onsdag 20. oktober 2010

På gress og på is

Så har jeg fått min straff for å løpe raskt på asfalt med lettvektssko. Leggene dunker og verker selv når jeg sitter stille, og skriker enda høyere når jeg går i trapper eller løper. Kollegaene mine ser igjen rart på meg der jeg kommer på jobb i joggesko og jeg tilbringer kveldene med frossent fårikålkjøtt dandert på beina. Jeg har derfor innsett at sesongen må avsluttes nå, og mer intens trening legges på is inntil videre. Ikke flere konkurranser før halvmaraton i Tromsø i januar! Jeg klarer neppe å kutte løpetreningen helt, men jeg har tro på at roligere tempo og én økt mindre i uka (byttes ut med spinning/sykling/rulleski/ski) skal holde ting i sjakk. På intervalltreningen tidligere i kveld hadde jeg mest lyst til å gråte, men nå tenker jeg at jeg begynner å bli kjent med skaden og vet hva som skal til for å dempe den etter en litt for intens periode.

Mandag tok jeg første joggetur etter Hytteplanmila; den sedvanlige Bygdøyrunden. Det var mørkt og vått, men veldig vakkert med høstløv over alt. Jeg elsker denne årstiden! Beina var blytunge etter lørdagen og jeg strevde med å holde meg under 6 min/km i det relativt kuperte terrenget. Dessuten kom smertene sterkere og sterkere mot slutten, så det ble en sånn økt man bare registrerer på connect.garmin.com og deretter sletter fra hukommelsen. Men godt føltes det etterpå likevel!
I kveld var det Treningscamp igjen. Jeg er imponert over hvor mange som kommer på tross av høstmørket! Tror faktisk vi var 16-17 stk. Leggene verket allerede på vei oppover, så det fikk bli nok en defensiv økt. Jeg varierte mellom korte og normale runder, men fikk mer og mer vondt. Da kom jeg på den lyse ideen å løpe på gresset ved siden av grusveien. Veldig mye mindre smertefullt (og temmelig effektivt - selv om det gikk sakte kom pulsen godt opp!). På den måten klarte jeg å fullføre de 10 enkle rundene som sto på programmet.Nå blir det to dager med tigerbalsam og avslapning - lørdag skal jeg nemlig løpe min lengste tur noensinne. Kristine og jeg starter ved Skøyen og løper opp til Sognsvann, der vi forhåpentligvis møter flere campere. Så går turen til Ullevålseter - og deretter helt ned til Skøyen igjen. Regner med at det tilsvarer ca. 25 km. Jeg håper og tror beina holder i rolig tempo. Gleder meg veldig til å løpe så langt! Jeg må huske å ha med noe energipåfyll - fungerer en vanlig sjokolade, tro, eller er det helt fy-fy? Type New Energy e.l.?

5 kommentarer:

 1. Astrid..altså..nå må du være grei mot beina dine..når det gjør så vondt trenger de kanskje å hvile litt? :)Jeg vet det er lettere å si det enn å gjøre det altså.. Unasett..enig med deg i at høsten er vakker..kjølig luft er egentlig bare god i løpesammenheng. Det er mer trist at det har blitt så mørkt:)God bedring til lammekjøttkledde legger.

  SvarSlett
 2. Du gjør klokt i å avslutte sesongen nå. Ta 2-3 uker med fri, tenk på andre ting - det betaler seg. Finn tid til alt det du ikke rekker i hverdagen ellers, og tenk positivt. Formen kommer kjapt tilbake igjen, og det gjør forhåpentligvis IKKE beinhinnebetennelsen:-)

  Det er veldig bra at du vet hva som skal til nå, bra fokus!

  SvarSlett
 3. - men det var jo verd det, noe leggtull i bytte for skryterett og 49, ikke sant?

  Sliter også med idiotbein, hofter og knær, som sikkert er sure fordi jeg er for tung og de er skjeve og bestemt hevder de aldri var ment å løpe på - bare fingå i fotformsko, eller vifte pent fra barkrakken. Nuvel....

  - er ikke helt sikker på at det er samsvar mellom de ulike kroppsdelen hos deg heller, utsagn som - nå skal jeg avslutte sesongen, ta det med ro, gjøre andre ting... - passer ikke helt inn med følgende:
  - og på lørdag skal jeg løpe min lengste tur EVER (hehe).

  25km er sjokkings langt, gleder meg til rapporten - og en sjokolade er for lite - aprikoser og fancy klissegel er hva du trenger.
  (+ Rage Against the Machine, f-- you I won't do what you told me - feks, hjelper på vonde bein opp bakkene).

  SvarSlett
 4. Hva, er det bare Siri blant dere som tror på mine gode intensjoner? *Indignert*

  Rage Against the Machine skal inn på ipoden, takk for tips, men jeg tviler på om Kristine blir så veldig glad om jeg stenger meg inne i en dunkedunk-bearbeide-traumer-transe i 25 km, så det får vente til neste tur...

  PS. Siri: "Finn tid til alt det du ikke rekker i hverdagen ellers" - betyr det at jeg må bruke all joggetiden min på å *rydde*? Kjempemotiverende! ;)

  SvarSlett
 5. Tviler vel på at 25 kilometer er god medisin mot vonde legger, men du får bare kjenne etter. Det er ingen skamp å bryte en treningstur!! Veldig gøy å høre at flere bruker Rage against the machine på løpeturene. Har hatt den inn og ut av lista i - hjelpes - 18 år!! Rå og motiverende er den.

  Tips til næringsinntak: XL-1 energibar (blåbær og mandler) og litt sterk solbærsaft. Viktig at du begynner å fylle på tidlig. Ikke vent til du føler at du trenger det - solbærsaft til 10 km og så noen biter energibar hvert kvarter ca etter det. Vanlig sjokolade gir deg et blodsukker-kick, men så går blodsukkeret altfor raskt i bøtta igjen. Energibarer er bedre sammensatt. New Energi er egentlig en ganske vanlig sjokolade som forsøker å utgi seg for noe annet. Men de er ganske gode... (c: Husk å spise godt i forkant også. Havre holder en stund, youghurt (ikke lett-variant) med musli holder godt. Rosiner, aprikoser etc er det mye energi i.

  Test ut litt forskjellig - det veldig annerledes å spise når man løper. Jeg som elsker sjokolade kan ikke fordra det når jeg er sliten på løpetur. Det blir bare kvalmt. Og så er det generelt vanskelig å spise mens man løper da. Anbefaler å ta små biter som du bruker litt tid på. Vel, det er min erfaring i alle fall. Alle er forskjellige. (c;

  Goooood tur (men vær forsiktig)! Savner faktisk langturene veldig.

  SvarSlett

 
Blogglisten