søndag 23. mai 2010

Stor ståhei...

... for hyggelig familiebesøk og nydelig mat, men lite annet.


Det er bare å slå det fast med én gang - Gøteborgsvarvet 2010 ble totalt mislykket for min del. Jeg fikk magetrøbbel halvveis og måtte gå de siste 6 km. Antagelig en nyttig erfaring - men en smertefull og forsmedelig en.

Det lovet dårlig allerede fra morgenen av, jeg våknet med vondt i hodet og følte meg klein. Helte nedpå med kaffe for å kvikne til, kanskje dagens store blunder. Men været var flott, og vi gledet oss til å delta på verdens største halvmaraton!

Før avreise til sentrum, sammen med tante Gun

Vi ankom startområde over to timer før start, så det ble god tid til å føle på stemningen - og reflektere over det kommende løpet. Jeg kjente spenningen stige, parallelt med lysten til å løpe raskt inn til en ny pers. Det var varmt, men det burde vel gå. Vi spiste piknik på gresset, så eliteløperne løpe inn til uforståelige tider, og tittet på all underholdningen som fantes:


Disse glade damene slapp sikkert magetrøbbel


Etter hvert ble det tid for start i gruppe 19 - kl 15.54. Humøret er fortsatt på topp!Vi startet offensivt. Det virket lurt å løpe sammen i begynnelsen; hjelpe hverandre i oppoverbakkene og holde tempoet. Snittfarten var kanskje litt vel ambisiøs: 5:50 lå vi på veldig lenge. Det høres ikke mye ut, men varmen og solsteken var rett og slett helt uutholdelig. Overalt satt folk i solstoler og drakk øl - jeg forsøkte å tenke at de også hadde det vondt i denne temperaturen, uten å klare å overbevise meg selv om det. Men den første delen av løypa var veldig koselig, og ting føltes bra.

Så begikk jeg muligens dagens blunder nr. 2 - drakk to store beger sportsdrikke i løpet av de første drikkestasjonene. Vet ikke hva som skjedde, men ca halvveis i løpet fikk jeg magetrøbbel. Måtte rett og slett på do. Nei og nei. Strekken langs kaia før Gøtabroen virket uendelig lang. Hvordan skal dette gå? Jeg bestemmer meg for å gå over broen, så roer magen seg sikkert etterpå. Men nei. Jeg skjønner etter hvert at jeg ikke kan løpe mer. Nei og nei! Jeg som lå an til å perse og alt! På Avenyn investerer jeg flere minutter i dokø, men det hjelper ikke. Løpet er kjørt og jeg går så fort jeg kan for å redde stumpene. Noe så forsmedelig som å måtte gå inn til mål, når jeg har krefter og lyst til å løpe... Skuffelsen er stor, men etter hvert tenker jeg mer på å komme meg hjem. Det er ikke gøy å ta overfylt trikk i halvannen time når man har magekraper. Nok om det.


Dagens seierherre:

Régis løp inn på 2.10, noe som ikke er så dårlig av en debutant i denne varmen!

Men én positiv ting skal fremheves: Jeg var tross alt veldig fin i det nye løpeskjørtet mitt! Jeg så ikke et eneste annet løpeskjørt hele dagen, så her må vi Treningscampjenter virkelig sies å være internasjonale trendsettere...

Jeg kviknet til etter hvert, og dagen ble avsluttet med nydelig mat og drikke. Alt i alt var det en vellykket og hyggelig tur - nå gjelder det bare å finne ut av hva magen min ikke tålte, og unngå det framover. Jeg er veldig tent på å løpe raskere under Oslo Halvmaraton i september. Men den lille muligheten jeg åpnet for å løpe maraton på et senere tidspunkt, er hermed lukket for godt. Den er låst med hengelås, nøkkelen er kastet i Gøtaelven.

13 kommentarer:

 1. ahh det var dumt, men stort pluss for at du kom deg til mål, uansett gangart! Jeg har opplevd noe lignende på trening og jeg måtte neste krype hjem, så du har all min sympati!
  - pluss nummer 2 for lekkert skjørt som fikk full valuta da alle fikk god tid til å beskue deg mot mål, tenk på alle beundrende blikk som ville gått tapt hadde du spurtet.

  Det var all trøst jeg hadde :-)

  Leste forresten på kondisforumet om noen som hadde samme reaksjon på sportsdrikk under sentrumsløpet - så det kan jo ligge der.

  Når det gjelder maraton tenker jeg Siri har en ekstranøkkel (hehe).

  SvarSlett
 2. Det er mye som kan sies etter slike løp Astrid, jeg skal ikke si alt;-)
  1: Du har lært noe viktig - og du har mer å lære om hva magen din vil ha før løp.
  2: Viktig å delta i flere løp, ikke bare det ene man har satt seg som mål. Siden du løp i Fredrikstad vet du at du kan bedre, tenk så kjipt dette hadde vært om du ikke hadde den debutkaramellen?

  Vi skal finne de nøklene som trengs!


  Den magen skal vi kartlegge sammen Astrid.

  SvarSlett
 3. Å løpe med magetrøbbel er bare helt ulidelig vondt! Jeg har hatt noen lignende opplevelser selv (men ikke under løp, bare trening..). Jeg har reagert på diverse sportgelèr... og det er ikke mye kjekt å få magetrøbbel når det er 10 km hjem... Synes du er superflink, jeg! *respect*

  SvarSlett
 4. Har opplevd det samme med sportsdrikke og holder meg konsekvend unna. Tåler derimot blåbærsaft så da holder jeg meg til det

  SvarSlett
 5. Hei jenter - tusen takk for oppmuntrende meldinger! Veldig hyggelig :) Ja, jeg regner med at dette er et vanlig problem for løpere, og at det sånn sett var en nyttig erfaring (selv om jeg gremmer meg over at jeg ikke har tatt tak i det før, da jeg også har opplevd problemet på trening).

  Bonus til Ingalill for oppfinnsom trøst :P - men du har helt rett, jeg var ikke svett og rød i ansiktet engang, så forhåpentligvis så jeg bedre ut en gjennomsnittet i det minste... He he, man får ta med seg det positive som fins :)

  Persen fra Fredrikstad står - jeg er en erfaring rikere - neste gang løper jeg hele veien!

  SvarSlett
 6. Løsningen er idoform eller hva det heter. Det derre metalrøret som er hvitt/rødt man kjøper på apoteket :)

  Fikk vanvittig mageproblemer selv etter ørebro halvmaraton pga sportsdrikk og bestemte meg for aldri mer.Nå tar jeg 2 stk 2 timer før løp og har aldri problemer lenge :)

  Jeg drakk sportsdrikk 11 ganger under varvet.
  Idoform/imodium eller hva det heter må testes ut på trening før du prøver i race

  SvarSlett
 7. Huff, så kjedelig at det skulle bli en slik opplevelse. Synes du håndterte det veldig bra. Virkelig imponerende at du kjempet deg til mål. Halvmaraton i Göteborg var langt i år!! Jeg er alltid veldig forsiktig med sportsdrikke. Tar kun en slurk eller to på noen få væskestasjoner. Egentlig burde man jo trene på å drikke den sportsdrikken de byr på i løpene på forhånd. Jeg kjøpte meg forøvrig samme skjørtet som du skaffet deg. Jeg så bare to andre som løp med skjørt (om enn ikke like fine som våre). Det var kult å løpe med skjørt. (c:

  SvarSlett
 8. Espen: Tusen takk for tips! Det skal jeg prøve ut! Og gratulerer med et kjempebra løp... skjønner ikke hvordan det var mulig å løpe så fort i den varmen der!

  Janicke: Skjønner at disse drikkene må være harde for magen... Merkelig at de serverer dem over en lav sko da, egentlig. Men nå har jeg jo fått gode tips :) Gratulerer med et vel gjennomført løp til deg også! :)

  SvarSlett
 9. Gratulerer med gjennomføring, Astrid! Sterkt å kjempe seg helt til mål selv om man vet at resultatet ikke blir som ønsket og selv om magen er i ulage. Det viser styrke! Her handler det om den harde skolen der vi lærer kapittel for kapittel om hva kroppen liker, tåler og ikke kan fordra.
  Sikker på at du kommer veldig sterkt tilbake ved neste anledning:)

  SvarSlett
 10. Takk for hyggelig kommentar, Jofrid. Ja, det er i grunnen greit å være fersk og ha tiden foran seg til å lære kunsten å løpe (kanskje, en dag, kommer jeg så langt som deg, selv om det foreløpig virker utenkelig!) :)

  SvarSlett
 11. Det er selvsagt veldig bittert å ha et mål for øyet og så ender det på den måten.... MEN, det er mange her som har skrevet mye bra så ta det til deg! Espens tips vet jeg at flere har hatt nytte av. Også Siri peker på noe viktig: å delta på flere løp, da har du flere sjanser, går det galt så kommer det nye muligheter, man får testet seg selv under flere ulike forhold (og også flere distanser) og får erfaring! Erfaring er alfa og omega! I dag gjorde du et kjempeløp og den glede skal du virkelig NYTE :-) Stå på! Vi ses til flere løp og flere muligheter! Silja

  SvarSlett
 12. Enda en bra blogg jo:)Jeg begynte å løpe etter påske i år så er temmelig sylfersk og halvmaraton ligger nok en del frem ti tid ja..men løpeskjørt har jeg. Ett kongeblått fra Nike.

  Jeg la deg til i blogglista mi. Håper det er i orden.

  SvarSlett
 13. Silja; tusen takk for kommentar - ja, dere har sikkert rett. Nå vet jeg hva jeg skal unngå neste gang! Føler meg privilegert som kan få råd fra erfarne folk som dere :)

  Marit: Selvfølgelig, bare hyggelig! Takk for koselig kommentar :)

  SvarSlett

 
Blogglisten