mandag 9. august 2010

Rolig langtur i Fredrikstadmarka

I går sto en 90-minutters langtur på programmet - nærmere bestemt 14-15 km. Vi var i Fredrikstad, og ville benytte sjansen til å sjekke ut en del av Fredrikstadmarka rundt-løypa. Dette er et 20 kilometers skogsløp som går av stabelen 10. oktober, og jeg har veldig lyst til å delta. Men det krever at jeg trener mer terreng og motbakker, og det føltes derfor greit å legge ukas langtur til skogen.

Régis, Hanne, Torfinn og Astrid

Hanne, Torfinn, Régis og jeg startet over Bratliparken, forbi Skytterhuset og deretter langs østsiden av Borredalsdammen. Fredrikstadmarka rundt-traseen fortsetter oppover mot Visterflo, men vi tok i steden en snarvei opp til Skihytta. Mye stigning her - Torfinn spurtet mens vi andre hadde nok med å kreke oss oppover bakkene. Det gikk rolig den første halvdelen av turen, men fra Skihytta og hjemover var terrenget mye lettere (det gikk nedover...) og farten kunne økes uten at pulsen gikk til værs. Jeg følte meg lett og fin hele veien. For en fantastisk følelse, å kunne løpe over 15 km uten å synes det er grusomt! Jeg kjenner endelig at treningen monner, og jeg trives når jeg løper. Før løp jeg fordi jeg elsket den deilig følelsen etterpå - nå synes jeg at selve løpingen i seg selv er deilig. Det er et stort skritt framover!

Jeg tenkte jeg skulle ta opp tråden fra kostholdsinnlegget mitt tidligere i sommer. Ferien ble veldig usunn for min del, med mye kjøtt, ost og vin, og det er nå på tide å få mer grønnsaker og bønner inn i den daglige matlagingen igjen. Utfordringen blir da å lage noe som er enkelt, men også godt. Jeg mislikte sterkt alt som lignet på grønnsaker helt til jeg flyttet til Frankrike og oppdaget nye måter å tilberede dem på. Jeg tenkte jeg skulle dele noen gode ideer, det er kanskje flere enn meg som er lei av kokte gulrøtter og poteter...

Dagens tips: Alt blir mye bedre med en god vinaigrettdressing

Salat med vinaigrettdressing er første bud her i huset. Da mener jeg ikke bare grønn salat, men de fleste sorter grønnsaker. Og jeg mener en ordentlig god sennepsbasert vinaigrettdressing med f.eks. hakket sjalottløk i. Mine favoritter - enkle, rimelige og særdeles sunne, men likevel kjempegode:

- Gulrotsalat. Rasp gulrot. Lag en dressing med en klatt dijon-sennep, 1 del rødvinseddik og 3 deler olivenolje (prøv deg fram). Smak til med salt og pepper. Hakk sjalottløk (eller vårløk) og bland i dressingen, la den trekke godt inn i løken. Bland i de raspede gulrøttene. Noe helt annet enn vanlig råkostsalat!

- Rødbetsalat. Kok rødbetene kvelden i forveien (dette tar litt tid, opptil flere timer, men krever lite arbeid). Skrell og skjær i biter. Lag dressing. Hakk sjalottløk og valnøtter. Ha gjerne i litt ruccola- eller annen grønn salat. Bland alt. Veldig sunt! (Til fest: Ha oppi skiver av tørket andebryst. Mmm.)

- Blomkålsalat. Damp blomkålen. Lag dressing. Til denne salaten er det godt med hakket hvitløk i dressingen. Bland sammen mens blomkålen fortsatt er lunken.

- Kikertsalat. Det meste passer sammen med kikerter. Jeg bruker ofte tomater, paprika, kyllingbiter, grønn salat... Sennepsdressingen med sjalottløk gjør det lille ekstra. Kikerter inneholder masse proteiner!

Andre sunne tips mottas med takk :)

15 kommentarer:

 1. hva med karamellis m/ vaniljesaus?
  Er en HIT her i huset =)))

  SvarSlett
 2. Ok. Folk som løper 500 km + i måneden kan gafle i seg de ekleste kaloribomber som tenkes kan.

  Vi andre får "dessverre" holde oss til salat.

  SvarSlett
 3. Takker hjertelig for salatideer. Har kjørt meg fast og lager salat av de samme bestanddelene nesten hver gang = utrolig kjipt.

  Karamellis med vaniljesaus skal jeg forsøke om muligheten byr seg (begge deler på bordet foran meg samtidig uten at jeg selv har plassert det der - etter en langtur). (c:

  SvarSlett
 4. Høres ut som du er veldig godt i gang med løping etter ferien Astrid; jeg merker meg at etter som dagene går og temp. synker så øker du lengden på turene dine ;-) BRA! Og disse salat-tipsene må jeg kvinne meg opp til å prøve! Thanx;-) trenger noen tips innimellom! Silja :-D

  SvarSlett
 5. Godt observert Silja ;) Perfekt løpevær (men kanskje ikke svømmevær?) for tiden!

  SvarSlett
 6. Det sunneste jeg spiser er kanskje Laks m/kesam vanilje mager som tilbehør. Det må dere også prøve - dødsgodt. Det er kanskje litt fett i kesamen men ikke så mye. Masse proteiner i kesam - masse bra fett i fisken! =) Er du ikke så glad i kesamvanilje mager kan du bytte det ut med kesam mager vanlig.

  SvarSlett
 7. Hm, vanilje *igjen*? :P Men laks og mager kesam høres veldig bra ut, mager kesam er jo nesten uten fett men full av proteiner, som du sier. Så takk for tips =)

  (Passer bra med en av salatene mine til forrett, da, så får du i deg litt grønt også!)

  SvarSlett
 8. Kanskje jeg har litt dilla på vanilje...
  All parfyme med vanilje essens = best i test! foreks "Roma" fra Laura Biagiotti.. For å ikke snakke om Vanilje cola - den er god den!! =)

  ok! Nå skal jeg gi meg.

  SvarSlett
 9. Når jeg lukker øynene ser jeg kun sjokkis og rødvinsflasker. (dobbelsukk)

  SvarSlett
 10. Espen: Ja, det tror jeg er best ;)

  Men Ingalill - det er da fortsatt lov med sjokkis og rødvin! Er det ikke derfor vi jogger, da?!? Må bare fylle magen med *noe* sunt også...

  SvarSlett
 11. , det var ihvertfall hovedgrunnen til at jeg begynte å løpe :-),

  men det hadde nok vært litt bedre for bena hvis jeg spiste litt sunnere.

  SvarSlett
 12. Rødvin er veldig godt til salat altså:)

  Takk for tips..jeg tenker stadig på å gjøre noe med rødbeter, men kommer liksom aldri så langt:)

  SvarSlett
 13. Rødbeter er fantastisk godt! :-)

  SvarSlett
 14. Takk for gode ideer. De fleste av oss kjører oss nok fast i helt vanlig, kjedelige salater. Får høre det av datteren min på 18 av og til...

  SvarSlett
 15. Ja, jeg vet... Det er i grunnen det samme her, så jeg blir også glad for tips fra andre!

  SvarSlett

 
Blogglisten