lørdag 20. november 2010

Evig optimisme

To uker - én treningsøkt (svømming forrige torsdag). Det har gått overraskende greit! Heldigvis falt treningspausen sammen med Madridreise, og det har vært såpass slitsomt at jeg ikke har følt så veldig for å løpe verken under eller etter konferansen. Nå kjenner jeg at det begynner å verke i kroppen, men jeg holder ut til i morgen og 10 km på Jessheim. Jeg tok siste voltarentablett i går kveld og er veldig spent på om jeg kommer til å kjenne noe i løpet av dagen. Mine eneste synder disse to ukene har vært å gå i høye hæler på onsdag og løpe etter bussen i går, så leggene bør være ganske godt restituerte. Så spørs det om problemene dukker opp igjen i morgen under eller etter løpingen.

Forrige uke tok jeg en liten opprydning i skoskapet. Jeg har jo som kjent skaffet meg flere par joggesko det siste året, men det har først og fremst dreid seg om lettvekts- og terrengsko. Lettvektssko er jo ikke akkurat det jeg trenger nå! Jeg har bare ett par mengdetreningssko; Saucony omni 8. Disse demper godt, men jeg synes de er litt for brede og tunge og mistenker at de ikke sitter så godt på foten min. De gamle mengdetreningsskoene mine, Mizuno Wave et eller annet, er blitt for små til å løpes med. Jeg har lest endel om beinhinnebetennelse i den gigantiske Lore of Running-boka av Tim Noakes (det slår meg at hvis jeg hadde overført en brøkdel av løpeinteressen min over på avhandlingsarbeidet, ville disputasen nærmet seg veldig mye raskere!), og igjen fått gode tips fra lege-Morten. Ikke uventet fremheves gode sko eller innleggssåler som den endelige løsningen på problemet. Det er to hovedårsaker til beinhinnebetennelse iflg. Noakes; overpronasjon og dårlig støtdemping. Så i forrige uke bestemte jeg meg for å få meg ordentlige mengdetreningssko som passer mine føtter. Jeg ofret derfor aegisene, som nå har fått et nytt hjem hos Kristine. Der vil de sikkert trives veldig mye bedre! Tempoene legges til side i påvente av bedre tider.

Jeg fikk veldig god service på Løplabbet i Kirkeveien. Etter å ha prøvd en haug med sko var selgeren overbevist om at jeg har et nøytralt løpesett og ikke trenger sko mot overpronasjon. Det er det inntrykket jeg har fått under tidligere tester også, men så har selgerne sagt "men vi kan jo prøve en stabil modell for sikkerhets skyld". Denne gangen fikk jeg klart bekreftet at det ikke er nødvendig, og vi ble enige om å heller satse på et par med god støtdemping. Det endte med Adidas Supernova Glide 2. De sitter fantastisk godt på foten og føles lette samtidig som de har veldig god støtdemping. Jeg håper de kan gjøre godt for leggene - hvis problemene fortsetter, får jeg se om det er nødvendig å få laget spesialsåler eller lignende. Men jeg tar ikke sorgene på forskudd, jeg får se hvordan det går i morgen og på galskapslangturen neste søndag først. Håper mange blir med da, jeg gleder meg masse!


Disse har tilbragt 10 dager i sengen min - skal endelig innløpes i morgen!

12 kommentarer:

 1. Gratulerer med nye sko. Jeg fornyet selv skoparken for noen uker siden med et par terrengsko og et par vinterpiggsko.

  Med for mye asfaltløping får jeg problemer med leggene, men med variasjon mellom asfaltløping og terrengløping har det gått bra for meg så langt. Er imidlertid avhengig av å ta en del økter i skog og mark for at det ikke skal utvikle seg beinhinnebetennekse. Det er imidlertid en medisin som fungerer meget bra for meg og det er Kong vinter. Jeg synes løping på snøføre belaster beina mye mindre enn asfaltløpingen, og jeg har aldri hatt problemer med vondt i leggene vinterstid. Her i Kongsberg er det stort sett snøføre på sykkelstiene (hvor jeg løper) fra november til ut i mars.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg har lurt på det med snø, om det demper noe. Vi har jo ikke så mye snø som dere i Kongsberg, men ifjor var det i hvert fall snødekt hele vinteren. Terrengløping er tingen, jeg er helt enig, det krever bare litt omlegging av vanene... Men jeg er nødt til å gjøre det hvis ting ikke bedrer seg.

  Siden du løper så mye på snø høres det ut som en god investering med piggsko!

  SvarSlett
 3. Hey! Jeg ser at skoinnlegget mitt i dag kom en del senere enn ditt :-) Så flott at du har fått hjelp til å finne en ny sko; håper du blir fornøyd!! Som jeg skrev så er det jo du som til syvende og sist er den som kan si noe om hvorvidt dine ben passer til skoen, så dette blir moro å høre mer om. Jeg har slitt med beinhinne-problmer fra tidenes morgen og tro meg, det er ikke moro å ALLTID være den som går med fornuftige sko.....men, tro meg også på følgende: det er kun ene og alene det som hjelper og gir resultater:-) Nå kan jeg jo faktisk løpe litt igjen, det var en lang periode jeg ikke kunne det, så, det er da noe eller hur? :-) LYKKE til i morgen Astrid!

  SvarSlett
 4. Igjen; jeg er så glad for å kunne "snylte" på erfaringene til dere som har løpt i evigheter! Jeg klarer meg fint uten lettvektssko sålenge jeg kan løpe... Nå er humøret på bånn etter to uker uten endorfiner... ;)

  (Ps. Jeg skal bare teste ut beina ved å jogge rolig i morgen, så ingen vits i å sjekke noe resultatliste! Det blir komfortsone og kvikklunsj i lomma!)

  (Pps. Hvordan var Lunar Eclipse + å løpe med i dag, da?)

  SvarSlett
 5. Hei Astrid! Jeg har også nøytralpronasjon, og når jeg har fått beinhinnebetennelse så har det vært asfaltløping som har vært det utløsende. Husker spesielt en rask 14 km på asfalt mars 2009... da løste problemet seg etter at jeg nesten helt kuttet ut asfalt i noen måneder - fra å løpe byen rundt og utforske nye steder gikk jeg over til x antall monotone runder Voldsløkka rundt (på grus/gangsti)... Prøvde etter hvert spesialtilpassede innleggssåler fra NIMI til 2000 kr som man mente kunne korrigere den overpronasjonen jeg eventuelt måtte ha inni skoa! Det ble ikke noen suksess. Så ut fra alt jeg har erfart og lært, tror jeg på følgende tiltak mot beinhinnebetennelse: Hvis man overpronerer, så korrigere dette med sko og/eller innleggssåler; løpe på mykt underlag; god støtdempning eller iallfall venne seg til lettvektssko gradvis; tøye bakside legg, gjerne flere ganger daglig; å legge om til forfotsløping skal også eliminere problemet, men det er en drastisk løsning som kan gi nye problemer i stedet.

  Lykke til, inkl. på Jessheim i morgen!

  SvarSlett
 6. Grattis med nye sko.

  Det jeg har mest tro på ang beinhinnebetennelse:
  *Variasjon i underlag
  *Variasjon i sko
  *Forsiktig opptrapping i kilometer...


  Selvsagt RIKTIGE sko da:-)

  SvarSlett
 7. Både du og Silja har nå overbevist meg om hva mitt eget problem er, og jeg har nå en god unnskyldning til å kjøpe et par mengdetreningssko! Takk :) Hvor mye veier de nye Adidasene dine, forresten?

  SvarSlett
 8. Morten: Aha, det er derfor du løper så mye på Voldsløkka! :) Må visst bli flinkere til å unngå asfalt, ja. Men hva med dekket inne på Bislett, er det akseptabelt?

  Tøying av leggen - det må jeg prøve. Det har jeg gjort lite av.

  Siri: Synes egentlig jeg har vært ganske flink, men... Det trengs kanskje litt mer radikale tiltak (*null* asfalt og *enda mer* hvile)

  Marit: Ja, løp og kjøp, ingen grunn til å ha dårlig samvittighet :P De nye adidasene skal veie 283 g i str 7 (38 2/3). Ikke så verst synes jeg, de føles lette på i hvert fall. Hva slags sko bruker du?

  SvarSlett
 9. Lykke til på Jessheim, du er vel alt i gang tenker jeg, alle planer om å jogge igjennom glemt og ny pers på glatta :-)

  Mitt innlegg i legg/skodebatten.
  Jeg overpronerer som crazy på høyrefoten og bittelitt på venstre. Bare jeg ser på et par lettvektssko får jeg problemer - og bruker jeg sko med ekstrastøtte ryker venstrefoten.

  Løsningen for meg så langt har vært Soles Fotsenger og nøytrale sko. Jeg stapper de nedi solide mengdesko og lider meg gjennom de første 150km før de er tilpasset mine spesielle skavanker. (de former seg etter beina). Det ser jo ut til å fungere, leggene merker jeg kun hvis jeg overdriver på asfalt, og på langt nær like sterkt som tidligere.

  Nå har jeg jo fremdeles haugvis med andre problemer, (knær & hofter) men leggene ser ut til å være sånn någenlunde under kontroll - (bank i bordet/kryss i taket, stigen og saltet):

  SvarSlett
 10. Ha ha Ingalill, denne gangen jogget jeg jammen (vi trenger ikke snakke om at jeg faktisk ikke orket å løpe fortere! ;) )

  Aha, så du får vondt i venstrebenet (som ikke overpronerer så mye) hvis du bruker sko som korrigerer overpronering? Smart med disse fotsengene, hvor får du tak i dem?

  SvarSlett
 11. Soles selger de alle sportsbutikker, tror jeg.
  Koster ca 300kr. De er ganske harde og ubehagelige i starten, sikkert enda verre for dere som er vant til lette sko og god løpsfølelse. Jeg putter de heller ikke i ovnen som man kan gjøre, synes de krymper da.
  - verd et forsøk før man hiver seg på spesialtilpassning.

  SvarSlett
 12. Hm, må sjekkes ut nærmere! For det kan vel ikke gjøre noe skade, i det minste?

  (At det skal være så vanskelig å få lov til å løpe litt uten å bli totalt invalid, akk...)

  SvarSlett

 
Blogglisten