fredag 5. august 2011

50 dager til Berlin maraton

50 dager igjen. Jeg har en mistanke om at de kommer til å gå fort, fort...

Jeg har jo snakket om maraton lenge nå, og fulgt et treningsprogram siden mai, men det er først nå det har gått opp for meg at jeg faktisk skal gjøre dette. Jeg har hele tiden trodd at den latente beinhinnebetennelsen skulle slå til igjen, eller at et annet problem skulle oppstå. Som Christopher McDougall skriver:

Running seemed to be the fitness version of drunk driving: you could get away with it for a while, you might even have some fun, but catastrophe was waiting right around the corner.

Jeg håper selvsagt at jeg kan få litt moro før kroppen på en eller annen måte sier at nok er nok. Les: løpe 42 km i ett!

Som den kontrollfreaken jeg er, må jeg jo forberede dette godt. Jeg kan ikke bare ta det på sparket og løpe to treningsturer på forhånd, som andre i familien (som fullfører på under 3,5 timer, forøvrig...). Jeg har allerede funnet ut at jeg må fikse litt på treningsprogrammet. Ikke at jeg ikke stoler på Grete Waitz, men for min egen selvtillits skyld vil jeg gjerne ha litt lengre turer enn 2,5 timer i bagasjen når jeg reiser. Jeg har snakket litt med erfarne damer som Siri og Janicke, og funnet ut at jeg i hvert fall skal løpe en tur på 30-32 km og et par på 26-28.

Ellers er nå antrekket klart - det er jo minst like viktig som langturene! Det blir helsvart - Puma trøye og løpeskjørt. Begge deler besto testen da jeg løp 24 km sist søndag, men de får vel bli med på den lengste turen også, for å være helt sikker på at det ikke gnager noe sted.


Maratonantrekk - uten sekk og forhåpentligvis uten caps...

Skoene bekymrer meg mer. Adidasene (Supernova Glide) gjorde jo veldig vondt under Nordmarka halvmaraton. Det gjorde de også etter 20 km nå på søndag, så det er ikke bare bakkene som var problemet. Dermed er favorittskoene ute av bildet, og det står nå mellom de gamle Sauconyene og de nye Lunaracerne. Foreløpig heller jeg mot de siste... Har løpt noen turer med dem på over 10 km, og ikke fått noe vondt overhodet, tvert i mot er de veldig gode. Jeg skal teste dem ut på neste langtur.

I morgen blir det nytt halvmaraton: i Kongsvinger. Løypa skal visstnok være kupert og krevende, så jeg satser ikke på å komme meg under 2 timer denne gangen heller (for en overraskelse) - og da kan jeg like gjerne ta det med ro (sa hun, naiv som alltid). Skal prøve å få negativ splitt for en gangs skyld, jeg er så utrolig lei av å alltid ha det forferdelig siste halvdel av en halvmaraton.

Det har blitt to turer hittil denne uka: 10,7 km på Sats på tirsdag og 7,5 i Fredrikstadmarka i går. På tirsdag løp jeg tre tokilometers-intervaller i 5:00-tempo, og det var en fin økt. Spesielt var jeg fornøyd med at pulsen var lavere enn forventet; det kan tyde på at ting går framover!

11 kommentarer:

 1. Sikkert lurt å få prøvd seg på noen lange turer ja, men det jeg lurer på er om det er antall km eller antall timer/ minutter på bena som gjelder?
  Fint antrekk, greit med alt som er ferdig planlagt. Sko er alltid vanskelig, etter 40 km vil det uansett gjøre vondt tror jeg, så kunsten blir å velge de som gjør minst vondt.
  Det engelske sitatet var morsomt, men så pessimistiske er vi vel ikke?

  SvarSlett
 2. Ha ha, nei, det er først og fremst morsomt (og bare bittelitt sant) ;)

  - Folk sier forskjellig, noen snakker distanse og andre tid. Siden jeg løper såpass sakte synes jeg 3 timer blir litt lite, derfor foretrekker jeg å tenke distanse (slik at jeg er sikker på å få løpt 3 4-deler av maratondistansen på forhånd). Det viktigste er vel at man er noenlunde konsekvent.

  SvarSlett
 3. Jeg hadde heller ikke turt å maratonstarte med kun 2,5t tur innabords. Det er jo i bare halvparten, siden jeg beregener at jeg ihvertfall hadde brukt 4-5t. Det går nok endel fortere med deg -)

  Det sitatet er bare jug.
  - og lykke til i morgen
  (det blir nok gogogo som vanlig og med negativ splitt kommer du garantert under 2t.)

  SvarSlett
 4. Lunaracer er kjempegode! Jeg elsker mine. :o)

  Lykke til med maratontrening - dere er så tøffe som løper så langt!

  SvarSlett
 5. Lykke til i Kongsvinger i dag. Det er mange interessante løp i dag og jeg skulle gjerne vært med på et av dem. Imidlertid skal eldste jenten feire bursdag i dag og da var prioriteringen enkel. Det blir bursdag i heimen og ikke noe løp. Typisk nok, i morgen når jeg har god tid er det ingen løp på terminlisten.

  Jeg funderer også litt på hvilke sko jeg skal bruke. Tror nok det blir et av adidasparene og sannsynligvis Boston skoene. Men det er enda lenge igjen så vi får se.

  SvarSlett
 6. Lykke til på halvmaraton i Kongsvinger i dag!

  Valg av sko er nok viktig men jeg tror som Anna også at du vil nok ha vondt i føttene uansett etter 42km

  SvarSlett
 7. Fantastisk sitat! Må innrømme at jeg av og til tenker slik (om enn ikke så godt formulert): frykter at en skikkelig ødeleggende skade kan oppstå når som helst.

  Antrekket for Berlin ser strålende ut. Skal du ha flagg og eventuelt navn på deg? Jeg hadde navnet mitt på trøya i New York, men det føles ikke like naturlig her...av en eller annen grunn. Når det gjelder sko får du bare teste ut. Som Anna sier kommer det uansett til å gjøre vondt mot slutten, så det er bare å finne de som gjør minst vondt. (c;

  Lykke, lykke til i dag. Kooos deg!

  SvarSlett
 8. Morsomt sitat! Og det er helt fantastisk at du snart skal løpe maraton! Synes ikke det er lenge siden du bare fikk lov til å løpe 5 km?

  SvarSlett
 9. Ingalill: Det blir nok nærmerer fem enn fire timer på meg, begynner jeg å innse...
  -Det ble kanskje negativ splitt, men bare fordi de fleste oppoverbakkene var før 10 km. Under 2 t, ha ha, det kommer ALDRI til å skje!

  Toneklone: Ja, alle jeg kjenner som har Lunaracer, er veldig fornøyde med dem! Gleder meg til å teste dem ut mer :-)

  Peer: Ja, det er vel typisk... Dette ble det siste løpet før Berlin for min del, for senere går ikke kabalen opp (skulle gjerne vært med på Halvtravern f.eks., men nei!). Kongsvinger var et løp jeg kan anbefale; fin natur og særdeles god og hyppig bevertning underveis. Rapport kommer i morgen!

  Nina: Takk! :) Det gikk greit. Ja, klart det kommer til å gjøre vondt, men det er greit å ha sko som passer i hvert fall ;)

  Janicke: Ja - er det ikke dumt? Men samtidig er det bare å sette pris på de skadefrie periodene, og håpe det varer!
  - Flagg, evt. navn var en god idé. Skal du ha flagg? Vet bare ikke helt hvordan jeg skal få til det... hm...
  - Det var litt varmt og tungt i dag, men alt i alt ble det en fin treningstur i Kongsvinger :-)

  Lille søster: Ja, du har helt rett, det er fantastisk! Jeg kan fortsatt ikke helt tro på at ting har ordnet seg (derfor lo jeg ekstra godt av sitatet :P)

  SvarSlett
 10. Huff, får krysse fingrene for at du ikke opplever mer trøbbel før marathon. Smart å teste ut outfiten før selve løpet. Ikke noe er vel verre enn å oppdage gnaging etter kort tid i nytt tøy eller no.. hihihi..

  SvarSlett
 11. Hvordan er det med deg, har du gitt opp NYM helt? Kjipt når kroppen ikke har like lyst som oss :-(

  SvarSlett

 
Blogglisten