fredag 3. juni 2011

Post-Skaubygda

Det stemte nok at jeg brygget på noe da jeg kreket meg gjennom Skaubygdaløpet. Jeg gikk fullstendig ned for telling etterpå, og mandagen lå jeg og ristet av feber. (På tross av løpet selvfølgelig, og absolutt ikke på grunn av!) Først onsdag følte jeg meg noenlunde bedre, men jeg var såpass medtatt at jeg faktisk ventet helt til i går med å ta en liten løpetur - og den ble både kort og særdeles rolig (5,75 km/45 min), for kroppen føltes fortsatt ikke helt som vanlig. Men det var godt å bevege seg litt likevel, og hvem sier vel nei til å jogge på tredemølle foran alltid like spennende programmer på Travel Channel?


Det mest underholdene var sidemannen - Régis følger nemlig Bakkens treningsprogram til punkt og prikke, og i går sto 25 (!) 1-minuttsintervaller på planen. Hvis han fortsetter like pliktoppfyllende kommer han til å slå meg i Berlin, det er helt sikkert!

Apropos treningsprogrammer, så er jeg ganske forvirret over motstridene informasjon. Jeg har jo skjønt at det er viktig å variere intensiteten mellom lange og korte turer, og har planer om å bli flink til å respektere det, uten å bli noen puls-freak. Men hva skal man tro når Grete Waitz skriver i Løp din egen maraton: "Mellom sytti og åtti prosent ligger den aerobe sonen. Brorparten av treningen før maratonløpet vil ligge i denne sonen", mens Marius Bakken i treningsprogrammet sitt skriver om samme pulssone: "This is what I call quality junk miles. It does you not much good, so stay out of this zone as much as you can". Nå ligger selvsagt min tillit hos Grete Waitz, og jeg har uansett ikke sjans til å komme meg noe særlig under 70 % hvis jeg skal jogge, men... Hvem har rett her?

I morgen er det langtur med Treningscamp! Hovedturen går i Skogsmaraton-løypa, men jeg snur etter 45 min, så jeg får løpt halvannen time. Jeg gleder meg som en liten unge! Og har lovet meg selv å ikke bry meg om pulsen i morgen - det skal bare være en kosetur :-)

16 kommentarer:

  1. Hvem har rett; spør du meg så sier jeg: er du i tvil, søk andre og fler kilder, konsulter deretter deg selv og bli enig med deg selv om hva som funker for deg. For uansett hvem som har rett, til syvende og sist: hvem har rett om hva som funker for din kropp? det er nok noen oppskrifter som fungere i flere tilfeller og for flere folk enn andre oppskrifter, men, du må likevel finne den av disse oppskriftene som du føler at fungerer for deg :-)

    Huff, nå ble du sikkert bare mer forvirret.....! Ikke meningen det altså... :-) Silja

    SvarSlett
  2. Garantert feber på tross av skaumila, man kan jo ikke få feber av noe så kjernesunt som jogg i skogen ??

    Når det gjelder treningsprogrammer er jeg helt blank og tydligvis helt ute av stand til å følge noe som helst. Størst suksess har jeg hatt med Grete, men det er bare på de innledende fasene hvor man ikke skal presse seg og kun løpe på tid.

    - med samme man begynner med korte intervaller, og distanse på tid stikker viljestyrken av og jeg må gå i første bakke.

    Men: Jeg har da lest at Grete var notorisk for å løpe langturer i drepende tempo og alltid ligge høyt i puls - sånn sett skiller hun seg ut fra de fleste andre guruer.
    - likevel tror jeg grete de siste årene var mer in sync med oss nyfrelste og har programmer bedre tilpasset sånne som meg. (det sier jeg bare fordi hun er BEST.)

    OG: Du må se og bli frisk straks, hvis du blir slått av R i Berlin kommer det til å forskyve maktbalanse til evig tid. STOPP DET NÅ!
    (uten å ty til Tonya Harding triks selvfølgelig)

    SvarSlett
  3. Silja: Haha, akkurat denne gangen tenkte jeg at dette må det da være et ja/nei, riktig/galt svar på... Siden de går såpass sterkt ut begge to, påstandene må da være forskningsbasert (men vi vet jo selvfølgelig hvor motstridende forskningsresultater kan være...)
    - Men da tror jeg jeg stoler på Grete, så slipper jeg å gå på langturene :)

    Ingalill: Jeg har klokketro på at all sykdom forsvinner som dugg for solen ved makspulstrening, så dette er bare unntaket som bekrefter regelen.

    Nei, så lenge ikke Marius Bakken har vunnet 9 NYM stoler vi på Grete! Régis får gå i alle oppoverbakker, og så knuser jeg ham i Berlin - SELVFØLGELIG. (For sikkerhets skyld tror jeg jeg skal putte litt ekstra fløte og smør i all maten hans)

    SvarSlett
  4. Tror det er flere måter å gjøre det på, og det viktigste er tross alt å finne en form som man orker å gjennomføre. Fysisk, naturligvis, men vel så viktig er det psykiske. Hater man treningsprogrammet fra start blir det en lite motiverende prosess. Skal man løpe lange løp i en bestemt fart, så er det nok lurt å trene kroppen på akkurat det. Grete er jo O store heltinne, så jeg er ikke villig til å tro at hennes program ikke skulle funke.

    Godt at du er på bedringens vei og kan sette inn kreftene på å bygge grunnlaget for å slå Régis i Berlin. (c:

    SvarSlett
  5. Det er flere veier til Rom... og, ulike veier funker ulikt for ulike kropper. Noen sverger til langt og rolig, andre til 4x4 halleluja.

    Jeg aner ikke hva som vil fungere for deg, men jeg anbefaler i alle fall at du får deg 1-3 skikkelige langturer før maraton, om ikke for formen så for selvtilliten. Maraton er en hard psykisk distanse, i tillegg til den fysiske utfordringen. Hvis du ikke har trua kommer du aldri til mål;-)

    Dere får en knallfin tur i morgen!

    SvarSlett
  6. Jeg vil også høre fasiten;-)
    Hvirdan går det med benet ditt forresten? Merket noe i det siste?

    SvarSlett
  7. Enig med Siri, her er det flere metoder som vil føre frem. Det er flere eksempler på det. Hvis en ser på Steve Ovett og Sebastian Coe (riktignok mellomdistanse) så var jo begge de vanvittig gode og knivet om hvem som var best på 800 og 1500 meter for 30 år siden. Men de trente totalt forskjellig. Coe la vekt på intensiv trening mens Ovett prioriterte langturer, selvsagt også med noe intervalltrening men på langt nær så mye som Coe.

    Jeg kommer iallefall til å prioritere rolige langturer når det begynner å bli høst og Franfurt maraton nærmer seg. Å stille på maraton uten å ha noen skikkelige langturer i beina tror jeg ikke er så lurt.

    SvarSlett
  8. Jeg har overhodet ingen kloke svar, kun ett spørsmål...hvor ble det av FIRST-programmet? Det jeg synes var bra med det var at det var kun 3-løpeøkter i uka, perfekt sammen med SATS. Du knuser R uansett, om ikke i minutter, så er du den moralske vinner! (øøh...hvorfor, vet jeg ikke...)

    SvarSlett
  9. Tror ekstra fløte og smør er en god forholdsregel, man vet jo aldri hva som kan skje.

    Jeg visste forresten ikke at man kunne gå i oppoverbakkene på det andre programmet, høres jo ut som det er skapt for meg, en variant av høypulsgrete og oppoverbakkegåing.

    First? Var det den Run Less boka?

    SvarSlett
  10. Her er jeg blank. Men vil gjerne vite svaret, hvis det finnes noe svar.

    SvarSlett
  11. Så mange kommentarer, og ikke en eneste som vet om 70-80% er fyfy eller Veien til Målet? Hmpf ;)
    (Jeg skal se om jeg finner noe klokere i Tim Noakes Lore of Running - står det ikke noe der, så er det ikke forsket på det!)

    Janicke: Ja, jeg kommer uansett ikke til å løpe alle langturene under 70 % tror jeg, for da kommer jeg bare til å bli lei. Men det kan jo være et poeng å prøve å få dem så rolig som mulig innen rimelighetens grenser! For variasjonens skyld.

    Siri: Jada, jeg skal være nøye med å få meg flere turer over 30 km og mange over 20. Jeg vil være godt forberedt, så det ikke blir en fæl opplevelse... for da kan det være det samme.

    Camilla: Vet du hva, jeg har ikke kjent noen ting etter at jeg begynte å løpe roligere! Utrolig merkelig, men veldig deilig. Så det blir lite løpeintervaller på meg framover - får ta det på sykkel eller ellipse i steden.

    SvarSlett
  12. Peer: Ja, det finnes helt sikkert flere veier til målet. Det viktigste er vel å følge en vei konsekvent. Langturer er nok alfa og omega for oss - og du har jo et godt mengdegrunnlag allerede, da!

    Anna: Jeg har klokketro på First-programmet! Grunnen til at jeg ikke begynner med det neste uke er at det baserer seg mye på intervaller, og leggen min har blitt vond hver gang jeg har prøvd. Kanskje jeg hopper inn i programmet etter hvert, hvis jeg tåler litt raskere tempo om en stund.

    Ingalill: Ja, det er sikkert fryktelig fornuftig (bare litt kjedelig...) First-programmet er det som presenteres i Run less-boka, ja!

    Lille søster: Jeg gir meg ikke før jeg finner ut hvem som har rett og hvem som har FEIL!

    SvarSlett
  13. Hvilke programer er det der snakker om? Kanjse det er noe for meg?
    Men jeg er enig med Peer. Jeg hadde villet tatt noen langturer før du reiser til Berlin.

    SvarSlett
  14. Hei Nina! Jada, planen er å løpe mange langturer før maraton! Jeg er bare nysgjerrig på hvordan de to treningsprogrammene kan si to helt motstridende ting om hvilken pulssone man bør trene i. Maratonprogrammene som nevnes er laget av (du finner dem på internett ved å google dem) Marius Bakken, Grete Waitz og First (en bok som heter Run less Run faster). Har du et løp du sikter deg inn mot? Det er ofte en god idé å følge et program, for å få riktig variasjon og mengde!

    SvarSlett
  15. Takk for tipset!
    Ja, jeg skal løpe Oslo halvaraton, men først skal jeg løpe Iform løpet som er om 2 uker.
    Har selv akkurat startet treningsblogg, du kan jo ta en titt innom! Jeg er ikke en erfaren løper som deg ( og de andre bloggerene som jeg leser) men det er inspirerende å lese, og jeg trenger masse gode tips på å bli en god løper!

    SvarSlett
  16. Da gleder jeg meg til å følge deg framover mot halvmaraton! Lykke til :)

    SvarSlett

 
Blogglisten