søndag 19. september 2010

Høstens høydepunkt?Om en uke er jeg akkurat i gang med det som har vært høstens høydepunkt, i hvert fall løpsmessig - Oslo (halv)maraton. Det ser ut til at leggene nå er såpass gode at jeg kan regne med at det går helt fint, selv med det tilbakefallet jeg hadde tidligere i uka.

Jeg må fortsatt stå ved at målet er å komme meg under to timer. Det synes jeg absolutt jeg burde klare, tatt i betraktning alle de timene jeg har jogget det siste året. Likevel føler jeg at målet virker vanskeligere å oppnå enn jeg hadde trodd. Jeg har ikke blitt nevneverdig raskere eller sterkere det siste halve året i hvert fall. Under to timer tilsvarer en snittid på 5:40, noe jeg faktisk synes er ganske raskt på en så lang strekning! Gøteborgsvarvet ligger smertefullt i minnet selv om jeg forsøker å slette det fra hukommelsen. Én ting er at jeg fikk magetrøbbel og måtte gå den siste tredjedelen - det skal jeg gardere meg mot ved å unngå kaffe på forhånd, ikke helle i meg store mengder sportsdrikk, og ikke minst ved ta en imodium-tablett. Noe annet er at jeg ble fryktelig sliten av å presse ned mot 5:45 den første mila, og at jeg uansett ville gått på en smell etter hvert. Nå var det riktignok veldig varmt, og jeg takler sol dårlig. Så det er kanskje håp om at jeg vil tåle farten bedre på en kjølig dag i en flatere Oslo-løype. Men å starte i 5:30-tempo som Siri har foreslått, for å ha noe å gå på, det er jeg litt skeptisk til. Redd pulsen da vil skyte til vers med en gang og gjøre meg stiv altfor tidlig. Hvorfor er det så vanskelig å løpe raskt? Eller er jeg bare feig som ikke orker tanken på å få det vondt underveis?

Så veldig farlig er det uansett ikke. Jeg ble intervjuet av en journalist fra Aftenposten før onsdagens Treningscamp, og han var tydeligvis veldig lysten på at jeg skulle snakke om hvor viktig konkurranseaspektet var for meg, at jeg på død og liv ville slå treningskamerater, egen pers osv. Jeg tror han ble ganske skuffet da jeg påsto at det betydde forholdsvis lite for meg. Jeg gleder meg til å delta neste søndag, og jeg befinner meg faktisk fortsatt på det stadiet der det føles som en seier å kunne løpe så langt. Klart jeg håper på en viss framgang etter endel trening - men treningen er nå fortsatt det viktigste. Så det så.

Fredag fikk jeg meg en fin morgentur på Bygdøy. Jeg skulle presentere prosjektet mitt for kollegaer senere på dagen, og orket ikke tanken på å grue meg i flere timer. Dessuten var det evigheter siden jeg hadde løpt på egenhånd, bare meg og spillelisten min! Beina var tunge, uvant med tre turer på fire dager etter mange uker med lite jogging. Men det var så deilig! Og leggene trives tydeligvis veldig godt i Saucony-skoene. Jeg har kjent lite til det etterpå, og i dag løp jeg 12 km med Torfinn og Hanne, ca. halvparten på asfalt. Det gikk helt fint. Takk og pris! Nå skal jeg ta det med ro den kommende uka - bare én økt, raske intervaller på Treningscamp.


Morgenstemning på Bygdøy
Fredagsøkten (sorry Ingalill, glemte å stille inn på km-laps)

10 kommentarer:

 1. hehe - det er ihvertfall fint du gjør opp for manglende data med et fyldig, fornuftig og reflektert innlegg.
  - konkurranse iver eller ikke, jeg skraper beundrende i støvet for 2t løpet. Det skal mot til å sette ut i minus 5,40!

  Her i huset hadde vi nesten et kollektivt angstanfall da OM mailen sa at tidsbegrensningen var 3t, man vet jo aldri hva skjer underveis :-)

  SvarSlett
 2. Det er klart, hvis dere tenkte å ta noen rastepauser og spise alle appelsinene og bollene du skal i ha jakkelomma, kan 3 t kanskje holde hardt :P

  SvarSlett
 3. Det største spørsmålet er da hvilken bok jeg skal ha med meg underveis?? :P

  SvarSlett
 4. Dere to:-)

  Du skal selvsagt ikke høre på meg og 5:30-5:35 rådet dersom du tror det ikke kommer til å fungere for deg! Du skal høre hva andre folk sier, deretter velge hva du vil trekke ut og bruke. Basta!

  SvarSlett
 5. Jo Siri, hvis jeg starter i 5:35 og det går dårlig, så holder jeg deg alene ansvarlig!

  ;)

  SvarSlett
 6. Godt! Da regner jeg med å få heder og ære NÅR det går bra også:-)

  SvarSlett
 7. Vet ikke hvor rask du vanligvis er jeg AStrid, hva du løper foreks 10km og slikt på.
  Men siden Siri foreslår 5:30 så holder jeg med henne! Dette gjelder da ikke hvis du foreks løper 10km med snitthastighet på 5:30. Tror også det er greit å ha litt å gå på andre runda ;)
  Husk også at du ikke kan løpe slavisk etter garmin klokka den alltid viser litt lenger i kontrollmålte løyper pga at man aldri klarer å løpe ideal sporet. For å være på den sikre siden, så legger du inn 21300 og du må da ligge i snitt på 5:38 .. Så med 5:35 er du GOOD TO GO :) Lykke til uansett resultat. Aritgste er uansett etter løpet =)

  SvarSlett
 8. Det er bra dere har troa :) Ifht. McMillan burde det gå i hvert fall, han foreslår 1:58 ut i fra 10 km-tiden min (53 min) og 1:56 ut i fra 5 km-tiden (25 min)... Akkurat på grensen, men :P Takk for tips ang. klokka, Espen, opplevde det der på Sentrumsløpet og det var litt kjedelig. Ellers har jeg tenkt å prøve å holde 2t-ballongen bak meg hele veien.

  SvarSlett
 9. Uansett hastighet, jeg ønsker deg all mulig lykke til og håper du får en fin opplevelse!

  SvarSlett
 10. Tusen takk, Anne-Brit! Jeg begynner faktisk å glede meg nå. Kjenner sitring i magen når jeg tenker på den spesielle stemningen. Skal du være med, eller ble det Birken i steden?

  SvarSlett

 
Blogglisten