Jeg er vant til at løp ofte er lengre enn distansen klokka mi viser, men i dag var forskjellen veldig stor. Allerede ved første kilometer var det flere hundre meter i avvik, og det ble mer og mer. Så da min klokke viste 16 km, hadde jeg fortsatt laaaangt igjen. Vi løp en runde gjennom Gamlebyen, og selv om det var veldig hyggelig, var det utrolig slitsomt å løpe på de ujevne brosteinene. Men hallo. Jeg var nesten ferdig, jeg løp nesten i fem-tempo, og jeg plukket mann etter mann. Det kan ikke bli feil, uansett. Tilslutt var jeg i mål, klokka på streken viste 1.29,16 og speaker ropte at jeg var nummer fem i min klasse. Hurra! I følge klokka hadde jeg løpt 16,8 km, og selv om det er offisiell distanse som teller, er det jo klokka mi jeg pleier å trene etter. Den viste at jeg hadde løpt i 5.19-tempo i snitt. Uten at jeg hadde hatt det ille i det hele tatt. Jeg føler utrolig nok at jeg har fått et nytt gir; det føles ikke lenger så ulidelig raskt å løpe under 5.30-tempo over tid. Jeg ble kvinne nummer 17 av 55. Det er jeg kjempefornøyd med! Det er ingen tvil om at jeg blir bedre, og det føles utrolig godt.
Alt det negative jeg har å si om løpet står i overskriften. Ellers var det, som alle andre løp i området, proft organisert og veldig hyggelig. Logistikken fungerte så vidt jeg kunne se, funksjonærene var hyggelige, og stemingen langs løypa var særdeles god. Tilskuere med flagg som heiet av full hals, barn som ga high five. Og for å være helt ærlig, så var særpingene minst like blide og hyggelige som tilskuerne i Fredrikstad.

En liten pussighet bare: Hvorfor ble drikken i målområdet servert i fingerbøl?

24 kommentarer:

 1. Gratulerer til dere alle sammen. Kanskje neste år, hvis jeg får lov av Marianne... :-D

  SvarSlett
 2. Bra løpt, bra skrevet - og løpe kan du :) Det derre brosteinsgreiene må bort hvis jeg skal løpe det løpet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var skikkelig ubehagelig, ja... Men noen hundre meter holder man ut! ;)

   Slett
 3. Utrolig stolt av deg min kjære! jeg må skjerpe meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Neste år må du løpe fra meg! :)

   Slett
 4. Grattis med bra løp Astrid - dette var gøy å lese!
  Jeg har hatt troa på deg lenge, er ikke i tvil om at du kommer grusomt når du bare får leggene på samme lag som hjertet:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mens jeg løp tenkte jeg på deg og det giret du har som jeg ikke har hatt... Jeg er på riktig spor nå!

   Slett
 5. Gratulerer med meget bra løp. :) Det var stor forskjell på offisiell distanse (som i følge kondis er kontrollmålt) og GPS'en.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, veldig stor! Og alle andre målte samme distanse som meg. Jeg er jo vant til et visst avvik, men dette var veldig stort...

   Slett
 6. Du hvor fort det går. 5,19fart i motvind og bakker - meg godfølelse. Tror jammen jeg også skal ta en slik doktorpause for å lade batteriet. Tenk på den farten du kommer til å ha til høsten, når sola er borte og vi igjen kan kose oss med skyer og regn. Jeg spår 1,42 på Oslo halv!
  (nå skal jeg gå tur med hunden i orange t-skjorte for å hedre deg og dine raske med-campere -)

  SvarSlett
 7. Gratulerer med flott løp! Imponerende, du kommer tilbake med raske steg!

  SvarSlett
 8. Grattis og bra jobba. Veldig bra oppsummert :o)
  På Kondis stod det at man skal løpe motsatt vei neste år hmm...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde definitivt vært bedre i går... Men vi kan jo heller håpe på at vinden snur ;)

   Slett
 9. Så gøy:) Godfølelse hele veien er mer verdt enn tida. Når tida blir bra i tillegg er det jo en skikkelig vinn-vinn. Du må bare blir tøffere og ha trua på deg selv, så kommer du bare til å løpe fortere og fortere:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det må vi jobbe med begge to, så går det bare én vei :D

   Slett
 10. Hei Astrid, bra jobba!
  Kult at løpet funket for deg. Det blåste bra, særlig langs det 2,7 km lange asfaltstrekket. Selv var jeg ikke så veldig plaget av vinden ettersom jeg løp i en gruppe hvor vi byttet litt på å ligge fremst. De siste 8 km tenkte jeg ikke over at det blåste (i skogen langs elven).
  Jeg satt i arrangementskomiteen for løpet og løp også selv. En ting som plaget vettet av meg mot slutten var lengden. Som deg var jeg i følge klokka i mål nesten en km før jeg faktisk gikk over målstreken. Løpet er kontrollmålt av Kondis, men vi har fått veldig mange tilbakemeldinger på folk som klokket inn 16.8 km. Dette skal vi sjekke ut til neste år. Selv takler jeg dårlig å få dårligere tid enn jeg egentlig har prestert på trykk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin,

   Løpet var virkelig kjempebra, og det syntes alle jeg snakket med!

   Det var veldig frustrerende, ja, å føle at man hadde løpt distansen og likevel ha så langt igjen. Merkelig! Men vi er uansett tilbake neste år :) Flott arrangement!

   Slett
 11. Hopper rett fra din kommentar på min blogg, og inn til deg! Ja selvsagt! Dere så jeg jo!
  Og må le litt...."når man bor i Fredrikstad, har man liten lyst til å reise til Særp"..ha ha!! ja ikke sant! jeg er også fra Den ille fine by`n, men glommastien har jeg altså ikke kjent til!
  Knallbra tid du fikk da! Vil det si at DU er den som kom før meg i klassen SMÅPIKER 40-44?? High Five altså! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe!

   Nei, jeg er nok i småpikeklassen under din ;) Takk og i like måte! High five! :)

   Slett
 12. Så bra løpt, Astrid! Kjempegod tid, både sluttiden òg kilometertiden! Du er litt av en spreking, du ;D

  Kjipt når klokka ikke stemmer overens med oppmålte distanser da.. Tipper det var din som viste riktig, og at de andre hadde målt feil ("alle de andre") :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Guro :)

   Ikke godt å si, men kjedelig er det i hvert fall, for man håper jo man snart er ferdig og så kommer aaaaaaldri mål... ;)

   Slett

 
Blogglisten